USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Hazır Giyim

03 Mart 2023 11:19

“2023 sıçrama yılımız olacak, üç haneli büyüyeceğiz”

DeFacto, globalleşme atağında önemli bir anlaşmaya imza atarak dünyanın önde gelen finans kuruluşlarından Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile güçlerini birleştirdi. Bu yatırımın DeFacto'ya ve markanın büyüme potansiyeline duyulan güvenin en somut göstergelerinden biri olduğunu söyleyen DeFacto CEO'su İhsan Ateş, “2023'te büyümemizi sürdüreceğiz. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında 100 ülkede olacağız” diyor.

“2023 sıçrama yılımız olacak, üç haneli büyüyeceğiz”

Beş kıtada 93 ülkede faaliyet gösteren DeFacto, kurulduğu ilk günden bu yana elde ettiği başarılarla Türkiye'de olduğu kadar, yurt dışında da ses getiriyor. 2022'de bir önceki yıla oranla iki kattan fazla büyüyen DeFacto, geçtiğimiz ay önemli bir başarıya daha imza atarak Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile bir ortaklık gerçekleştirdi. EBRD'nin 1.1 milyar TL'lik yatırımla azınlık hisselerini aldığı marka, daha da güçlenen finansal yapısıyla yatırımlarına aralıksız devam edecek.

"2022'DE YAKLAŞIK 650 MİLYON TL'LİK YATIRIM YAPTIK"

Bu ortaklığın sadece DeFacto için değil, tüm perakende sektörü için önemli bir adım olduğunu vurgulayan DeFacto CEO'su İhsan Ateş, EBRD'nin sürdürülebilir kalkınma vizyonu ile globalleşme atağında markaya değer katarken; Türk hazır giyim ve tekstil sektörü açısından da dünyayla rekabeti korumak ve ileriye taşımak adına ufuk açıcı bir örnek oluşturacağını söylüyor. EBRD ile güçlerini birleştirerek yurt dışı cirosunu önümüzdeki 5 yılda yüzde 70'e çıkaracaklarını belirten İhsan Ateş, "Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın sürdürülebilirlik, kapsayıcılık ve çeşitlilik iş modeline gösterdiği hassasiyet, DeFacto'nun da DNA'sını oluşturan en önemli parçalar. DeFacto'nun kuruluş felsefesi ve değerleri; ekosisteme duyarlı üretim, dünyayı ve doğal kaynakları koruma, insana değer katma ve toplumsal meseleler karşısında duyarlı ve şeffaf bir duruşa dayalı. Bunun yanı sıra markamızın finansalları, operasyonel gücü ve çevik organizasyonel yapısı her dönem yatırımcıların dikkatini çekti. 2022 yılında bir önceki yıla göre iki kattan fazla büyüdük. Yatırımlara hız kesmeden devam ettik. 2022'de yaklaşık 650 milyon TL'lik yatırım yaptık. Hem ülkemizde hem de yurt dışında satış gelirlerimizi 15 milyar TL'nin üzerine çıkardık. Yeni ülkelere giriş yapıp, mağaza sayımızı sürekli artırdık. E-ticarette sürekli büyüdük. Global ölçekteki bu başarımız Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'yla (EBRD) yollarımızı kesiştirdi. Bu başarıya katkı sağlayan tüm DeFacto çalışanları ve iş ortaklarına teşekkür ediyorum. EBRD ile yaptığımız iş birliği anlaşması orta ve uzun vadeli yaptığımız planların daha kısa sürede hayata geçmesi açısından önemli bir katalizör olacak. Hedefimiz bu sermaye girişiyle farklı pazarlara yatırım yaparak, yurt dışından elde ettiğimiz ciroyu 5 yıl içinde yüzde 70'e çıkarmak" diyor.

