USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

07 Ekim 2022 14:59

Gençlere destek, ekonomiye büyük katkı

Sürdürülebilir bir ekonomi ve istihdam için atılan bütün adımlar büyük kıymet taşıyor. Bu kapsamda verilen burs, staj ve eğitimler gençlerin hayatını yeniden şekillendiriyor. Böylece ülke ekonomisine katma değer sağlayacak donanımlı, başarılı ve gelecek vaat eden bir nesil yetişiyor.

Gençlere destek, ekonomiye büyük katkı

Sadece kendi gelecekleri için değil, ülkenin ve toplumun refahı için çalışan Türkiye'nin önde gelen kurum ve kuruluşları, sağladıkları destek ile gençlerin hayatına farklı bir yön veriyor. Bu kapsamda verilen burslar, staj ve eğitimler başarılı ama imkânları kısıtlı olan öğrenciler için büyük fırsatlara dönüşüyor. Kadınların, iş gücüne katılımlarının düşük olduğu profesyonel alanlardan biri de mühendislik... Bu alanda kadınların daha fazla yer almalarını, eşit koşullarda temsil edilmelerini, ekonomik ve sosyal güçlenmeye katkıda bulunmalarını hedefleyen Limak Vakfı; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın proje ortaklığında 2015'te Türkiye'nin Mühendis Kızları (TMK) projesini hayata geçirdi.

PROGRAMA HERKES BAŞVURABİLİYOR MU?

Türkiye'nin Mühendis Kızları'na 'URAP 2021-2022 Dünya Alan Sıralaması' araştırmasına göre mühendislik alanında Türkiye'den listeye girmiş devlet ve vakıf (%100 burslu) üniversitelerinin mühendislik fakültelerinin bilgisayar, çevre, elektrik-elektronik, endüstri, inşaat, kimya ve makine mühendisliği bölümlerinde lisans eğitimi alan 1'inci, 2'nci ve 3'üncü sınıf kız öğrencileri başvurabiliyor.

ÖĞRENCİLERE NE GİBİ İMKANLAR SUNULUYOR?

Aylık 1050 TL bursla birlikte, öğrencilere kişisel ve mesleki gelişimlerine katkıda bulunacak sertifika programı, online İngilizce dil eğitimi, mentorluk desteği, staj ve istihdam imkânı sunuluyor.

ŞU ANA KADAR KAÇ ÖĞRENCİYE ULAŞILDI?

Projenin üniversite programında ilk yılından itibaren sırasıyla; 40, 54, 106, 110, 120, 130 ve 150 olmak üzere 7 yılda toplam 710 mühendislik öğrencisi öğrenim bursu ve çok yönlü desteklerden faydalandı.

MEZUNLAR NELER YAPIYOR?

Bu öğrenciler arasında, 'Devlet Koruması Altındaki Öğrenciler', 'Suriyeli ve Afgan Mülteci Öğrenciler', 'Engelli Öğrenciler', 'Darüşşafaka Mezunu Öğrenciler', 'Afet Bölgeleri Öğrencileri' gibi program kriterlerinin karşılanması koşuluyla özel kontenjan ayrılan öğrenciler de bulunuyor. Projeden mezun olan öğrenciler; 1915 Çanakkale Köprüsü, Arçelik, Aselsan, DSİ, Garanti BBVA, Havelsan, hepsiburada.com, İstanbul Havalimanı, Kuzey Marmara Otoyolu, LimakPort İskenderun, Roketsan, Turkcell, TUSAŞ, Türk Telekom, Vestel, Vodafone, Yusufeli Barajı ve HES gibi birçok önemli proje ve saygın kurumda iş hayatına devam ediyor.

TEZMAKSAN, BAŞARILI ÖĞRENCİLERE BURS VERİYOR

Bu çerçevede yürütülen bir diğer değerli proje de Tezmaksan'ın... İlk olarak 2019'da burs vermeye başlayan şirket, başarılı ve dar gelirli öğrencileri hedefliyor.

Öncelikli amaçlarının; başarılı öğrencilere fırsat eşitliği sağlamak olduğunu belirten Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, "Okullar ile iş birliğini geliştirmeyi ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlamayı hedefliyoruz. Öğrencilere sektörümüzü sevdirebilmek, sektörün tercih edilme oranını yükseltmek ve öğrencileri teşvik edebilmek için verilen burs sayısını artırarak devam ediyoruz. Öğrencilere verdiğimiz burslarla maddi desteğin yanı sıra onların duyarlı bireyler olmasına da katkıda bulunuyoruz" diyor.

BAŞARILI ÖĞRENCİLERE MEZUN OLANA KADAR BURS DESTEĞİ

Tezmaksan bursunu almaya hak kazanan öğrenciler, başarılı oldukları ve bunu her eğitim dönemi başında belgeledikleri takdirde başvuruda bulunarak mezun olana dek burslarını almaya devam ediyor. Başarısız olan, mezun olan veya her öğretim yılı başında başvurusunu yenilemeyen öğrencilerin bursları ise sona eriyor. Bursun devamı için her senenin başında öğrencinin not ortalamasıyla birlikte başvurması gerekiyor.

BURSTAN KİMLER FAYDALANABİLİYOR?

Meslek Lisesi, Meslek Yüksek Okulu ve Mühendislik Fakültesi üniversite öğrencileri burstan faydalanabiliyor. Burs alıp staj yapmış öğrencilere işe alımlarda belli kontenjan ve şartları sağlaması dahilinde öncelik tanınıyor.

KAÇ ÖĞRENCİYE ULAŞILDI?

Bugüne kadar 210 öğrenciye burs verildi. 2019'da, 10 öğrenci ile başlandı. Her geçen yıl sayı artıyor. Son senede ise 100'ün üzerinde öğrenciye burs verildi.

TEZMAKSAN BURSUNDAN FAYDALANAN ÖĞRENCİLER VE MEZUNLAR

>> ABDULLAH ÖZİŞ

"OKURKEN ÇALIŞMAMA GEREK KALMADI"

Şu anda Topkapı Okulları'nda eğitim alıyorum. Bir seneden beri bu burstan faydalanıyorum. Bu sene tekrar başvuracağım. Tezmaksan'da stajıma başladım. Sonrasında da Tezmaksan'da çalışmayı çok istiyorum. Ailemden harçlık almak zorunda kalmadım. Okurken iş arayıp çalışmama da gerek kalmadı. Ben de ileride öğrencilere burs vererek katkıda bulunmayı çok isterim.

>> CÜNEYT KORKMAZ

"MESLEKİ BECERİ VE BİLGİ BİRİKİMİM GÜÇLENDİ"

Topkapı Okulları''nda okurken, iki sene boyunca burs ve eğitimlerden faydalandım. Tezmaksan'dan ilk burs alan kişilerden biriyim. Sonrasında da stajımı yaptım. Şu an Tezmaksan'da çalışıyorum ve çok mutluyum. Verilen eğitimler; mesleki bilgi ve becerimi güçlendirdi. Geleceğe dönük hedeflerimi şekillendirdi.

TÜRKİYE'NİN MÜHENDİS KIZLARI BURSUNDAN FAYDALANAN ÖĞRENCİ VE MEZUNLAR

>> GİZEM FEYYADOĞLU

"SEVDİĞİM VE İSTEDİĞİM BİR İŞİ YAPIYORUM"

