USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Otomotiv

16 Aralık 2022 13:14

Üretim, istihdam, ihracata katkı

Mercedes-Benz Türk, iki fabrikasıyla Türkiye'nin üretimi, ihracatı, istihdamı ve ekonomisine çok önemli katkılar sağlıyor. Türkiye'de en fazla patent başvurusu yapan şirket olmayı başaran marka, çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor.

Üretim, istihdam, ihracata katkı

En çok patent başvurusunda bulunan markalardan biri de Mercedes-Benz. Kamyon Ar-Ge ve Otobüs Ar-Ge ekibi çalışmaları sonucunda ortaya çıkan fikirler, öncelikle Daimler Truck Patent ofisi tarafından değerlendiriliyor. Kamyon Ar-Ge ekibi patent süreçlerini R&D Center Management ekibi gerçekleştirirken, otobüs Ar-Ge ekibinin patent süreçlerini ise Daimler Truck'ın Global Otobüs Geliştirme Departmanı bünyesinde kurulan Homologasyon Bölümü'ndeki ekip yürütüyor. 1967'den bu yana ağır ticari araç endüstrisinin Türkiye'deki en önemli temsilcilerinden biri olan Mercedes-Benz Türk, hem Hoşdere Otobüs Fabrikası hem de Aksaray Kamyon Fabrikası ile ülkemizin üretimi, ihracatı, istihdamı ve ekonomisine çok önemli ve değerli katkılar sağlıyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR PROJELERE DE İMZA ATIYOR

Daimler Truck'ın global ağı içerisinde önemli ve özel bir konuma sahip olan Mercedes-Benz Türk'ün İstanbul ve Aksaray Ar-Ge Merkezleri yürüttüğü çalışmalarla ağır ticari araç sektörüne katkı sağlarken sürdürülebilir projelere de imza atıyor. Mercedes-Benz Türk Otobüs Ar-Ge Direktörü Zeynep Gül Koca, "Aldığımız patentler, yürüttüğümüz Ar-Ge çalışmalarının başarı ile sonuçlandırılması anlamına geldiği için hepimiz için büyük bir mutluluk ve motivasyon kaynağı. Sahip olduğumuz patentler sayesinde müşterilerimize her geçen gün daha konforlu, güvenli, ekonomik ve teknolojik araçlar sunuyor ve sektörde standartları belirlemeye devam ediyoruz. Aldığımız patentler ile geleceğe, teknolojiye ve ülkemize sağladığımız katkıyı her geçen gün daha da fazla artırırken, sektöre yön verme misyonumuzu da yerine getirme olanağına sahip oluyoruz" diyor.

(Mercedes-Benz Türk Otobüs Ar-Ge Direktörü Zeynep Gül Koca)

EN FAZLA PATENT BAŞVURUSU YAPAN ŞİRKET

Şirket, 2022 Ocak-Ağustos döneminde Kamyon Ar-Ge ekibi 99, Otobüs Ar-Ge ekibi de 28 olmak üzere toplam 127 adet patent başvurusunda bulundu. Böylece söz konusu dönemde Türkiye'de en fazla patent başvurusu yapan şirket olmayı başardı. 2014'ten bu yana toplam patent başvuru sayısı 636'ya ulaşan şirket, önümüzdeki dönemde de bu alandaki öncü konumunu korumayı hedefliyor. Şu ana kadar otobüs ve kamyon ürün gruplarında toplam aldığımız patentlerin sayısı ise 85 adeti buluyor.

Şirket, Ar-Ge Merkezi Belgesi'ni ilk defa 2009'da Hoşdere Otobüs Fabrikası bünyesinde alarak otobüs ve kamyon ürün gruplarında Ar-Ge çalışmalarına başladı. 2014'te ise ilk patentleri kamyon ürün grubu özelinde üstlendikleri global ek sorumluluklar nedeniyle 2018'de 8.4 milyon Euro'luk yatırımla Aksaray Ar-Ge Merkezi'ni devreye aldı. Zeynep Gül Koca, "Bu iki Ar-Ge Merkezimizde patent konusuna oldukça önem veriyoruz ve tüm Ar-Ge ekibimiz yeni buluşlar için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Mercedes-Benz Türk Ar-Ge ekibimiz ile 2023'te de son yıllardaki patent başvuru sayılarımıza paralel rakamlara ulaşacağımızı öngörüyoruz" diyor.

EN ÇOK OKUNANLAR