USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Kadın

01 Mart 2019 22:38

Zeliha Saraç: Geleceğin gençlerine

İş hayatıma üniversiteye girdiğim ilk yıl başladım. Bunu yapmamdaki neden, profesyonel hayata hemen adım atmaktı. Nitekim o zamanlarda verdiğim bu kararın faydasını çok gördüm. Zaten şu an üniversite hayatına adım atmış veya halen üniversite hayatı devam eden gençlere önerim mümkün olduğunca okudukları bölüm ile ilgili bir şey üretip yapmaları…

Zeliha Saraç: Geleceğin gençlerine

Lise hayatımdan itibaren her zaman ekonomi ve borsa ilgim alanım oldu. O zamanlar izlediğim filmler, okuduğun kitaplar bana bu yönde ilerlemem için öncü oldu. İş hayatımda her zaman şu düşünce ile ilerledim; ‘ne iş yaparsan yap en iyisini yap’. Bu sözün doğruluğunu 20 yıllık iş hayatımda defalarca tecrübe ettim.

Hayata bakışımda 3 önemli unsur var; ruhani bütünlük, huzur ve kendine güven… Bazen hayat, istediklerinizden ziyade yüzleşmek zorunda olduklarınızı getiriyor karşınıza. Ve bunu her seferinde daha olgunlaşarak ve öğrenerek geçebiliyorsunuz. Hayat felsefemi soranlara, özünde sevgi ve huzurunuzu sağlayacak, vicdanınızın dümende olduğu bir ruh ve düşünce tarzı diyorum. Ve elbette empati… 20’li yaşlarda; “hayat benim” diyorsunuz ve her şeyi yapabilme gücünde olduğunu düşünüyorsunuz. 30’lı yaşlarda; “ dur bir dakika galiba sınırlarım var” deyip geriden izlemeye çalışıyorsunuz... 40’lı yaşlarda ise önemli olanın, nasıl kaliteli bir yaşam olduğunu düşünüyorsunuz. Kalan ömründe hangi işlerle, hangi insanlarla ilerlemeliyim sorgusuna başlıyorsunuz. Ve elinizde tecrübeleriniz, yaşadıklarınız sevdikleriniz ve dostluklarınız olduğunu görüyorsunuz. Aslında hayata farklılık katanın kendiniz, düşünce yapınız ve olaylara karşı tavrınızın olduğunu görüyorsunuz. İsteklerinizi, arzularınızı, ihtiyaçlarınızı aslında özünüz biliyor. Sadece, bazen biz dinlemiyoruz.

Bir söz vardır; ağaca yaslanma kurur, insana yaslanma ölür diye… Ne yapıyorsanız yapın,  başkalarına değil; kendinize kendi özünüze güvenin. O sizin için ene iyisini biliyor çünkü. İkincisi disiplinli olun, zamanı iyi kullanın, zorluklar karşınızda kendinize manevra alanı yaratın, kendiniz devamlı geliştirin, bileğinizde her zaman farklı bilezikler olsun. Hiçbir şeye başlamak için geç değildir.

Sevgiyle kalın.

Yirmidört TV Moderatörü Zeliha Saraç

EN ÇOK OKUNANLAR