USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Fintech

27 Haziran 2023 14:26

TÖDEB Başkanı Ufuk Bilgetekin: FinTek sektörünün yukarı yönlü büyüme trendi devam etmektedir

Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB) Başkanı Ufuk Bilgetekin, Platin Dergisi'nde yer alan FinTek sektörünün son durumunun ele alındığı haber çalışmasında sektörü değerlendirdi.

TÖDEB Başkanı Ufuk Bilgetekin: FinTek sektörünün yukarı yönlü büyüme trendi devam etmektedir

"Türkiye'deki güçlü bankacılık sektörü FinTek yatırımlarının artmasına zemin hazırlamaktadır" diyen TÖDEB Başkanı Ufuk Bilgetekin, Platin okurlarına FinTek sektörünün son durumunu ve TÖDEB'in FinTek ekosistemini destekleyen projelerini anlattı.

* Türkiye'de FinTek yatırımları 2022 yılında 89 milyon dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. FinTek sektörünün son durumunu nasıl ele alabiliriz?

Türkiye'deki FinTek ekosistemi son yıllarda hızlı büyüme kat eden gözde bir sektör olarak dikkat çekmektedir. Çağın gereklerine uygun olarak bireylerin daha az maliyetli ve kolay ödeme yöntemlerine olan talepleri gün geçtikçe artarken, ödeme ve elektronik para kuruluşu üyelerimizin finansal hizmetler sektörüne getirdiği derin değişim ve yenilikler artık son kullanıcı nezdinde alışkanlığa dönmeye başlamıştır.

Sektöre yönelik yasal düzenlemeler ve teşvikler, üyelerimizce sunulan inovatif ürün çeşitliliği ve toplumdaki mobilite düşünüldüğünde yerli ve yabancı yatırımcılar sektördeki potansiyelin farkındadır. Bu nedenle sektörümüzün yukarı yönlü büyüme trendi devam etmektedir.

* Türkiye'nin FinTek yatırımları, küresel düzeyde yaşanan gerilemenin aksine yükseliş trendi gösteriyor. FinTek alanında dünyadaki konumumuzu ve gelecek beklentilerini aktarabilir misiniz?

Birliğimiz üyesi ödeme ve elektronik para kuruluşları ürün ve hizmet kalitesi bakımından dünyada tartışmasız ön sıralarda yer alıyor ancak yurt dışı pazarlara giriş konusunda hem ülkelere göre değişen mevzuat hem de operasyonel zorluklar nedeniyle arzulanan hedefe henüz ulaşılamadı. İç pazarda ve bölgedeki gücümüzü uluslararası pazarlara da taşıyarak sektörümüzün genişlemesini arzu ediyoruz.

TÖDEB olarak bu amaçla, üyelerimizin yabancı FinTeklerle ve yatırımcılarla bir araya geleceği uluslararası etkinliklerde inovatif ürünlerin yurt dışına çıkışı için destek faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

FinTek bazlı çözümlerin gittikçe yaygınlaşmaya başladığı bu dönemde, Üyelerimizce FAST sistemine katılım arttıkça, TR Karekod uygulamaları yaygınlaştıkça, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından ilk ödeme işlemleri başarı ile gerçekleştirilen ve çalışmaları devam eden Dijital Türk Lirası geliştikçe, hem piyasa oyuncuları hem de rekabet ettikleri piyasaların yapısı daha da gelişecektir.

Aynı zamanda teknoloji odaklı faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası tüm paydaşların iletişim ve etkileşim içinde olmasına imkân verecek olan ve geçtiğimiz günlerde bankalar etabı açılan İstanbul Finans Merkezi sayesinde sektörümüzün gelişimi hızlanacaktır.

* Türkiye'deki güçlü bankacılık sektörü, FinTek yatırımlarının artmasına zemin hazırlıyor mu? TÖDEB'in FinTek ekosistemini destekleyici projelerinden bahsedebilir misiniz?

Türkiye'deki güçlü bankacılık sektörü FinTek yatırımlarının artmasına zemin hazırlamaktadır. Finansal sistemin yerleşik oyuncuları, müşterilerine yenilikçi ürün ve hizmetler sunmak için teknoloji yatırımlarına büyük önem veriyorlar. Bu amaçla, özellikle dijital bankacılık uygulamaları, mobil ödeme sistemleri, servis bankacılığı ve elektronik para transferi gibi hizmetlerde üye kuruluşlarımızla iş birliği yöntemini seçerek onların yeteneklerinden faydalanıyorlar.

TÖDEB olarak FinTek ekosistemine desteklerimiz devam ediyor. Bu amaçla, TÖDEB Veri Transfer Sistemi'ni (TVTS) hayata geçirdik. TVTS ile ödeme ve elektronik para kuruluşuna ilişkin en doğru ve güncel istatistiki bilgileri yakın zamanda kamuoyuyla paylaşmayı planlıyoruz. Bu sistem sayesinde elde edilecek göstergeler ışığında, üyelerimizin iş hacimlerinin büyüyeceğini, yerli ve yabancı yatırımcıların dikkatini çekerek iş birliklerinin ve yatırımların artacağını düşünmekteyiz.

Aynı zamanda geçtiğimiz yıl faaliyetlerine başlayan TÖDEB Akademi ile sektörün nitelikli iş gücü kapasitesine katkı sağlamak için alanında uzman isimlerle eğitimlerimiz devam ediyor. Eğitimleri genişletip, toplumdaki finansal okuryazarlık düzeyini de arttırmayı hedefliyoruz.

Ayrıca üyelerimize daha fazla destek olmak için onların yabancı yatırımcılarla ve uluslararası faaliyet gösteren diğer FinTek kuruluşlarıyla bulaşacağı ortak platformları organize etmeye devam edeceğimizin altını çizmek isterim.

Mart ayında, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Yatırım Ajansı resmi destekleri ve TÖDEB iş birliğiyle Dubai'de düzenlenen, Türk Arap Finans Forumu'nda, Arap yatırımcılarla üyelerimizi buluşturduk. Haziran ayında ise Amsterdam'da düzenlenecek olan dünyanın en prestijli fuarlarından Money 20/20'de üye kuruluşlarımızla yer alarak Türk FinTek kuruluşlarının uluslararası arenada daha da güçlenmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz.

EN ÇOK OKUNANLAR