USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

İş Dünyası Haberleri

08 Temmuz 2022 13:48

Akçansa rotasını 2030'a çevirdi

İnovasyon, dijital dönüşüm, çevre ve toplumsal yatırımları ile rotasını 2030'a çeviren Akçansa, toplam üretiminin yüzde 50'sini ihraç etmeyi hedefliyor. Şirket, hayata geçirdiği teknolojilerle de enerji maliyetlerini optimize etmeyi sürdürmeyi planlıyor.

Akçansa rotasını 2030'a çevirdi

Türkiye'de yapı malzemeleri alanında faaliyet gösteren Akçansa, Sabancı ve HeidelbergCement ortaklığında geleceğe yol alırken; Çanakkale, Büyükçekmece ve Samsun Ladik'te bulunan çimento fabrikaları, Ambarlı ve Çanakkale limanları, Aliağa, Ambarlı, Marmara Ereğlisi ve Yalova terminallerinin yanı sıra 30'a yakın hazır beton tesisi ile Türkiye ekonomisi ve içinde bulunduğu toplum için değer yaratıyor. Şirket, faaliyetlerinin merkezine dijital dönüşüm ve inovasyonu yerleştiren bir anlayışla sürdürülebilir yarınlar için çalışmalarına devam ediyor.

ÇEVRE DOSTU FAALİYET

Aynı zamanda sektöründe sürdürülebilirlik raporunu ilk yayınlayan şirket olan ve 2030 sürdürülebilirlik yolculuğunu "Gelecek için sorumlu çalışma" prensibiyle açıklayan Akçansa bu yöndeki yatırım ve çalışmalarını sürdürüyor. Çanakkale Fabrikası'nda alternatif yakıt besleme sistemi projesi ve 1. hattaki siklon modifikasyon projesini devreye alan ve fırın prosesinde iyileştirmeler yaparak ısı ve elektrik enerjisi harcamalarını düşüren şirket, yaptığı yatırım sonrası, fırını ile yaklaşık olarak 15 kcal/kg klinker daha az ısı harcarken, 1 kwh/ton klinker daha az elektrik enerjisi harcadı. Ayrıca Çanakkale fabrikasının 1. fırınında yüzde 7 olan alternatif yakıt oranını yüzde 21 oranına çıkaran şirket, 28.100 ton/yıl CO2 emisyonunu azaltıp çevre dostu faaliyetlerini güçlü şekilde sürdürüyor.

İHRACAT PAYINI %50'YE ÇIKARACAK

Akçansa Genel Müdürü M. Zeki Kanadıkırık, bu yılın ocak-mart döneminde ihracat gelirini TL bazında yüzde 180 artıran şirketlerinin, toplam üretimin yüzde 50'sini ihraç etmeyi hedeflediğini anlattı. Zeki Kanadıkırık, "Çimentoda en büyük ihracatçılar arasındayız. Ürettiğimiz kaliteli çimentoyla ihracatta öne çıkıyor, ülkemizin ekonomisine çok önemli katkı sunuyoruz. Özellikle ABD'nin güçlü tedarikçilerindeniz, bu alanda ana pazarlarımız ABD ve İsrail" dedi. 2021'de 150.8 milyon liralık yatırım yaptıklarını hatırlatan Kanadıkırık, bu yıl da benzer tutarda yatırım hedeflediklerini ifade etti. Atıkların enerjiye dönüşümüne de dikkat çeken Kanadıkırık, Avrupa'nın kaliteli biyokütle atığını alıp enerjiye çevirebileceklerini söyledi. Kanadıkırık, "Atıkların ayrıştırılarak milli değere dönüştürülmesi taraftarıyız. Kontrollü olarak kaliteli biyokütle atığını getirebiliriz" diye konuştu.

