USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Murat  Yeşildere

YAZARLAR

1.07.2022 09:00:00

SINIRLARINI ZORLA

14 yıllık zorlu bir yolculuğun ardından Facebook'un COO'su Sherly Sandberg, görevinden affını istedi. Kendi deyimi ile 'sınırlarını sonuna kadar zorladığı' profesyonel kariyerinin zirvesinde, 52 yaşındaki kadın yöneticinin görevinden istifa etmesinin ardından maalesef birçok hikâye kamuoyunun gündemine düştü. Her ne kadar kendisi, yani Sherly Sandberg, Facebook'un yeni pozisyonlandırdığı markası, holding grubu Meta'dan (Facebook, Instagram ve Whatsapp) istifasını, farklı heyecanlara yönelmek olarak tanımlasa da, özellikle Sandberg'ün kurumu içinde, Tom Bernthal ile yaklaşan düğünü için kurum kaynaklarını yanlış kullandığına yönelik ciddi söylentileri dillendirilmeye başlandı. Hatta Meta'nın bu konu ile ilgili açtığı soruşturmanın halen devam ettiği iddia edildi. Sheryl Sandberg'ün daha önce de, eski erkek arkadaşı Bobby Kotick (Activision CEO) için Meta'nın gücünü Daily Mail üzerinde, hem de iki kez, kullandığı iddia edilmişti. Kuşkusuz, bu söylentiler ile birlikte, daha önce Sandberg aleyhinde Facebook/Meta kaynaklarının toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine yazdığı kitaplar ve kampanyalar için kullandığına yönelik söylentilerin katbekat üstünde suçlamalardan bahsediyoruz.

YERİ DOLACAK MI?

Sandberg, ayrılışı ile ilgili kendi basın açıklamasında özellikle kâr amacı gütmeyen faaliyetlere yönelik enerjisini daha etkin kullanma arzusunu dile getirmişti. Sheryl Sanberg'ün ayrılış kararının ardından Meta kurucu ortağı ve CEO'su Mark Zuckerberg ise 'COO rolünü Sandberg gibi bir efsanenin ardından doldurmayı düşünmediğini' dile getirmişti. Bir anlamda Zuckerberg, Sherly Sanberg'ün doldurulması zor 'büyük ayakkabılarının' altını çizmişti. Zuckerberg'in tespitini doğrulamak adına, Sherly Sandberg Facebook'da göreve geldiği 2009 yılında 777 milyon dolar civarında olan reklam gelirlerinin, 2021 yılında 117 milyar dolara ulaştığının altını çizelim. Bu başarının sonucunda da Meta pazar değeri geçen yıl 1 trilyon doları aştı. Aynı dönemde Meta çalışan sayısı ise 400'den, küresel olarak 77 bine çıktı. Meta bu başarısı ile Google'ın (Sheryl Sandberg'ün bir önceki işvereni) ana markası Alpabet'in ardından ikinci en başarılı ve değerli dijital marka haline geldi.

Facebook'un COO'su Sherly Sandberg'in 52 yaşında görevinden istifa etmesinin ardından birçok hikâye kamuoyunun gündemine düştü.

SORUN NEYDİ?

Gidenin ardından konuşmak kolay! Sheryl Sandberg'ün Facebook yöneticisi olarak ABD'de başkanlık seçiminde Trump'ın seçilmesi için yürütülen kampanyanın uygulamasında da payı olduğu kamuoyu ile paylaşılmıştı. Daha da ileri giderek, Sandberg'ü eleştirenler, Facebook'da hâlâ ateşli silah ticaretinin mümkün olduğu olmak üzere kanunsuz birçok aktivitenin önünün kesilemediğini de dile getiriyorlar. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki çabalarını büyük takdir ve heyecan ile takip ettiğim Sherly Sanberg'ün kitaplarında, meseleyi bir 'kadın meselesi' olarak konumlandırması benim ilke, prensip ve inançlarım ile örtüşmese de, gidenin ardından 'tef çalınması' da beni o kadar rahatsız ediyor. Bu anlamda Zuckerberg'in dik duruşunu takdir ediyorum. Keşke Sandberg aleyhine konuşanların büyük kısmı, aynı endişe ve tespitlerini Sherly Sandberg profesyonel kariyerinin zirvesindeyken de dile getirebilselerdi.

DİĞER YAZILARI