USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Havacılık

02 Temmuz 2019 15:45

Dünyanın en büyük havalimanları

Al Maktoum, Changi, Daxing Dünyanın önde gelen ve en büyük havalimanları sayılan bu destinasyonların arasına 29 Ekim 2018'de İstanbul Havalimanı da girmiş oldu. Yapımları devam eden dünyanın en büyük havalimanları, her yıl yüz milyonlarca yolcuyu ağırlamaya hazırlanıyor

Dünyanın en büyük havalimanları

İSTANBUL HAVALİMANI

Kamu kaynakları yerine özel sektörün kaynaklarıyla Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle inşa edilen İstanbul Havalimanı, tamamlandığında altı bağımsız pisti, 500 uçak kapasitesi, 70 bin araçlık açık ve kapalı otoparkı ve yıllık 200 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olacak. Dünyanın en büyük havalimanının projesindeki ana terminal binası, 1.3 milyon metrekareyle tek çatı altında dünyanın en büyük terminal binası konumuna gelecek.

PEKİN DAXING HAVALİMANI

Yakın zamanlarda inşa edilen Pekin (Beijing) Daxing Havalimanı’nın resmi açılış tarihi 30 Eylül 2019 olarak açıklandı. Sürekli İstanbul Havalimanı ile karşılaştırılan Daxing, ilk etapta 45 milyon yolcu/yıl kapasite ile hizmet vermeye başlayacak. Havalimanının kapasitesi, aşamalı olarak 100 milyon yolcu/yıla çıkartılacak. 

AL MAKTOUM HAVALİMANI

İnşa halinde olan Al Maktoum, Dubai World Central’ın ana parçalarından biri. Sadece inşaat alanı 140 kilometrekareyi kapsayan ve proje büyüklüğü olarak da 220 kilometrekareyle dünyanın dördüncü en büyük havalimanı olan Al Maktoum’un, tüm terminallerinin tamamlanmasının ardından yılda 260 milyon yolcu ağırlama hedefi bulunuyor.

LAGUARDIA HAVALİMANI

New York Astoria ve Jackson Heights’a oldukça yakın olan LaGuardia Havalimanı, gerek New York gerekse de ABD’nin en işlek havalimanlarından biri. Türkiye üzerinden de doğrudan ulaşmanın mümkün olduğu LaGuardia Havalimanı‘nın yıllık yolcu trafiği ise 30 milyonu aşmış durumda. Ayrıca 370 binden fazla uçak da her yıl bu meydana iniyor.

SİNGAPUR CHANGI HAVALİMANI

Cenova’da verilen 'Dünyanın En İyi Havalimanları' ödülünü, 14 yıl içinde dört kez almış bir havalimanı Changi... Havalimanı, 1981 yılında Terminal 1 açılışı ile hizmete başladı. 1990’da Terminal 2, 2008’de de Terminal 3, buna eklendi. Terminal 4, Ekim 2017’de açılırken Terminal 5’in ise 2030 yılında açılacağı öngörülüyor.

MURCIA-CORVERA HAVALİMANI

Murcia-Corvera olarak da bilinen Región de Murcia Uluslararası Havalimanı, Murcia-San Javier Havalimanı'nın yerini alıyor. İspanya’daki havalimanı, dünyanın en güzel destinasyonlarından biri olarak biliniyor.

BERLİN BRANDENBURG HAVALİMANI

2011’de açılması planlanan havalimanının 2021’den önce tamamlanmasının mümkün olmadığı belirtiliyor. Havalimanının boş kalma maliyetinin her ay için 17 milyon Euro olduğu söyleniyor.

CARLISLE LAKE DISTRICT HAVALİMANI

İngiltere Carlisle Göller Bölgesi’nde yer alan havalimanının açılışında gecikme yaşandı. Havalimanının, 2019 yılı içerisinde açılması planlanıyor.

 

 

EN ÇOK OKUNANLAR