USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Nasıl Yaparım?

14 Ekim 2022 14:15

Bireysel güneş paneli kurulumu nasıl yapılır?

Güneş paneli kurulumu nasıl yapılır? Güneş paneli fiyatları ne kadar? İşte adım adım bireysel güneş paneli kurulumu...

Bireysel güneş paneli kurulumu nasıl yapılır?

Enerji krizinin yaşandığı dünyamızda son yıllarda bireysel güneş paneli kullanımlarında dikkat çeken artışlar görüldü. Peki, bireysel güneş paneli kurulumu nasıl yapılır? Güneş paneli için nereden izin alınır? Güneş paneli fiyatları ne kadar? Adım adım bireysel güneş paneli kurulumunu sizler için oluşturduk.

BİREYSEL GÜNEŞ PANELİ KURULUMU

>> Lisanssız elektrik üretimi yalnızca kendi ihtiyaçlarını karşılamak için kurulan ve bu nedenle tüketim zorunluluğu bulunan, 1 MW enerjinin altında planlanmış uygulamalardır.

>> Güneş paneli kurmak isteyenlerin belediyelerden yapı ruhsat izni alma zorunluluğu bulunmamaktadır.

>> İlk etapta kiremit çatıda güney cepheye bakan ve eğimi en az %25 olan bir taraf seçilmeli ve güneş paneli çatı kiremit kancası ayakları, kiremitlerin altında bulunan tahtaya sabitlenmeli.

>> Sigma profiller, çatı kiremit kancasının üst kısmında bulunan deliğe somunlu vida ile takılmalı. Bu işlem her güneş paneli kurulumu için aralarında 1 metre boşluk olacak şekilde altlı ve üstlü olarak tamamlanmalı.

>> Güneş panel kurulumu için panel çatıya çıkartılarak montaj işlemi tamamlanır.

>> Kurulum sonrası enerji üretimi paneller içinde bulunan fotovoltaik hücreler sayesinde gerçekleşir.

>> Üretilen enerjinin kullanılabilmesi için bir inverter, şarj kontrol makinesi, solar jel akü, özel solar kablolar gibi birtakım araç ve gereçlere ihtiyaç duyulur.

>> Kurulum sonrası üretilen enerji, 220 veya 380 volt arasında değişir.

GÜNEŞ PANELİ FİYATLRI NE KADAR?

>> Güneş enerjisi ile evlerde elektrik üretim sistemi kurulmasının maliyeti sistemin kurulu gücüne göre 100 bin TL'den başlıyor.

>> Bir güneş paneli ortalama 25-30 yıl ciddi bir verim kaybına uğramadan çalışabiliyor.

>> GES yatırımlarında geri dönüş süresi 4 yılı buluyor.

>> Evinizin saatlik enerji ihtiyacı bölgedeki en yoğun radyasyon değeri (ışınım) ile güneşlenme süresine çarpılıp, çıkan sonuç bir panelin wattına bölünerek kaç adet güneş paneline ihtiyaç olduğu hesaplanabilir.

LİSANS SÜRESİ 49 YIL

>> Türkiye'de faaliyet gösteren güneş paneli üreten firmalardan birkaçı şu şekilde: Kalyon, Zorlu Enerji, ACS Enerji, CW Enerji, Alfa Solar Enerji, AE Solar...

>> 1MW üzeri enerji üreten tesisler ve bireysel tüketiciler üretim lisansı almak zorunda. Lisanslı tesislerde lisans süresi 49 yıl olarak belirlenip, üretilen bu enerji piyasa değerinde satılıyor.

RÜZGÂR TÜRBİNLERİNİN YOLCULUĞU

>> Türbinlerin üretimi proje bazlı gerçekleştiriliyor. 5 megawatt'lık bir rüzgar enerji santrali yaklaşık 3.5 – 4 dönüm arazi üzerine kuruluyor.

>> Yaklaşık 8 bin parçadan oluşan her bir türbin için yaklaşık 30 farklı kurumdan ayrı ayrı gerekli izinlerin alınması, türbinlerin elektrik üretimine başlaması içinse en az 5 yıl gerekiyor.

>> Öncelikle bölgenin rüzgâr kapasitesi ölçülüyor.

>> Rüzgâr türbini ekosistemi etkilemeyecek biçimde konumlandırılıyor.

>> Pervane uzunluğu, kanat sistemi ve türbin modeli tamamen rüzgâr basıncına göre ayarlanıyor.

>> Şu anda piyasada en yüksek rüzgâr türbini kapasitesi 5,5 megavat seviyesinde bulunuyor. Bu kapasitede bir türbin yaklaşık 5 bin hanenin ihtiyacını karşılayabilecek miktarda elektrik üretebiliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR