USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Kariyer Yönetimi

19 Ekim 2023 14:52

“Yeni teknolojilere adapte olabilen çalışanlar gelecekte daha başarılı olacak”

Değişen insan kaynakları süreçleri ve bu doğrultuda gündemdeki trendlere dair açıklamalarda bulunan Yenibiriş Yönetici Ortağı Uğur Karaboğa; doktorluk, avukatlık, öğretmenlik gibi geleneksel mesleklerde iş yapış biçimlerinin değişeceğini, yeni teknolojilere adapte olabilen çalışanların gelecekte daha başarılı olacağını kaydetti.

“Yeni teknolojilere adapte olabilen çalışanlar gelecekte daha başarılı olacak”

Teknolojik insan kaynakları şirketi olmanın sorumluluğuyla işe alım süreçlerinde aday ve işverenlere yönelik 360° hizmet sunan Yenibiriş'in Yönetici Ortağı Uğur Karaboğa, İK sektörünün bugünü ve geleceği hakkında değerlendirmelerde bulundu. Dünyada ve Türkiye'de dijitalleşen İK süreçlerinin ilk olarak iş yapış süreçlerinin objektifleşmesi, hızlanması ve doğru kişinin doğru işe yerleştirilmesini sağladığını söyleyen Karaboğa, "İK sektörü ve süreçlerinde yeni dönemde başarı, geleceğe yatırım yapanda olacak. Güncel yenilikleri takip edip uyguladığınız takdirde hem insan kaynakları departmanlarında çalışanların verimliliği ve mutluluğu hem de iş arayanların daha hızlı bir şekilde ve kendilerine en uygun işe ulaşmasını sağlamış oluyorsunuz. Özellikle yoğun başvuru alan firmaların insan kaynakları ekiplerinde gelen on binlerce başvuruyu filtreleme, adaylarla ön mülakatları yapma ve doğru adayları pozisyonla ilgili departman yöneticileri ile bir araya getirme süreci uzun ve meşakkatli bir süreç. Bu aşamalarda filtrelemeleri yaparken doğru adayları kaçırma, ön mülakatlarda subjektif değerlendirme ihtimalleri gibi riskler dışında departmandan olumsuz dönen görüşmeler sonrası sil baştan yaşanan arama süreçleri pozisyonun kapanmasını ve İK ekiplerinin performansını olumsuz etkileyebiliyor" dedi.

İŞ ARAYAN VE İŞVEREN İLANLARINDA SON DÖNEMDEKİ ARTIŞ YÜZDE 30

Deprem sonrası ve seçim dönemi arasındaki süreçte şirketlerin daha kontrollü bir pozisyon aldıklarını açıklayan Karaboğa, sonrasında yaşananlara dair şu ifadelere yer verdi: "EYT yasası ve sonrasında gelen yaz mevsimiyle birlikte temmuz ayı enflasyon farkı zam süreci, çalışanların iş değişikliği konusunda beklemelerine neden oldu. Bundan dolayı eylül ayına kadar daha kontrollü bir süreç yaşandı. Sonbahar mevsimiyle birlikte ise şirketler de üretim hatlarında canlılığı artırdılar. Bunun bir sonucu olarak hedef ve beklentileri de netleştiği için iş alanları açılmaya başlandı. Bugüne geldiğimizde üretim sektörlerinde, sanayi ve teknoloji alanında çok fazla eleman ihtiyacı mevcut. Bunun yanı sıra pek çok sektörü ilgilendiren bir güzel gelişme de ülkemizde turizmin farklı şekillerde tüm yıl yayılmış olması. Keza sağlık, eğitim ve inşaat sektörlerinde de aynı şekilde eleman ihtiyacı bulunuyor. Bunun bir sonucu olarak da iş arayan ve işveren ilanlarında yaklaşık yüzde 30'luk bir artış gözlemliyoruz."

"MESLEK SEÇERKEN KENDİNİ GELECEĞE ADAPTE EDEN KAZANIR"

Bu yıl özelinde bakıldığında 6 Şubat'ta yaşanan deprem felaketi ve hız kazanan kentsel dönüşüm faaliyetlerinin de etkisi ile inşaat sektörü ve sektöre kaynak olan tüm yan sektörlerde ciddi bir istihdam açığı bulunduğuna dikkat çeken Uğur Karaboğa, "Sağlık turizmi ile bambaşka bir boyuta gelen sağlık sektöründe de yeni açılan hastane ve polikliniklerin personel ve uzman arayışları diğer dönemlere göre artış gösteriyor. Pandemi döneminde deneyimli personelini farklı alanlara yönlendirmek durumunda kalan turizm ve yan sektörlerinde de artan hacimle birlikte ciddi bir istihdam ihtiyacı bulunuyor. Sektör bağımsız teknolojik gelişmelerle birlikte birçok firma süreçlerini dijitalleştirmeye yöneliyor. Burada da dijitalleşmeye liderlik edecek ve yeni süreçler tasarlayacak mühendisler, analistler ve pazarlama – işletme yönetimi kökenli deneyimli uzmanlara ihtiyaç gün geçtikte artıyor" ifadesini kullandı. Buna ek olarak Türkiye'de şu an çok fazla yeni yatırımcının bulunduğunu kaydeden Karaboğa, "Örneğin bankacılık sektöründe yeni pozisyonlar açmaya başladılar. Ayrıca Türkiye'ye yatırım yapan yabancı şirketler de şubeleşmeye ciddi önem veriyorlar. Meslekler açısından değerlendirme yaptığımızda ise doktorluk, avukatlık, öğretmenlik ve gazetecilik gibi mesleklerin iş yapış biçimleri değişecek. Mesela doktorlarımızın artık sensör kullanabilme yeteneklerinin olması gerekecek. Gençlerimiz meslek seçimlerini yaparken yeni teknolojilere adapte olabildiği takdirde başarılı olabilir " diye konuştu.

YENİBİRİŞ, YAPAY ZEKAYA YATIRIMLA İK SÜREÇLERİNİ GELECEĞE HAZIRLIYOR

Son yıllarda pek çok iş sürecine hakim olan yapay zekanın İK sektöründe de ciddi bir değişimi beraberinde getirdiğine değinen Karaboğa, Yenibiriş'in yaptığı yeni yatırımlara ilişkin şu bilgileri paylaştı: "2022`de yaptığımız yatırım ile 'teknolojik insan kaynakları şirketi' olmak ve işe alım süreçlerinde aday ve işverenlere yönelik 360° hizmet sunmak üzere vizyonumuzu ve hedeflerimizi güncelledik. İK sürecinin daha hızlı ve objektif ilerleyebilmesi ve aranan nitelikteki adaylar için filtrelemeler dışında online ve yapay zeka uygulamalı değerlendirmelerin yer alması için ürün ve hizmetlerimizi geliştirip online genel yetenek ve dil sınavları ile yapay zekalı video mülakat hizmetlerimizi firmaların kullanımına açtık. Online genel yetenek ve dil sınavları kurumların açık pozisyonlarının niteliğine göre soru yapısını ve zorluğunu değiştirebilecekleri ve online olduğundan her yerden katılım alabilecekleri bir ürünümüz. Yapay zekalı video mülakat ürünümüz ise, yine açık pozisyonun niteliğine göre ister soru – cevap; ister vaka analizi olarak kurgulanabiliyor. Ön eleme süreçlerine baktığımız zaman yapay zekalı İK değerlendirme süreçlerinde bu zamana kadar yüzde 70 seviyelerinde doğruluk payına ulaşılmış durumda. Bu da manuel İK süreçlerindeki ön eleme değerlendirmelerinin başarı oranına çok yakın bir oran. İlgili kurumun değerlendirme skalasının öğrenilmesi ve örneklem sayısının yüksek olması yapay zeka sistemlerinin doğruluk payının artmasında önemli etkenler."

YENİBİRİŞ MOMENTUM'24 İLE YENİ YÜZYILIN İLK İŞ ZİRVESİNİ YAPACAK

Yenibiriş markası yeni bir vizyonla çalışmalarını sürdürürken, Cumhuriyetin yeni yüzyılının ilk iş zirvesini düzenlediklerini hatırlatan Uğur Karaboğa, "Bu yıldan sonra da devamlılığı olacak Momentum İş Zirvelerinde amacımız geleceği konuşmak ve geleceğin iş kodlarını birlikte tanımlamak olacak. Bunun için 8-9 Kasım tarihlerinde Mandarin Oriental Bosphorus'ta iş zirvemizi gerçekleştireceğiz. Sektör ve iş alanlarının ana aktörleri gelecek yılı konuşarak gündemlerini şimdiden belirleyecekler. Uzaktan çalışma, yetenek yönetimi, dijitalleşme ve verimlilik kavramlarının üzerinde duracağız. Hem panel konuklarımız hem de dinleyicilerimiz arasında yönetim kurulu üyeleri, C-level yöneticiler, iş dünyası liderleri, İK profesyonelleri, teknoloji öncüleri ve Türkiye'nin genç yetenekleri olacak. Ayrıca düzenlenecek gala gecesinde '100 Yılın Değer Ödülleri' sahiplerini bulacak. Tüm izleyicileri hep birlikte yeni çağın momentumunu birlikte yakalamaya davet ediyoruz" dedi.

EN ÇOK OKUNANLAR