USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Enerji Haberleri

05 Haziran 2023 13:07

Türkiye'nin ilk yeşil hidrojen vadisi hayata geçiriliyor

Tüm dünya gibi hidrojene yönelen Türkiye'de ülkenin ilk hidrojen vadisi HYSouth kuruluyor. 5 yıl sürecek Hidrojen Vadisi Projesi'yle hidrojen üretiminde yeni bir sayfa açılacak. Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın koordinatörlüğünde Türkiye'nin önemli kurum ve kuruluşlarının da yer aldığı proje kapsamında Avrupa'dan tek seferde en büyük hibe olan 7.5 milyon Ruro da ülkemize kazandırılmış oldu.

Türkiye'nin ilk yeşil hidrojen vadisi hayata geçiriliyor

Projenin hayata geçmesi ile TR22 Güney Marmara Bölgesi, Türkiye'nin 2053 karbon nötr ekonomisine ulaşmasında öncü bölgelerden biri olacak. Avrupa ülkelerine hidrojen ve türevlerinin ihracatında da önde gelen bölgelerden biri olmaya aday duruma gelecek. Türkiye'nin toplam elektrik üretiminin %13'ünü sağlayan ve yenilenebilir enerji kurulu gücünde lider bölge olarak 3 GW kapasiteye yaklaşan Güney Marmara Bölgesi'nde, hidrojen ekonomisi bu proje ile yeşerecek. Balıkesir'de Enerjisa Üretim'in sahasında üretilecek minimum 500 ton/yıl yeşil hidrojen Linde Gaz tarafından taşınarak Hidrojen Peroksit, Kale Seramik, Şişecam ve Eti Maden'in tesislerinde kullanılacak.

HİDROJEN EKONOMİSİNDE BORUN GÜCÜ

Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Platformu'nun ilk somut adımlarından biri olacak bu proje ile sadece yeşil hidrojen üretimine değil, sıvı ve katı hidrojen türevlerinin üretimine de yoğunlaşılması hedefleniyor. Türkiye'nin ithalatına bağımlı olduğu metanol ve amonyak gibi hidrojen türevlerini yeşil yöntemlerle ve kendi kaynaklarıyla üretebilmesi planlanıyor. Proje kapsamında Türkiye'nin ilk Sodyum Bor Hidrür Tesisi de kurulacak. Balıkesir'de Sodyum Bor Hidrür Tesisi yatırımı yapılarak bor mineralinin hidrojen depolamadaki avantajları ile enerji sektörüne sağlam bir adım atması sağlanacak. Dünya rezervlerinin %73'ünü barındıran Türkiye'de bor, hidrojen ekonomisinde önemli bir yer tutacak.

EN ÇOK OKUNANLAR