USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Murat  Yeşildere

YAZARLAR

4.02.2022 14:02:00

DEDİĞİMİ YAP, YAPTIĞIMI DEĞİL!

Son iki yıldır dünyayı etkisi altın alan Covid salgınını bazı ülkeler, diğerlerinden gözükür biçimde daha iyi yönettiler. İzlanda, Almanya, Finlandiya, Danimarka, Tayvan, Norveç, Yeni Zelanda gibi ülkeler bu krizi daha iyi yönetenler arasında yer alırken, tamamının başında kadın liderlerin bulunması sanırım tartışmayı başka bir seviyeye taşıyor. Bu konuyu ne kadar 'tutkuyla' tartışabileceğimi, bu köşenin istikrarlı takipçileri bileceklerdir! Ama konuyu bu yönde 'köpürtmek' arzusunda değilim. Belirsizlik içeren krizlerde, iş birliği yapma eğilimi yüksek olan liderlerin, her şeyi bilmediğini bilen liderlerin, ölümlü ve kırılgan olduğunu, hatalar yapabileceğini paylaşabilen liderlerin daha etkin sonuçlar elde ettiğini söyleyerek, konunun bu boyutunu kapatalım. Kapatmadan da Harvard Üniversitesi Profesörü Rosabeth Moss Kanter'in 'kadın liderlerin egolarını, krizi çözerken kenara koyabildikleri' tespitini de paylaşayım.

9 KİŞİ İÇİN ALARMA GEÇİLDİ

Bu ay aslında tartışmaya açmak istediğim konu ise, Covid salgınını yönetme başarısı tartışmaya açık olmayan liderlerden biri olan Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern'in geçtiğimiz günlerde kamuoyunun gündemine düşen kararı... Ardern, uzun zaman önce planladığı düğün törenini ülkede 'artan' Omicron vakaları nedeniyle aldığı yeni önlem paketi kapsamında ertelemiş. Ardern'in dümenindeki Yeni Zelanda'nın Covid önlemlerinin ciddiyetini göstermek adına, Mart 2020'den bu yana sınırlarını ülkede oturma izni olmayan yabancılara kapattığını hatırlatalım. Birkaç hafta önce Yeni Zelanda'da bir ailenin, düğün töreni öncesinde 9 üyesinin, Omicron'a yakalandığının anlaşılması kamu yöneticilerini 'kırmızı' alarma geçirmiş. Komşu Avustralya'da ise günlük vaka sayısı 90 bini geçmişken, Yeni Zelanda'nın 'dokuz kişi' ile alarma geçmesi, Ardern ve ekibinin konuyu nasıl ciddiye aldığını, bir kez daha gösteriyor. Ama bu önlem paketini benim için perçinleyen Ardern'in "Hayat böyle bir şey" diyerek, belki de kendi hayatının en mutlu ve hatırlanası günlerinden birini, düğün törenini de ertelemesi, hatta ileri gideyim, hayatını ertelemesi... İşte lider böyle olunuyor!

KADIN LİDERLER, KRİZ ÇÖZERKEN EGOLARINI KENARA KOYABİLİYOR

ÖNLEMLERİ SIKILAŞTIRMAK MI GEVŞETMEK Mİ?

Ardern'in alternatifi kim, derseniz; okyanusun diğer ucundaki bazı liderleri gözünüzün önüne getirin derim. Mesela İngiltere, en üst düzey salgın önlemleri uygularken, kendi yakın çevresi ile 'çılgın' Noel partileri yapan ve kamuoyu önünde sıklıkla maskesiz görüntü veren Başbakan ve Muhafazakar Parti Lideri Boris Johnson örneğini hatırlatmak isterim. Karşılaştırma yapabilmeniz açısından, ben bu yazıyı yazarken, son 24 saat içinde 84 yeni vaka açıklayan Yeni Zelanda'nın önlemleri sıkılaştırırken, 76 bin 807 yeni vaka açıklayan İngiltere'nin Boris Johnson liderliğinde Covid ile mücadele önlemlerini gevşetme kararı aldığını kayda geçirelim. "Benim dediğimi yap, yaptığımı yapma" diyen liderlerin arkasından ne kadar gidileceğini zaman gösterecek. Hele Ardern gibi, "hepimiz aynı gemideyiz" diyen ve bunu davranışları ile artıran liderlerin sayısı arttıkça...

DİĞER YAZILARI