USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dijital Dönüşüm

26 Ocak 2023 13:01

Sağlık sektöründe dijital pazarlama ile hedefleri tutturmak daha kolay

Dünya genelinde sağlık turizmi hızlı büyüyen bir pazar ve Türkiye bu pazardaki en güçlü aktörlerden biri… Bunun doğal sonucu ise Türkiye'nin pastadan aldığı payın gün geçtikçe artması. Uzun yıllardır sağlık ve sağlık turizmi sektörlerindeki varlıklarını sürdüren ve sahip oldukları deneyimle bu sektörün nabzını tutan Projemed Reklam Ajansı kurucuları Aydın Demir'e ve Erkan Boğa'ya sağlık turizmi ile ilgili görüşlerini sorduk.

Sağlık sektöründe dijital pazarlama ile hedefleri tutturmak daha kolay

Geleneksel pazarlama modellerinin yerini dijital pazarlama dinamiklerine bıraktığı günümüzde, sağlık alanında sunulan hizmetler nasıl etkileniyor? Özellikle sağlık turizmi ile birlikte global pazarda rekabete giren sağlık sektörü için dijital pazarlamanın olmazsa olmaz adımlarını uzun yıllar alanda deneyimi olan, sağlık alanında özelleştirilmiş hizmetleri ile niş bir hizmet sunarak farklarını ortaya koyan Projemed Reklam Ajansı kurucuları Aydın Demir'e ve Erkan Boğa'ya sorduk.

VİDEO PAZARLAMA

Hızlı tüketilebilir içeriklerin her geçen gün daha da popüler olduğunu vurgulayan Erkan Boğa, "Artık insanlar kendilerini yazılı olarak ifade etmektense görsel araçların yoğun kullanıldığı içeriklerle ifade etmeyi tercih ediyor" diyerek video pazarlamanın değerini vurguladı. "Sağlık alanında da insanlarla temas etmek için video içerikler en etkili yöntemler arasında yer alıyor. Dijital dünya çok akışkan ve hızlı şekil değiştiren bir yapıda olduğu için bu yapıya hızlı uyum sağlayabilmek ve doğru video içerikleri sunabilmek de önemli'' diyerek sözlerini tamamladı.

(Projemed Reklam Ajansı Kurucu Ortağı Erkan Boğa)

DİJİTAL REKLAM VE DİJİTAL PR

Sosyal medya, SEO ve video içerik üretimi her sektörde olduğu gibi sağlık alanında da pazarlamanın sac ayaklarından olsa da reklamların da geniş hedef kitlelere ulaşmak ve dünyanın dört bir yanında sağlık alanında arayışı olan kişilerin karşısına çıkmak için dijital reklamların olmazsa olmaz olduğunun altını çizen Aydın Demir: "Dijital reklamlar ile varlığından haberdar olmadığımız şehirlerde yaşayan insanlara ulaşmak mümkün ve sağlık alanında da bu gücü kullanmak çok önemli. Hem sosyal medya hem arama motoru reklamları sayesinde ihtiyacı olan kişilere ulaşmak mümkün" diyerek sözlerine devam etti. Sağlık alanında özelleştirilmiş hizmetler olmasının gerekliliğini vurgulayan Aydın Demir, dijital halkla ilişkiler olarak da ifade edilebilen dijital PR hizmetlerinin hastalarla temas için ne kadar önemli olduğunun altını çizdi ve sözlerini "Sosyal medya yönetimi ile insanların karar verme süreçlerinde doğru adımı atmaları için yönlenmelerini sağlamak yönlendirmek, sağlık özelindeki içeriklerle doğru bilgiyi aktarmak ve rekabetin her geçen gün arttığı bir alanda arama motoru optimizasyonu ile kliniklerin, doktorların veya acentelerin doğru içeriklerle görünebilir olmalarını sağlamak çok önemli" diye sürdürdü.

MEDYA PLANLAMA

"Medya planlama çalışmaları hekimlerimizin ve kliniklerimizin bilinirliğini artırmak için sunmuş olduğumuz hizmetler bütünü olarak tanımlanabilir" diyerek sözlerine devam eden Erkan Boğa; "Medya planlama stratejilerinin de tüm hizmetlerle bir bütün olarak ele alınması oldukça önemli. Aksi takdirde bütünselliğin bozulması mesajın yanlış şekilde ve yanlış kitlelere ulaştırılmasına neden olabilir. Mesaj ve kitle eşleşmesinde yanlışlık olması sağlık gibi oldukça hassas bir alanda en istemediğimiz durumlardan biridir. Tedavi planlaması yapan hastaların araştırmalarında tüm bu kriterler güven oluşturmak için değerlidir" şeklinde açıklama yaptı.

YAZILIM TASARIM

Tüm bu hizmetlerin sorunsuz bir şekilde verilebilmesi, analiz edilmesi ve takibinin yapılması için önemli bir yazılım desteğine de ihtiyaç olduğunu unutmamak gerekiyor. Yazılımın hem kapasite hem de maliyetler noktasında çok güçlü bir araç olduğunu vurgulayan Erkan Boğa; "İnternet sitesi, mobil site, hasta takip, klinik yönetim uygulamaları ve çok daha fazlası sağlık alanında verilen hizmetlerin özelleştirilmesi noktasında değerli etkilere sahip. Bu etkiler hem hasta memnuniyeti hem de marka bilinirliği açısından oldukça faydalı" yorumunda bulundu.

(Projemed Reklam Ajansı Kurucu Ortağı Aydın Demir)

CRM

Aydın Demir, ''Sağlık turizmi yaparken en önemli ögelerden biri de iletişimdir. Hastalar ile kurduğunuz iletişimi iyileştirebilmek, hastaları cevapsız bırakmamak ve kontrollerini daha iyi sağlayabilmek adına CRM programına sahip olmalısınız. Bu programlar ile kliniğinizi veya acentenizi başarıya ulaştırabilir, yeni hastalarla iletişime geçerek mevcut hastalarınızın da yönetimini aynı anda sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca sadece hasta ilişkilerinizin yönetimini değil, personellerinizi de eş zamanlı takip edebilir ve yönetebilirsiniz. Bu sayede verimlilik ve karlılık oranınız artar. Unutmayın ki, güçlü iletişim başarı getirir'' diyerek sözlerini noktaladı.

"Sağlık turizmi yaparken en önemli öğelerden biri de iletişimdir. Hastalar ile kurduğunuz iletişimi iyileştirebilmek, hastaları cevapsız bırakmamak ve kontrollerini daha iyi sağlayabilmek adına CRM programına sahip olmalısınız"
EN ÇOK OKUNANLAR