"CUMHURİYETİMİZİN 100'ÜNCÜ YILINDA 100 ÜLKEDE OLACAĞIZ"

DeFacto, 2022 yılında 11 yeni ülkeye giriş yaparak; Türkmenistan, Kamerun ve Kongo'da ilk mağazalarını açtı. Pazar yerleri iş birlikleriyle Endonezya, Şili, Hindistan, İrlanda, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Litvanya ve Güney Afrika ülkelerinde satışa başladı. Güney Amerika'nın Amazon'u sayılan Merkado Libre ve moda sektörünün en büyük platformu Dafity ile tüm kıtada önemli iş birliklerine imza attı. Meksika ile başlayan yolculuğunu Arjantin, Brezilya ve Şili'ye taşıyan marka, 2023'te Dubai, Suudi Arabistan, Libya, Cezayir, Angola, Ruanda ve Mauritius Adası'na mağaza açmaya hazırlanıyor. Markanın bu yıl yeni odak ülkeleri Kolombiya ve Peru olacak. 2023 yılının ilk çeyreğinde ise ürünleriyle Avustralya'da yer alacak. 2023'te Cumhuriyetin 100'üncü yılına yaraşır bir büyüme yakalayarak, bulundukları ülke sayısını 100'e çıkarıp 100 mağaza açacaklarını belirten Ateş, verimliliklerini üç kat artıracaklarının altını çiziyor: "Bunun için 'jump' ismini verdiğimiz bir dönüşüm projesi başlattık. Bu proje ile müşteri takıntılı, 'data driven' ve 'agile' dönüşümü gerçekleştireceğiz. 2023'te üç haneli sıçrayarak büyüyeceğiz. Gelecek beş yılda da 180 ülkede yer alıp ülkemizi yurt dışında temsil eden önde gelen global markalardan biri olmayı hedefliyoruz. Hedefimiz, müşterimize ödediğinden daha fazlasını sunmak."

"BM SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ DOĞRULTUSUNDA İLERLİYORUZ"

Global bir marka olarak tüm iş süreçlerinde gezegenin geleceğini düşünerek hareket eden DeFacto'nun önemli bir diğer gündem maddesi ise çevreye duyarlı ve sürdürülebilir üretim yapmak. Üretim ve üretim süreçlerine yönelik Ar-Ge çalışmalarını, 2050 yılında 'iklim pozitif' marka olacak ve karbon ayak izini sıfırlayacak şekilde planlayan DeFacto, bu yıl üretiminin yüzde 35'ini sürdürülebilir materyallerden sağlayacak. Vegan deri koleksiyonuyla sektörde öncü bir uygulamayı hayata geçirdiklerini söyleyen Ateş, "Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi'ni baz alan bir sürdürülebilirlik anlayışına sahibiz. Global Compact'ı sektörümüzde ilk olarak imzalayan iki markadan biri konumundayız. Better Cotton Initiative'e üyeyiz. Dünyanın dört bir yanındaki müşterilerimize dokunurken, tüm iş süreçlerimizde BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda ilerliyoruz. Örneğin, DeFacto Life çatısı altındaki Elma Derisi koleksiyonumuz moda sektöründe vegan deri kullanımının öncü uygulamalarından biri. 2030'a kadar koleksiyonlarımızın yüzde 90'ının sürdürülebilir olması için inovasyonlar geliştiriyor, çalışmalarımızı doğadan aldığımız ilhamla sürdürüyoruz. Geri dönüştürülmüş malzemelerden ürettiğimiz sürdürülebilir modellerimizle hammadde üretimi, su, enerji ve doğal kaynak tüketimini minimuma indirmiş oluyoruz" diyor. DeFacto, 2023 yılını 'Minimalizm' (less is more) yılı ilan ediyor.

DEFACTO, FAALİYET GÖSTERDİĞİ ÜLKE SAYISINI 100'E ÇIKARMAYI HEDEFLİYOR

"Gelecek beş yılda da 180 ülkede yer alıp ülkemizi yurt dışında temsil eden önde gelen global markalardan biri olmayı hedefliyoruz."

YEŞİL VE KAPSAYICI BİR GELECEK İÇİN YATIRIM YAPIYOR

19 Ocak'ta karşılıklı atılan imzalarla DeFacto'nun azınlık hisselerini alan EBRD; Avrupa Birliği, Avrupa Yatırım Bankası ve 64 ülkenin ortaklığı ile kurulan, özel sektörün gelişimini ve altyapı projelerini destekleyen dünyanın önemli finansal kuruluşlarından biri. 2009 yılından bu yana Türkiye'ye yatırım yapan finans kuruluşu, Türkiye portföyünde potansiyel gördüğü kurumlarla yeşil prensiplere uygun projeler geliştirmeye odaklanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR