USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Turizm

30 Mayıs 2023 12:59

Bu girişimler ile tatiller artık çok daha keyifli

Günde milyonlarca işlemin yapılmasını, yerli-yabancı turistlerin tatillerini keyifle planlamasını ve geçirmesini sağlayan girişimler; seyahat acenteleri, oteller ve misafirler arasında dijital köprü kuruyor.

Bu girişimler ile tatiller artık çok daha keyifli

Döviz girdisini ve istihdamı arttıran etkisiyle ulusal ekonomiye can suyu olan turizm sektörü, beraberinde birçok sektörün de gelişmesinde büyük rol oynuyor. Deniz turizminden sağlık turizmine, organizasyondan kültür turizmine kadar birbirinden farklı alanlarda tatil ve deneyim imkânı sunan Türkiye, böylece turizm hedeflerini her geçen gün artırıyor. Bu hedeflere ulaşma yolunda yerli ve yabancı turistlerin tatil için Türkiye'yi seçmesi, tatilini rahatlıkla planlaması ve memnun kalmasında girişimcilerin sunduğu hizmetlerin payı büyük. Turizmde nitelikli büyümenin yolu, girişimciler ve onların sundukları hizmetlerle şekilleniyor.

KİŞİSEL TATİL ASİSTANLARI

Sektörün gelişmesi ve sürdürülebilir kalkınma için teknolojiyi ön planda tutarak hayatı kolaylaştıran 5 inovatif girişime mayıs sayımızda yer verdik. Bazı girişimler bir oteli bile yönetebilecek tüm modülleri, yazılımları sunarken bazıları da kişiselleştirilmiş asistanlar ile tercihlere göre seçenek alternatifleri sunuyor.

Tek tıkla tüm seyahat hakkında bilgi sahibi olunabiliyor ve fiyat teklifleri alınabiliyor. Gezilecek seyahat rotaları çıkarabiliyor. Gastronomi meraklıları için önemli noktaları önerebiliyor. Acil ihtiyaçlar veya iptaller konusunda yardımcı oluyor ya da günübirlik turlar için de planlamalar yapabiliyor. Sağladıkları avantajların yanı sıra kendi aralarında kurdukları ortaklıklarla da ekosistemin büyümesine yön veren girişimler, ulusal kalkınmaya büyük katkı sağlıyor.

Nilüfer Durukal Kaya ve Kemal Oral tarafından kurulan Talya Bilişim, 2004 yılından bu yana özellikle turizm sektörü başta olmak üzere yazılım sektöründe teknolojiler geliştiriyor. Bugün Antalya, Ankara, İstanbul ve Londra'da dört ofisi bulunan şirket, yurt dışına da yazılım ihraç ediyor. Şirketin turizm ve konaklama sektörüne yönelik Elektra Otel, Elektra Pos Restaurant ve Klüp Otomasyon Sistemleri, KİMLİKOKUR kimlik ve pasaport okuma sistemi, iSAFE İnternet Güvenlik ve Loglama Sistemi ile OPEX Operasyon Yönetim Sistemi bulunuyor. Bugüne kadar TÜBİTAK'tan 3 defa hibe desteği alan şirket, bu desteğin dışında yüzde 100 yerli sermaye ve kendi imkânlarıyla büyümesini sürdürüyor.

BİR OTELİ YÖNETECEK TÜM MODÜLLER VAR

Avantaj sağlayan önemli özelliklerinin başında web tabanlı ve bulut yapıda olmasının geldiğini anlatan Durukal Kaya, "Bu sayede oteller donanım, sunucu, network gibi altyapı maliyetlerinden kurtulurken cep telefonlarından bile programı kullanır hale gelebiliyorlar. Yani hem maliyet avantajı sağlanıyor, hem de kurulum gibi bir zaman kaybı olmuyor. Diğer önemli avantajı ise programın kapsamlı oluşu, bir oteli yönetebilecek tüm modüllere sahip olması... Böylece otel tek firmayla muhatap olmanın rahatlığını yaşıyor. Turizm işletmeleri, değişen misafir beklentileri ve turizm anlayışını takip ederek gelecek stratejilerini rahatlıkla yönetebilir. Online satış kanallarında yer almak her turizm tesisi için olmazsa olmaz bir zorunluluk ise kendi CRM datalarını oluşturup, yönetmek de aynı önemde bir zorunluluk bizce. Kendi CRM verilerini oluşturmak otellere, markalarına yönelik her türlü pazarlama stratejisini rahatlıkla kurgulayabilme olanağını sunuyor. Oteldeki misafir, otele gelmeden önce, oteldeyken ve çıktıktan sonra her noktada misafirle iletişimin devam etmesi önemlidir. Elektraweb olarak bunu mobil uygulamalar ve temassız misafir uygulamalarıyla gerçekleştiriyoruz. Online anketler veya tesis içindeyken sistem üzerinden verilecek siparişler, otel ile misafiri her noktada birbirine bağlıyor. Örneğin misafir otelde iken yine otelin uygulaması üzerinden bir yat turu alabiliyor. Veya golf sahası için mobil uygulama üzerinden rezervasyon yapabiliyor. Bir problem varsa misafir daha otelde iken bu bilgi otele ulaşmış oluyor" diyor.

