USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Turizm

16 Mayıs 2023 11:21

Doğa ve teknoloji turizmi yeniden tanımlıyor

2023, insanlar ve yeni destinasyonlar arasında anlamlı bağlar kurmayı ve köprüler oluşturmayı hedefleyen turizm trendlerinin öne çıktığı bir yıl oluyor.

Doğa ve teknoloji turizmi yeniden tanımlıyor

>> İYİ TURİZM

2023'te odak, doğa pozitif ve karbon nötr/pozitif seyahate doğru kayacak. Seyahat işletmelerinin iklim üzerindeki etkilerini en aza indirmeyi hedeflemesi artık yeterli olmayacak. Expedia Group Media Solutions'ın Sürdürülebilir Seyahat Araştırması'ndan elde edilen veriler, tüketicilerin %65'inin bir sonraki seyahatlerinde çevre dostu ulaşım veya konaklamayı tercih etmek istediğini gösteriyor. Ek olarak, tüketicilerin %39'u bir sonraki seyahatlerinde karbon denkleştirme gibi sürdürülebilir seçenekler için daha fazla ödemeye razı oluyor. Gezginler, seyahat ettikleri destinasyona fayda sağlayan deneyimler arıyor. İyi turizm, harika seyahat deneyimleri sunarken insanlar ve gezegen üzerinde olumlu etki yaratma kavramı olarak karşımıza çıkıyor.

Gezginler şunları arıyor:

* Olumsuz çevresel etkileri azaltmak

* Yerel ekonomileri desteklemek

* Yerel kültürleri ve toplulukları desteklemek

* Daha az bilinen destinasyonları ziyaret etmek

* Doğanın ve vahşi yaşamın korunmasına katkıda bulunmak

* Karbon ayak izlerini azaltmak

>> MÜKEMMEL MÜŞTERİ DENEYİMİ

Gezginler her zaman kişisel ve verimli bir müşteri deneyimi arıyor. İşletmeyle olan her etkileşimi değerlendiren turistler; ilk temastan son temas anına kadar hem çevrimiçi hem çevrimdışı olarak işletmelerin ve çalışanların en iyi ve kapsamlı davranışlarını sergilemelerini bekliyor. Mükemmel müşteri deneyiminin beklentileri değişiyor ve sadakat ile hız her zamankinden daha önemli hale geliyor. Bu nedenle, işletmelerin neyi temsil ettiğini ve hangi müşterileri çekmek istediğini bilmesi gerekiyor. Turistlere kişiselleştirilmiş hizmetler sunmak işletmeler için altın kural oluyor.

>>'HER YERDEN ÇALIŞMA' TRENDİ TURİZM SEKTÖRÜNÜ DEĞİŞTİRİYOR

Gezginler, dünyayı kendi ofisleri haline getirebileceklerini ve uzaktan çalışabileceklerini fark ettiler. 'Her yerden çalışma' trendi turizm sektörünü değiştirmeye devam ediyor. Uzaktan çalışanların sayısı hızla artıyor ve uzun süreli konaklamalar için yeni bir pazar açıyor. Buradaki ilginç faktör ise uzaktan çalışanların seyahat ederken 7/24 eğlenceye ihtiyaç duymaması oluyor. Sonuçta çalışmaya devam eden bu kesimin göz önünde bulundurdukları ise nasıl seyahat edecekleri, nerede kalacakları ve çalışacaklarına dair bir yapı veya plandır.

>> METAVERSE'DE TURİZMİN BAŞLADIĞI YIL

Turizm, son yıllarda gelişen yeni teknolojilere hızla uyum sağlayan endüstri kolları arasında yer alıyor. Metaverse ve internetin yeni versiyonu; nasıl seyahat edebileceğimizi yeniden tanımlıyor ve 2023, metaverse yatırımı için gelecek on yılın başlangıcı oluyor. Bir tatile çıkmayı düşündüğünüzü ancak nereye gideceğinizden emin olmadığınızı hayal edin. Pek çok uzman, seyahat acentelerinin çevrimiçi sanal deneyimler sunmaya başlayacağını tahmin ediyor. Böylece gezginler bir tür 'satın almadan önce deneyin' gibi metaverse'teki destinasyonları test edebilecek. Gelecekte metaverse'ün turizm pazarlaması açısından en önemli potansiyel faydasının ön deneyim sağlaması olacağı öngörülüyor.

>> SEZON DIŞI SEYAHAT

Son 10 yılda, popüler rotaların aşırı kalabalıklaştığı ve yoğun turist çektiği görüldü. Çoğu destinasyon nispeten kısa bir yüksek sezona ve daha uzun sezon dışı dönemlere sahip oluyor. Bu trend artık değişiyor. Turistler, etrafta çok fazla insan olmadan seyahat etmek istiyor ve daha düşük sezon dönemine rezervasyon yapmayı tercih ediyor. Sezon dışında kalabalık sınırlı oluyor ve turistler şehirlerin veya ülkelerin tamamen farklı bir tarafını ve hissini deneyimleyebiliyor. Kalabalıktan kaçınmak ve farklı bir deneyim yaşamak isteyen turistlerin bu tercihinin bir diğer nedeni ise daha az talep nedeniyle sezon dışında seyahat etmenin daha ucuz olması...

İZLENMESİ GEREKEN BAŞLIKLAR

>> SUUDİ ROTALARI YÜKSELİŞTE

Orta Doğu, 2022'de turizmde son derece güçlü bir canlanma gördü. Uluslararası varışlar, Ocak-Temmuz 2022 arasında yıllık %287 artarak 2019 seviyelerine yaklaştı. Suudi Arabistan'ın, Vizyon 2030 Ekonomik Kalkınma Planı kapsamında turizm sektörü için özellikle büyük planları var. Bu; 22 adaya yayılmış 50 otelden oluşan Kızıldeniz Projesi'nin geliştirilmesini içeriyor.

>> ŞEHİR VERGİLERİ YAYILIYOR

Bazı önemli turistik şehirler, kalabalığı azaltmak veya altyapıyı finanse etmek için turizm ücretleri ve vergileri deniyor. 16 Ocak'tan itibaren antik İtalyan şehri Venedik'e ve adalarından bazılarına günübirlik gezi yapanlar, talebe bağlı olarak 3 ila 10 Euro vergi ödüyor. İngiltere'nin en çok turist çeken üçüncü şehri olan Manchester da şehirde kalacaklardan şehir vergisi alacak. Kararla birlikte, şehirde konaklayanlar 1 sterlin ücret ödeyecek. Turistlerden alınacak bu verginin geliri, kültürel etkinliklere, turizm girişimlerine ve sokak temizliğine harcanacak.

>> SPOR ETKİNLİKLERİ 2023'TE SEYAHATİ TEŞVİK EDECEK

Spor etkinlikleri 2023'te seyahati teşvik edecek. Çin, Haziran ayındaki Asya Kupası futbol turnuvasına ev sahipliği yapmaktan çekildi, ancak Eylül ayında ertelenen Asya Oyunları'na ev sahipliği yapmak için Covid kısıtlamalarını hafifletti. AFC'nin sitesinden yapılan yazılı açıklamada, AFC İcra Komitesi'nin, Katar'ı, 2023 AFC Asya Kupası ev sahibi ülkesi olarak onayladığı bildirildi. Bu arada Fransa, Rugby Dünya Kupası'nı turizm endüstrisi için bir canlanma aracına dönüştürmeyi umuyor.

EN ÇOK OKUNANLAR