USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

17 Aralık 2020 13:24

Selim Kondu: Matbaa sektörü yeni fırsatlar barındırıyor

Mega Basım Yönetim Kurulu Üyesi Selim Kondu "Global anlamda okuyucuların, dijital kitaba mesafeli olduğunu söylemem gerek. Bu yönüyle uzun bir süre daha hem okuyucuları hem de matbaa sektörü paydaşlarını üzmeyecek kadar basılı kitap satışının devam edeceğini öngörüyoruz" dedi

Selim Kondu: Matbaa sektörü yeni fırsatlar barındırıyor

Pandemi sürecinde genel satışlarda ciddi düşüşler olsa da online satışlardaki artış kendisini basılı kitap satışında da gösterdi. Ancak bu artış, dijital yayınlar ve özelde dijital kitap satışı tarafında gerçekleşmedi. Zira dijitalleşen bu çağda, Z Kuşağı üyesi genç arkadaşlarımız dahi, elle tutabildikleri kitabın yerine alternatiflerini ikame etmiyor. Basılı kitapların geleceğiyle ilgili yapılan araştırmalar, okuyucunun basılı kitapla daha öznel bir ilişki kurduğunu ve elle tutabildiği, etrafına gösterebildiği kitabın; kendini ifade etme biçimi olduğunu ortaya koyuyor. Dolayısıyla global anlamda okuyucuların, dijital kitaba mesafeli olduğunu söylemem gerek. Bu yönüyle uzun bir süre daha hem okuyucuları hem de matbaa sektörü paydaşlarını üzmeyecek kadar basılı kitap satışının devam edeceğini öngörüyor ve umuyoruz. 

“TÜRKİYE'DE TATBİK EDİLMEMİŞ TEKNOLOJİLERİ BİR ARAYA GETİRİYORUZ" 

Covid-19 salgını ile global anlamda tedarik zincirinde kırılma ve dolayısıyla değişiklikler söz konusu oldu. Bu kırılma ve değişiklikler sebebiyle tüm sektörlerde olduğu gibi yerli matbaalar için de ihracatta daha fazla fırsatlar ortaya çıkacak. Bu nedenle 2021’de ihracat oranlarımızı artırmayı hedefledik. Diğer taraftan, ‘tıpkı basım’ gibi özel nitelikli basılı işler, sektörümüze yeni fırsatlar sunuyor. Mega Basım olarak okuyucunun iki temel duyusu ile etkileşimdeyiz: Dokunma ve görme. Bu sebeple yayınevlerine ve son kertede okuyuculara kitap okuma tecrübesini ayrıcalıklı yaşatmak için Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından özel kağıtlar, cilt bezleri ve madeni ürünler alıyor; renk laboratuvarımızda günler süren deneyler yapıyor ve Türkiye’de tatbik edilmemiş teknolojileri bünyemizde bir araya getiriyoruz. Çünkü biliyoruz ki, okuyucu ve yayıneviyle gerçek bir iletişim kurabilmemizin tek yolu bu. 

“MATBAACILIĞIN DEVAMI İÇİN GENÇLERİN İLGİSİNİ ÇEKMELİYİZ”

Mega Basım, 30 yıldır bir okul gibi birçok genç yetiştirmiş ve birçok genci meslek sahibi yaptı. Dolayısıyla, ülkenin istihdamına katkıda bulunarak gençlerimizi kalfa-çırak-usta ilişkisi ve aynı zamanda okullarla iş birliği ile matbaacılık sektörümüze katmak istiyoruz. Matbaacılığın bir sektör olarak devamı için gençlerimizin ilgisini çekecek daha çok teknolojik hamle gerçekleştirmeyi ümit ediyoruz. 2021 yılı için önceliğimiz verimlilik odaklı yatırımlardır. Diğer taraftan bir kitaba alternatif görünümler katmak için Ar-Ge çalışmalarımız devam edecek. İş geliştirme ve Ar-Ge olmak üzere iki ayrı ‘vizyon’ departmanını bünyemizde barındırıyoruz. Hem iş süreçlerimizi verimli hale getiriyor hem de Mega’nın ve sektörün geleceği için en iyiyi, denenmemişi buluyor ve sunuyoruz. 

Bunun yanı sıra üretim kapasitemizi, iş süreçlerimizi hızlı ve kaliteden ödün vermeden sunabiliyoruz. Elbette bunun büyük kısmını da yetişmiş çalışma arkadaşlarımıza borçluyuz. 2021 yılı ihracat için önemli bir fırsat yılı olacak. Yatırım ve pazarlama faaliyetlerini bu doğrultuda konumlandırmak tüm sektör paydaşları için yerinde olacak. 

 

EN ÇOK OKUNANLAR