(Talya Bilişim Kurucusu Nilüfer Durukal Kaya)

"SAĞLIK TURİZMİNE ODAKLANACAĞIZ"

Şu an 25 ülkede kullanılan Elektraweb markasının dünyada yaygın olarak kullanılması için çalıştıklarını belirten Durukal Kaya, gelecek hedeflerini şöyle sıralıyor: "2022 yılında döviz bazında yüzde 30 büyüme gerçekleştirdik. Tamamını Türk mühendislerle turizm sektörüne yönelik geliştirdiğimiz Elektraweb Otel Programı, Avrupa, Asya, Amerika ve Afrika olmak üzere 4 kıta ve İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya, Tayland gibi dünya turizminin öncü ülkelerinin de aralarında bulunduğu 25 ülkede kullanılıyor. 2 bini webde, 3 bini de masaüstü olmak üzere 5 binin üzerinde Elektraweb kullanıcısı otele ulaştık. Bu yılın sonunda 6 bin 500 otele ulaşmayı hedefliyoruz. Döviz bazında ise yüzde 40 büyümeyi planlıyoruz. Bu yıl ülkemizin önemli gelir kaynaklarından biri haline gelen sağlık turizmine yönelik var olan çözümlerimize daha fazla odaklanıyoruz. Uzun bir süre önce altyapımızı tamamlamıştık. Artık pazarın önemli bir aktörü olma yolunda ilerleyeceğiz."

4 YILDA ORTALAMA % 1200 BÜYÜDÜ

Son dört yıl ortalamasında yüzde 1200 büyüyen, kısa/orta vadeli ev kiralama yönetim platformu Missafir, son olarak Ege Yapı Teknoloji Girişim'den aldığı 20 milyon liralık stratejik yatırımla büyümesini hızla sürdürüyor.

Kasım 2018'de profesyonel kısa/orta vadeli ev kiralama yönetim platformu olarak kurulan yerli girişim Missafir, geçen sene yüzde 1100, son 4 yıl ortalamasında yüzde 1200 büyümüştü. Seri A öncesi yatırım turunda 26 milyon dolar değerleme üzerinden Ege Yapı Teknoloji Girişim'den 20 milyon lira stratejik yatırım alan Missafir, hem Türkiye'de hem de Adriyatik bölgesinde hızlı büyümesine devam edecek.

4 ülkede 2 bin 300 ev

Missafir'in bugün itibarıyla 2 bin 300 evi olduğu bilgisini veren şirketin kurucusu Mehmet Yüksel, "Türkiye dışında, Kuzey Kıbrıs, Karadağ ve Hırvatistan'da hizmet veriyoruz. Türkiye'de 20'den fazla şehir, 50'den fazla lokasyondayız. 4.5 yılda hızla büyüyen ve şu anda 160 kişilik uzman ekiplerden oluşan bir şirketiz. Bu hızlı büyümemizin sonucunda, binlerce kişiye ulaşıp ülkemize katma değer yaratan bir şirket olmak en büyük önceliğimiz. Biz bu topraklardan bir Türk markası çıkarmak istiyoruz. En iyi bildiğimiz iş, misafir ağırlamak ve ev sahiplerinin evlerini yönetmek. O yüzden Missafir'i bir gün bu alanda dünyanın en büyük markası yapmak için gururla çalışmaya devam edeceğiz" diyor.

1.9 milyon dolardan 26 milyon dolara

Missafir bugüne kadar 4 yatırım türü tamamladı. İlki tohum öncesi yatırımı, ikincisi tohum yatırım dönemiydi. Akabinde köprü yatırım turu yapıldı. Missafir, SeriA öncesi yatırım döneminde de Ege Yapı Teknolojik Girişimle tanıştı. Ege Yapı Teknolojik Grişim ile birlikte toplam 30 yatırımcıya ulaştıkları bilgisini veren Yüksel, "28 tane melek yatırımcımız dışında Koç Üniversitesi'nin fonu ve Ege Yapı'nın katıldığı bir yatırım ortaklığımız oldu" dedi. Hızlı büyüyen Missafir'in ilk yatırımdaki değerlemesi 1.9 milyon dolardı. Bu rakamı kısa sürede 26 milyon doların üzerine çıkardıklarına dikkat çeken Yüksel, "Ana hedefimiz profesyonel ev kiralama sektörü denildiğinde Missafir'i insanların ilk aklına gelen marka olarak konumlandırmak ve dünyada alanında en büyük şirket olarak ülkemizi temsil etmek" dedi. Önümüzdeki 2 yılda önce Orta ve Doğu Avrupa'nın en büyüğü olmayı hedeflediklerine dikkat çeken Yüksel, "Önümüzdeki 5 yıl içerisinde dünyanın en büyüğü olmayı hedefliyoruz" yorumunda bulunuyor.

(Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı ve Missafir'in Kurucusu Mehmet Yüksel)

"Otellerin ve turizm tesislerinin açığını kapatıyoruz"

Missafir'in yönettiği bir evin getirisi, aylık getiriye kıyasla yüzde 200'e kadar artabiliyor. Bu sebeple portföye eklenmesi amacıyla çok fazla ev önerisi geldiğini de kaydeden Yüksel, "Biz aslında otellerin ve turizm tesislerinin açığını kapatıyoruz. 8 kişilik bir aileyi, yerel deneyimle konaklatabileceğiniz otel bulunması çok zor. Oradaki açık ve talep yok olmuyor. Biz oradaki boşluğu dolduruyoruz. Ev sahibi ile anlaşma sağladığımız andan itibaren talep doğrultusunda iç tasarım desteği, misafir giriş-çıkışları, temizlik desteği ve teknolojik alt yapımız ile mülk yönetimi konusunda ev sahibine uçtan uca bir hizmet sağlıyoruz. Ev sahibinin tek başına yapamayacağı birçok alanda hizmetlerimiz de bulunuyor. Bu üst düzey hizmet ve yüksek getiri sebebiyle ekosistemimize eklenmek isteyen çok sayıda ev önerisi geliyor" diyor.

EN ÇOK OKUNANLAR