USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Start-up

14 Ekim 2022 13:29

Yapay zeka ile şirketlere artı değer

Rüzgar, güneş ve hidroelektrik santrallerinden verileri toplayan yapay zeka ve makine öğrenmesi temelli platform Kavaken, şirketlere üretim ve gelir artışı sağlıyor.

Yapay zeka ile şirketlere artı değer

Şirketler için yapay zeka ve makine öğrenmesi ile birlikte temiz enerji / teknoloji odağında çözümler geliştiren Kavaken, alanda faaliyet gösteren bir diğer girişim olarak karşımıza çıkıyor.

Şirketin CEO'su Bora Tokyay, "Yaşanmakta olan iklim krizi bize gösteriyor ki dünyamızın daha fazla yeşil enerjiye ihtiyacı var. Kavaken ilave fiziksel yatırım yapmadan, mevcut verileri ve yapay zekayı kullanarak daha fazla yeşil enerji üretmek fikriyle ortaya çıktı. 2019'da, Tarentum olarak farklı sektörlerle birlikte yenilenebilir enerji sektörüne de yönelik çözümler geliştirmeye başladık. Artan müşteri talepleri ve ürünümüzdeki gelişmelerin neticesinde ayrı bir şirket olarak tamamen bu alana odaklanmanın doğru olacağına karar verip 2022'nin başında Kavaken'i kurduk" şeklinde özetliyor öykülerini.

ÜRETİM KAYBINA ENGEL

Yapay zeka ve makine öğrenmesi temelli platform; rüzgar, güneş ve hidroelektrik santrallerinden veriler topluyor, algoritmalar ile veriyi okuyup, içgörüler oluşturarak yatırımcıya ek değer yaratıyor, gelirleri ve santralin değerini artırıyor. Bu içgörüler üç şekilde fayda sağlıyor: üretim ve gelir artışı, gelir kaybında azalma, operasyonların optimize edilmesi. Platform sayesinde, yatırımcılar tüm türbinlerin en iyi şekilde çalıştığından emin olabiliyor, olası arızaları öngörerek üretim kaybını engelleyebiliyor, ekipmanlarının ömrünü uzatıyor ve daha iyi üretim tahminleme ve bakım planlaması yapabiliyor. Türkiye'deki kurulu rüzgâr enerjisi kapasitesinin yaklaşık yüzde 30'unu temsil ettiklerini anlatan Bora Tokyay, "Yurt dışında ofisimizi açmak için girişimleri başlattık ve 2023'ün başından itibaren çok daha aktif bir şekilde Avrupa'da yer almayı hedefliyoruz. 2024'te de Avrupa'nın yanında Amerika'ya açılmayı planlıyoruz" diyor.

2022'nin başında 500 bin dolarlık bir yatırım turunu kapatan şirket, yakın zamanda yeni bir finansman turunu güzel sonuçlarla tamamlamak için çalışmalarını sürdürüyor.

(Kavaken CEO'su Bora Tokyay)

1 MİLYON DOLARLIK GELİR HEDEFİ

"2025 yılı sonuna baktığımızda Avrupa, Amerika ve Asya Pasifik'e açılmış, bu piyasalarda yüzde 2 -10 arası pazar payına ulaşmış ve aylık tekrarlayan geliri 1 milyon doları aşmış bir Kavaken görüyoruz" diyen Tokyay, şöyle devam ediyor: "Portföyümüzde kara ve deniz üstü (onshore & offshore) rüzgar başta olmak üzere, güneş ve hidroelektrik santrallerinin de önemli bir yer kaplayacağını öngörüyoruz. Platformumuza yapay zeka kullanarak fark yaratabileceğimiz yeni modüller de ekleyeceğiz. Enerji depolama operasyonları optimizasyonu ve prosumer (üreten tüketici) işlemlerinin optimizasyonu bu modüllerden bazıları olacaklar. Bu planlara paralel olarak bu yıl içinde Seed, 2024'te de Series A yatırım turlarını gerçekleştirmeyi planlıyoruz."

EN ÇOK OKUNANLAR