USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

06 Ekim 2022 14:07

Dalgakıran Kompresör globale göz dikti

2030 vizyonunu belirleyen ve 1 milyar euro'luk küresel bir organizasyona dönüşme yolculuğuna çıkan Dalgakıran Kompresör, hedeflerine emin adımlarla yürüyor. Bu yılı 150 milyon euro seviyelerinde kapatmayı hedefleyen şirketin gözü ise globalde.

Dalgakıran Kompresör globale göz dikti

Türkiye'nin en büyük endüstriyel kompresör üreticisi ile ihracatçısı olan Dalgakıran Kompresör, pandemi sürecinden yüzü gülerek çıkan şirketlerden yalnızca biri. Yatırımlarını hız kesmeden sürdüren şirketin yönetim kurulu başkanı Adnan Dalgakıran ile gelecek planlarını ve sektörü konuştuk.

* Ne kadarlık bir üretim kapasitesine sahipsiniz? Kaç kişiyi istihdam ediyor, toplamda kaç ülkeye ihracat yapıyorsunuz?

Yıllık yaklaşık 40 bin adet kompresör üretme kapasitesine sahibiz. Bunların içinde farklı tip modeller mevcut. Beyaz yaka ve mavi yaka olarak toplam 675 kişilik bir ekibiz. 30 yılı aşkın süredir ihracat yapıyoruz. İlk ihracatımızdan bugüne çalıştığımız ülke sayısını her yıl artırdık. Bugün 130'un üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz.

*Geçen yılı ne kadarlık bir ciro ile kapattınız? Bunun ne kadarı ihracattan geliyor?

2021 pandemi etkilerinin devam ettiği, zorlu bir yıldı. Ancak biz her koşula uyum sağlamaya ve çözüm odaklı düşünceye sahip bir ekibiz. Zorlukları fırsata çevirebilecek kabiliyetlerimiz var. Dolayısıyla mücadeleyi ve güzellikleri beraberinde getiren bir yıl oldu. Yılı; 120 milyon Euro civarında bir ciro ile kapadık. 2022, bizim için heyecan dolu başladı. Hem global marka olma adına hem yeni teknolojiler, üretimde planladığımız iyileştirmeler ile oldukça yoğun geçirdik günlerimizi... Bu yılı 150 milyon Euro seviyelerinde kapatmayı hedefliyoruz. Bunun içerisinde ihracatın payı büyük. Ciromuzun yaklaşık yüzde 70'i ihracattan geliyor.

"İLK GÜN HEYECANI SÜRÜYOR"

*Öncesinde yaşanan pandemi süreci ve halihazırda var olan küresel ekonomik durgunluk nedeniyle zor bir süreçten geçiyoruz. Bu kapsamda orta ve uzun vadeli hedeflerinizde bir revize gündeme geldi mi? Bu dönemde iç piyasada dengeyi sağlamak için ne gibi önlemler alıyorsunuz?

Makine sektörü, pandemi süreci ve küresel tedarik zinciri sorunlarına rağmen sağlıklı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Mevcut küresel koşullarda bir yandan daha dikkatli ve planlı olmak, diğer yandan hızlı ve esnek olmak gerekiyor. Dalgakıran olarak 2030 yılı vizyonumuzu belirledik ve 1 milyar Euro'luk küresel bir organizasyona dönüşme yolculuğuna çıktı... Uzun vadeli hedeflerimizi revize etmedik, gitmek istediğimiz yer değişmedi. Dalgakıran Kompresör olarak ilk günkü heyecanımız artarak devam ediyor.

Türkiye piyasasında çok ciddi bir pazar payımız var, öncelikli hedefimiz ise bu payı artırmak. Bunu yaparken müşterimizin yanında olmak ve onlara Dalgakıran deneyimini yaşatmak en büyük hedefimiz.

% 25
"2022 özelinde yüzde 25'lik bir büyüme hedefledik ve yapacağız da."

