USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

16 Kasım 2023 14:11

“Balance Chain ile birçok sektöre hizmet verebileceğiz”

Şu anda ürün ve hizmetlerinin son tüketiciye yönelik olduğunu belirten Balance Network CEO'su Ahmet Akkaya, geliştirmelerine devam ettikleri blockchain ağı Balance Chain'in tamamlandığında finans, lojistik, oyun, sağlık, tedarik zinciri gibi farklı dikeylerde geliştirecekleri merkeziyetsiz uygulamalar ile birçok sektöre hizmet verebileceklerini söylüyor.

“Balance Chain ile birçok sektöre hizmet verebileceğiz”

Merkezi ve merkeziyetsiz uygulamaları ile kendi ekosistemini yaratan, blockchain tabanlı bir platform olan Balance Network, 2022 yılı başında yurt dışında kuruldu. Aynı yılın haziran ayında Türkiye'de şirketleşerek ofisini açtı ve yazılım geliştirme ekibi başta olmak üzere diğer departmanlar için ekibini oluşturdu. Zamanla edinilen tecrübeler ve kapsamlı bir sektör araştırması sonucunda kullanıcı talepleri ve mevcut ürünlerdeki eksikler gözetilerek Balance Network'ün ortaya çıktığını belirten Balance Network CEO'su Ahmet Akkaya ile yeni kripto para borsasının özelliklerini ve yatırım planlarını konuştuk...

* Öncelikle bize Balance Network'ü anlatabilir misiniz? Ne zaman kuruldu? Hangi hizmetleri, hangi hedef kitlelere veriyor?

Balance Network'ün ne iş yaptığını tanımlamak gerekirse; merkezi ve merkeziyetsiz uygulamaları ile kendi ekosistemini yaratan, blockchain tabanlı bir platform olduğunu söyleyebiliriz. Global ölçekte olduğu gibi Türkiye'de de sunduğumuz ürün ve hizmetler ise şu şekilde; kripto varlık borsası, DeFi uygulamaları, dijital varlık cüzdanları, NFT Marketplace ve Launchpad gibi heyecan verici ürün ve hizmetleri güvenli, hızlı ve kolay kullanımıyla platformumuzda kullanıcılarımıza sunuyoruz.

Şu anda ürün ve hizmetlerimiz son tüketiciye yönelik ancak; geliştirmelerine devam ettiğimiz blockchain ağımız olan Balance Chain tamamlandığında, finans, lojistik, oyun, sağlık, tedarik zinciri gibi farklı dikeylerde geliştireceğimiz merkeziyetsiz uygulamalar ile birçok sektöre hizmet verebileceğiz.

"EN ÖNEMLİ ÖNCELİĞİMİZ ÜST DÜZEY GÜVENLİK ÖNLEMLERİ"

* Balance Network'ün kullandığı yazılımı yenilediğini açıkladınız? Biraz detay verebilir misiniz? Ne gibi değişiklikler var? Yeni kripto para borsasının özellikleri neler olacak?

Sadece bir değil, bir çok farklı ürünümüz olduğundan ve bunların çoğu blok zincir üzerinde çalıştığından oldukça meşakkatli bir süreç oldu. Yazılım, ürün, tasarım ekipleri birbirleri ile koordine çalışarak bu süreci başarılı bir şekilde yönettiler. Kripto varlık borsamızı baz alırsak; güvenlik ve performans üst seviyeye taşındı. Eski sürüm ve yeni sürüm arasındaki işlem hızında çok ciddi bir performans artışı sağlandı. Kullanıcı arayüzü sıfırdan, kullanıcı deneyimi önceliklendirilerek tasarlandı.

Ayrıca mobil uygulamalarımız tamamlandı ve uygulama marketlerinde yayına alındı. Hem web hem de mobil uygulama tarafındaki en önemli özelliklerimiz; arka planda aldığımız üst düzey güvenlik önlemleri, kullanıcı tarafında ise herkesin hemen alışabileceği basit arayüz ile işlem kolaylığı. Aralık ayının ilk yarısında ise, diğer borsaların hiçbirinde olmayan ve oldukça ilgi göreceğini düşündüğümüz bir özelliği kripto varlık borsamıza ekleyeceğiz.

* Yeni yazılım kullanılmaya başlandı mı? Başlanmadıysa ne zaman aktif olacak?

Evet, kripto varlık borsamızın yeni yazılımı hem web hem de mobil uygulama olarak kullanılmaya başlandı. Ayrıca, Launchpad ve NFT Marketplace'imizin yeni sürümleri de ekim ayının son günlerinde kullanıcılar ile buluştu.

"GÜNCEL TÜM HİZMETLERİ TEK ÇATI PLATFORM ALTINDA SUNUYORUZ"

* Bugün kriptopara borsası ve blok zinciri üzerine uzmanlaşan pek çok şirket bulunuyor. Balance Network'ün avantajları nelerdir?

Sizin de bahsettiğiniz gibi, sektörde bizim de örnek aldığımız birçok önemli ve başarılı oyuncu var. Bazı oyuncular sadece kripto varlık borsası üzerine yoğunlaşırken, bazıları sadece merkeziyetsiz uygulamalar üzerine yoğunlaşmış durumda. Bazıları ise, temeli merkeziyetsiz yani blok zincir üzerinde çalışan uygulamaları merkezi yapıya entegre etmiş durumdalar.

Balance Network ekosisteminde ise, sadece kripto varlık borsası merkeziyetli yapıda. Diğer tüm uygulamalarımız DApp olarak tabir edilen ve birbirleri ile bağımsız olarak çalışan merkeziyetsiz uygulamalar. Bu şu demek oluyor; dileyen yatırımcı kripto varlık borsamızda (Balance Network Exchange) yatırımını yaptıktan sonra, dijital varlıklarını ekstra güvenli şekilde saklamak için Balance Wallet'ı ya da diğer kripto cüzdanlarını kullanabilir. Merkezi borsada yatırım yapmayı tercih etmeyen yatırımcılar tamamen blok zincir üzerinde çalışan merkeziyetsiz borsamızda yatırımlarını yönetebilir. Bugünlerde dünya genelinde ilgi azalmış gibi gözükse de, yatırımcılar tamamen merkeziyetsiz şekilde blockchain tabanlı NFT Marketplace'imizde kendi NFT koleksiyonu yaratabilir veya NFT'lere yatırım yapabilir. Kripto, web3 ve oyun projelerinin lansmanını yaptığı ve kitlesel fonlama platformu olan Launchpad'imizde yeni projelere yatırım yaparak, fırsatları yakalayabilir. Güncel tüm ürün ve hizmetleri tek bir çatı platform altında kullanıcılara sunmamız, Balance Network'ün en önemli avantajı.

* Kuşkusuz kriptopara ve blok zinciri konusunda güvenlik oldukça önemli. Balance Network'ün güvenlik politikalarından bahsedebilir misiniz?

Tabii ki. Güvenlik önlemlerimizi kripto varlık borsası ve merkeziyetsiz uygulamalar olarak ikiye ayırmak isterim. Kripto varlık borsamızda, 2FA ile kullanıcıların hesaplarına girişleri sırasında ek bir katman koyuyoruz. AML ve KYC prosedürleri ile işlem ve müşteri hesap güvenliğini sağlıyoruz. Büyük miktardaki kripto varlıkları çevrimdışı soğuk cüzdanlarda saklıyoruz. Yazılım tarafında ise periyodik penetrasyon testleri ile olası güvenlik açıklarını tespit edip gideriyoruz.

Merkeziyetsiz uygulamalarımızın yazılım geliştirme sürecinde, kullanıcıya açık beta güvenlik testleri ve denetimlerinin sonuçları raporlanıyor ve tüm zaafiyetleri kapatıyoruz. Teknolojik altyapı ve güvenlik denetimlerimiz üçüncü parti, akredite firmalar tarafından gerçekleştiriliyor. Akıllı kontratlarımızın auditlerini global ölçekte tanınan firmalara yaptırıyor, audit skorları en üst seviye güvenliğe ulaşana dek açıkları gideriyoruz.

"BALANCE CHAIN'I LAYER 3 OLARAK İNŞA EDİYORUZ"

* Türkiye'de yatırım planlarınız ve hedefleriniz neler?

Lansmanımızı yaptığımız bugünlerde hem Türkiye hem de global ölçekte maksimum kullanıcıya kendimizi tanıtmayı hedefliyoruz.

Orta vade planımız sürdürülebilir büyümeyi sağlayarak sektörde sağlam ve kalıcı olmak. Bu nedenle bizim birinci önceliğimiz her zaman kullanıcı memnuniyeti. Burada özellikle müşteri yerine kullanıcıyı kullandım çünkü; henüz yolun başında olduğumuzu düşünürsek, yarın potansiyel müşterimiz olacak kullanıcılarımızın yorumları ve memnuniyeti bizim için çok önemli. Şu anda en büyük yatırımımız, inşa etmekte olduğumuz kendi blok zincir ağımız Balance Chain. Balance Network ürünlerinin performansını artırmak ve dışa bağlılığı azaltmak için bir noktada kendi ağımızı inşa etmemiz gerekecekti. Tüm ekibimiz, mevcut ile yetinmeyip üzerine koymayı ilke edindiği için, mevcut çözümler ile yol almak istemedik. Daha yeni ve daha iyi ne yapabiliriz diye tartışıp Balance Chain'i Layer 3 olarak inşa etmeye karar verdik. Balance Chain ile Ethereum ağının ölçeklenmesini sağlayarak işlem ücretlerinin çok daha düşük, işlem hızlarının ise çok daha yüksek olacak şekilde Layer 3 ağımızı inşa ediyoruz. Uzun vade planımız ise Türkiye'den çıkan en değerli teknoloji şirketlerinden biri olmak.

EN ÇOK OKUNANLAR