GELECEĞİN TEKNOLOJİSİ BUGÜNDEN AKÇANSA'DA

'Expert Sistem' uygulamasını hayata geçiren Akçansa, Çanakkale fabrikasındaki döner fırınlarda ve değirmenlerde yapay zekâ ve bulanık mantık algoritmaları destekli, sensör verileri üzerinden insandan bağımsız yapılan operasyonlar ile çimento üretimini otonom olarak gerçekleştiriyor. Söz konusu sistem ile ilk aşamada ürün kalitesinde iyileşme, yüzde 3 kapasite artışı, değişken giderlerde yüzde 1,2 düşüş ve elektrik tüketiminde yüzde 1,1 azalma sağlandı. Expert Sistem projesi, topluluk şirketlerinin katıldığı SabancıDx DnA Ödülleri'nde 'En Çok Değer Yaratan Şirket' ve 'En Çok Değer Yaratan Proje' kategorilerinde başarı kaydetti. Şirket, 2030'a uzanan sürdürülebilirlik yolculuğunda otonom üretim ile faaliyet gösteren tesis sayısını yükseltmeyi, altyapı iyileştirmeleri ile uzaktan çalışabilirliği artırmayı, üretim sürecindeki dönüşümler ile enerji maliyetlerini optimize etmeyi ve Sabancı Üniversitesi iş birliği ile yapılan dijital ikiz akademik çalışmalarına endüstriyel desteğini sürdürmeyi hedefliyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR YARINLAR İÇİN ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR

Nisan 2022 itibarıyla kurumsal sürdürülebilirlik performansları üst seviyede olan şirketlerin paylarının yer aldığı BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'ne dahil 65 şirketten biri olan Akçansa, iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirmek ve sera gazı salımını azaltmak için sorumluluk üstleniyor. Şirket, belirlediği emisyon hedeflerinde daha hızlı ilerlemek ve iklim stratejisini güçlendirmek üzere UN Global Compact liderliğinde yürütülen İklim Hedefi Hızlandırma Programı'na katıldı. Akçansa, 6 ay sürecek program boyunca farklı ülkelerden programa dahil olan şirketler ile iyi uygulamaların üzerinde çalışma imkanı bularak yol haritasını daha güçlendirmeyi hedefliyor. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konusuna da hassasiyetle yaklaşan şirket, 2021-2022 döneminde yer aldığı UN Global Compact'in 'Hedef Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Programı' kapsamında çalışmalar yapıyor.

HEDEF DÖRT İLDE 15 BİN ÇOCUĞA ULAŞMAK

Akçansa'nın Artı Yaşam sloganıyla sürdürdüğü gelecek yolculuğunda sosyal boyutta da hem çalışanları hem de parçası olduğu topluma yönelik hedefleri bulunuyor. Bu doğrultuda bu sene 6. yılına giren 'Benim Mahallem' projesinin ilk ayağı TOÇEV (Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı) ve Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde Çanakkale'de tamamlandı. 23 Mayıs – 6 Haziran tarihleri arasında Ezine'deki ilk ve orta okullarda 6-14 yaş grubu 1000 öğrenciye 'Atık ve Geri Dönüşüm' ile 'Cinsiyet Eşitsizliğine Dayalı Akran Zorbalığı' konularında eğitim verildi. Hedef dört ilde 15 bin çocuğa ulaşmak.

Akçansa 2030 Sürdürülebilirlik Hedefleri 6 Odak Alan

"İş Sağlığı ve Güvenliği'nde Mükemmelliğe Ulaşmak", "Çevresel Ayak İzimizi Azaltmak", "İnovasyon ve Dijitalleşme", "Döngüsel Ekonomi", "İyi Bir Komşu Olmak", "İnsan, Uyum ve Şeffaflık"

* İş Sağlığı ve Güvenliğinde mükemmelliğe ulaşmak

* Sıfır Kaza

* Çevresel ayak izimizi azaltmak

* CO2 emisyonlarının azaltılması,

* Çevresel performansın iyileştirilmesi

* Yenilenebilir enerji kullanımının artırılması

* İnovasyon ve Dijitalleşmede artan bir ivme ile çalışmalarımızı sürdürmek,

* Çimento ve betonda klinker kullanımının azaltılması

* Otonom üretim ile faaliyet gösteren tesis sayısını yükseltme,

* Üretim sürecindeki yenilikçi dijital dönüşüm uygulamaları ile enerji maliyetlerini optimize etme

* Döngüsel ekonomiyi daha da etkinleştirmek,

* Alternatif yakıt kullanımında yüzde 35 hedefi

* Alternatif hammadde kullanımında yüzde 15 hedefi

* İyi bir komşu olmak,

* Kurumsal Sosyal Sorumluluk

* Gönüllülük Çalışmaları

* Sosyal etki analizlerinin gerçekleştirilmesi

* İnsan odaklılık, uyum ve şeffaflık konularına hassasiyetle eğilmeyi sürdürmek

* Benzersiz çalışma kültürü

* Etik eğitimleri

* Kadın istihdamını destekleme

* Beyaz yakada yüzde 30 ve yedekleme doluluk oranında yüzde 40 kadın hedefi

* Tüm değer zinciri boyunca sürdürülebilirliğin yaygınlaştırılması

EN ÇOK OKUNANLAR