USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

08 Mayıs 2023 10:52

“Hem iç hem de dış pazarlarda hızımızı artırıyoruz”

Pandemi döneminden hemen sonra yükselişe geçen ve önceki yıllara nazaran ihracat payını 5 katına çıkaran Türk mobilya sektörü, yurt dışından gelen hammadde ve perakende zincir ağının taleplerini karşılıyor. CaddeYıldız Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Yıldız ile sektör değerlendirmesi ve firmanın hedefleri üzerine bir sohbet gerçekleştirdik.

“Hem iç hem de dış pazarlarda hızımızı artırıyoruz”

* Öncelikle CaddeYıldız mobilyanın tarihçesinden ve faaliyet alanlarınızdan bahseder misiniz?

30 yılı aşan kuruluşu ile köklü bir şirketiz; CaddeYıldız Mobilya A.Ş. unvanının çatısı altında kendi kategorimizde yer alan pek çok işin iştirakçisi ve yatırımcısıyız. Online mağazamızda 10 bini aşkın ev mobilyası ürününün satışını gerçekleştiriyoruz. Bunun dışında müşterilerimiz için basın ekspres konumu üzerinde merkezi noktada yer alan mağazamızla ve Yatsan şubemizle totalde 2 bin metrekare alanda bir showroom noktası da sunuyoruz. Ürün kalemlerimiz arasında ev mobilyası, dekorasyon ürünleri, uyku grubu, halı, aydınlatma gibi iç mekan dekorasyonu için gerekli tüm ihtiyaçları karşılayan ürün gamına sahibiz.

TOBB tarafından güven damgası alan ilk mobilya firmasıyız. Bununla birlikte özellikle online mobilya satışında pek çok ilke ve yeniliğe imza attık, çeşitli başarılar elde ettik. Online satışı, mağazacılığı ve e-ihracatı kol kola götürmeye devam edeceğiz. Alt yapımız ve sistemimiz bunun için oldukça uygun. 2023 yılıyla birlikte odaklandığımız yeni pazarlarda kendi sektörümüz için yatırımlarımızı yapmaya devam edeceğiz.

* Mobilya sektörü Türkiye'nin fark yarattığı alanlardan biri... Ülkemizin bu konudaki avantajları nelerdir?

Öncelikli olarak model çeşitliliği diyebiliriz. Özellikle Bursa'nın İnegöl bölgesinde yıllardır devam eden mobilya üretimi oturmuş sistemi ile hem yurt içi hem de yurt dışı için mobilya temini konusunda yeterli kapasiteyi sunabilir nitelikte. Pandemiden sonra tüm dünyada yaşanan ham madde tedarik sorunu ile birlikte pek çok ülkeye, hazır mobilyanın yanı sıra ham maddeyi de tedarik eder hale geldik. Stok avantajımız, fabrikalarımızın kapasitesi, geniş perakende ağımız, model çeşitliliğimiz ve yurt dışı ürün teslimatları için oluşturduğumuz lojistik hizmetlerimizle ülke olarak mobilya temini konusunda avantajlı noktada duruyoruz.

* Son dönemde mobilyada da e-ihracatın artan yükselişini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Biz marka olarak uzun yıllardır online satışın ve e-ticaretin içerisinde yer almaktayız. Başlarda yalnızca yurt içine hizmet veren servis ağımız bugün, online ya da offline sipariş fark etmeksizin dünyanın her yerine gönderim yapabilir ve yurt içine sunduğu hizmet modellerini yansıtabilir durumda. Yine pandemi dönemiyle birlikte değişen tüketici yönelimleri ve online alışverişe karşı artan ihtiyaç ve taleple e-ihracat da yükselen dallarımız arasında. Global anlamda geniş bir kitleye hitap edebilmek için yakın zamanda attığımız adım olan İngilizce online site projemizle, mobilyalarımıza olan ulaşılabilirliği arttırmaya devam ediyor olacağız.

* E-ticaretin cironuz içerisindeki payını öğrenebilir miyiz?

CaddeYıldız olarak e-ihracatta son yıllardaki ciro içindeki payımızda 2020 yılında %40 - 2021 yılında ise %60 büyüme kaydetmiştik. Hala istatistiksel olarak büyümeye devam eden ihracat grafiğimizle yurt dışında çeşitli pazarlarda konumlanma ve özel yatırımlar sağlama, yakın gelecekteki planlarımız arasında yer alıyor.

* Çok hızlı değişim gösteren tüketici beklentileri ve trendler hakkında neler söylersiniz?

Son yıllarda tüm dünyadaki mobilya trendi aslında lükse yöneldi diyebiliriz. Modern ya da klasik tarz fark etmeksizin her stilde talep; kullanışlı, aynı zamanda pek çok farklı işleve sahip kompakt tasarımlar ve en kaliteli malzemelerle üretilen mobilyalar... Genel itibari ile Avrupa ve Amerika bölgesi yoğun olmak üzere taleplerin ana başlığı kaliteli ve kullanışlı, özel tasarımlı ev yaşam ürünleri üzerine kurulu.

* Firmanız özelinde fark yarattığınız alanları nasıl anlatırsınız?

Markanın kuruluş aşamasından itibaren ilk sıraya koyduğumuz ve hiç değişmeyen önceliğimiz hizmet anlayışımız. Ürün alımı öncesi ve sonrasında sunmuş olduğumuz olanaklar ve ek imkanlar sektörümüzde diğer markalardan bizi ayıran donelerden biri. Bunun yanı sıra kendimizi marka olarak tek kelime ile özetleyecek olsaydık 'özgün' kelimesini seçerdik. Hem tasarım, hem online satış hem de mağazacılık sektöründe, kendi kategorimizde ilklerin markası olmaya özen gösterdiğimizi ve ülkemizde yapılan pek çok farklı projenin fikren imzasını atan bir ekibe sahip olduğumuzu ve bunun haklı gururunu yaşadığımızı rahatlıkla söyleyebiliriz.

* 2023 yılı nasıl geçiyor; hedeflerinizi özetler misiniz?

2023 yılı bizim için hem yurt içinde şubeleşmenin adımının atıldığı, hem de yurt dışında perakende mobilya zinciri ile ortak işler yaparak, yalnız e-ihracatla değil fiziki mağazalarda da ürünlerimizle yer alacağımız kapsamlı projelerle büyüme hızımızı arttırdığımız dönemin başlangıcı oldu. Kurumsal satış hizmetimizle şu anda da dünyanın çeşitli ülkelerinde özellikle Avrupa'da toptan ürün gönderimi sağladığımız ev yaşam showroom konseptlerinde mobilya tasarımlarımızla var olmaktayız. Bunun yanı sıra otel, cafe, ofis ve residence projelerine yine ağırlık vererek dünyanın en prestijli noktalarına ürünlerimizi göndermeye devam ediyor olacağız.

EN ÇOK OKUNANLAR