"BU YIL DA HEDEFLER TUTTU"

*2022 yılının neredeyse sonuna geldik. Bu yıl sonu için Dalgakıran Kompresör olarak hedeflerinize ulaşabilecek misiniz? Yılı ne kadarlık bir büyüme oranı ve ciro ile kapatmayı hedefliyorsunuz?

Dalgakıran olarak ciddi hedeflerimiz var. Gitmek istediğimiz noktayı biliyoruz, hayallerimiz ve hedeflerimiz bugün başardıklarımızın çok çok ötesinde... Hedeflerimize ulaşmak için belirlediğimiz bir yol haritamız var. Planlarımız ve aksiyonlarımız belli. Adım adım hepsini gerçekleştirmek için çalışıyoruz. Bizim hedefimiz, Türkiye'de başlayan bu hikayeyi global çapta sürdürmek. Bunun için ülkemiz şartlarında elimizden gelenin en iyisini yapmak için çalışıyoruz. Üretim kabiliyetlerimizi, finansal aksiyonlarımızı, nitelikli iş gücü kapasitemizi günden güne geliştiriyoruz. Bu yüzden hedeflerimize ulaşmamamız için bir neden göremiyorum. 2022 yılı özelinde yanıtlamak gerekirse yüzde 25'lik bir büyüme hedefledik ve yapacağız da...

YAKIN MARKAJ

*Gündeminizde yurt içi ve yurt dışı için yeni yatırım planları bulunuyor mu? Kısa ve orta vade genelinde nasıl bir yatırım stratejisi uygulayacaksınız?

Global tedarik piyasasını yakından takip ediyoruz. Endüstriyel bazda neler oluyor, yenilikler nelerdir, kimler neler yapıyor? Bunu planlarken hem bulunduğumuz coğrafyanın getirdikleri, hem kendimize uygunluk gibi pek çok kriteri dikkate almak gerek. İhtiyaçları rasyonel olarak analiz etmek, buna uygun bir strateji belirlemek şart. Orta vadede tabii ki yatırım planlarımız, satınalma planlarımız var. Bunlar ağırlıklı olarak yurt dışı şirketlerden olacak.

YATIRIMLAR ARATACAK

* Kısaca dünyadaki ve Türkiye'deki kompresör pazarını değerlendirir misiniz? Alanda nasıl bir hareketlilik söz konusu, yatırımcı ilgisi nasıl ve ne gibi yatırım fırsatları var?

Petrol ve gaz, yiyecek ve içecek, kimya ve petrokimya, enerji üretimi ve imalat gibi pek çok çeşitli alanlarda kullanılan ve önemli ekipmanlardan biri kompresör. Sınır ötesi petrol ve gaz boru hatlarına yapılan yatırımların artması ve gelişmekte olan ekonomilerde gaz dağıtım ağının genişletilmesinin, önümüzdeki beş yıl içinde kompresörler için önemli bir talep yaratacağı da tahmin ediyoruz. İlaç, kimya ve yiyecek ve içecek endüstrilerinde kompresörün yeri önemli. Artan kirlilik seviyeleri nedeniyle kalite standartları her yıl daha katı hale geliyor.

TÜRKİYE ÜRETİM ÜSSÜ OLACAK

Bu nedenle, gelişmiş kompresörlere olan talebin önümüzdeki birkaç yıl içinde artması bekleniyor. Bu durum Dalgakıran için önemli bir avantaj oluşturuyor. Küresel tedarik zincirinde yaşanan sıkıntıların Türkiye'yi bir üretim üssü haline getireceğini de öngörüyorum. Bu beraberinde çok ciddi bir yatırım demek. Makine yatırımı denildiğinde kompresör, bunun ayrılmaz bir parçası. Dolayısıyla pazarımızın her koşulda büyüyeceğini öngörerek kararlarımızı bu yaklaşımla alıyoruz.

SEKTÖREL RAKAMLAR

45.5milyar$
Küresel kompresör pazarının 2025'e kadar kaydetmesi beklenen gelir
%5
Önümüzdeki beş yıl içinde küreselde beklenen büyüme
%6
Asya imalat sektörünün 2025'e kadar beklendiği büyüme oranı
EN ÇOK OKUNANLAR