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü mezunuyum. Mühendislik eğitimi almaya başladığım zaman kendimi geliştirebileceğim projeler araştırırken, Türkiye'nin Mühendis Kızları (TMK) ile tanıştım. TMK ailesine ikinci sınıfta dahil oldum ve bu benim için bir dönüm noktası oldu. TMK ile dolu dolu üç yıl geçirdim. TMK sayesinde tanıştığım mentorlarım ve bize sağlanan kişisel gelişim eğitimleri ile eğitim hayatım boyunca güzel başarılar sağladım. Şu an Pratt&Whitney ve Turkish Technic ortaklığında kurulan Turkish Engine Center (TEC)'da tamir atölyesi analisti olarak çalışıyorum. Burada uçak motoru tamir ve bakım süreçlerini yürütüyorum. Bir makine mühendisi olarak sevdiğim ve istediğim bir işi yapıyorum. Geleceğin mühendis adaylarına örnek olabilecek, sürekli gelişme isteği olan, hedeflerine istikrarlı bir şekilde yürüyen başarılı bir mühendis olabilmek için çabalamaya her daim devam edeceğim. Kendimi bulma yolculuğumda TMK ile tanıştığım için şanslı ve mutluyum.

>> ASENA İNCE

"KARİYERİM İÇİN DÖNÜM NOKTASI OLDU"

İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisiyim. Üç yıldır Türkiye'nin Mühendis Kızları projesinde yer alıyorum. Başlangıçtan itibaren her adımında çok büyük bir heyecan hissettim. Bu projenin sunmuş olduğu sürdürülebilir liderlik eğitimleri, dil kursları ve proje yönetimi gibi programlar, okulda aldığım teknik eğitimin yanında sosyal yetkinliklerimi geliştirerek beni iş hayatına hazırladı. Erkek ağırlıklı makine sektöründe, aldığım bu eğitimler sayesinde daha donanımlı bir mühendis olarak kadın bakış açısının farkını ortaya çıkardığım düşüncesindeyim. TMK aracılığıyla makine sektöründe çalışan, alanında uzman kadın mühendislerden mentorluk alma şansı buldum. Bu sayede mühendislik iş dünyası konusundaki bakış açım genişledi. Türkiye'nin dört bir yanındaki mühendis kızlarla kardeşlik bağı kurabilmemiz de bu projeyi çok kıymetli kılıyor. Bu projenin kariyerim için dönüm noktası olduğuna inanıyorum.

TÜRKİYE'NİN ÖNDE GELEN ŞİRKETLERİ ÖĞRENCİLERE NASIL DESTEK OLUYOR?

ASELSAN, MÜHENDİS VE ÇALIŞANLARINI KENDİ LİSESİNDE YETİŞTİRİYOR

Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye'nin önde gelen savunma sanayi ve teknoloji kuruluşlarından ASELSAN arasındaki iş birliğiyle kurulan ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi; öğrencilerine burs, yerinde staj ve görev yapma imkanı sağlıyor. İmzalanan protokol kapsamında, Eylül 2019'da eğitim ve öğretim hayatına başlayan meslek lisesi, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavda ilk yüzde 1'lik dilime giren öğrencilere farklı bir vizyon sunuyor.

KADIN MÜHENDİS İSTİHDAMINI ARTIRMAK HEDEFLENİYOR

Mercedes-Benz Türk ve Boğaziçi Üniversitesi Vakfı'nın ortaklaşa yürüttüğü 'Women In 4 Mercedes' programı ile Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Bölümü'nde eğitime başlayan ve eğitimini sürdüren kız öğrenciler hem burs hem de staj programına katılma imkanına sahip oluyor. Bu proje ile ülkemizde kadın mühendis istihdamını artırmayı hedefleyen Mercedes- Benz Türk, öğrencilere hazırlık sınıfından mezun oluncaya kadar destek oluyor.

AYDA 6 BİN TL ALACAKLAR

Yerli ve milli insan kaynağı yetiştirmek amacıyla Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın bir alt şirketi olan Türkiye Petrolleri Offshore Technology Center (TP-OTC) arasında bu yıl imzalanan iş birliği protokolü ile bu yıl ilk kez belli mühendislik bölümlerini seçecek öğrencilere burslar başlatılacak. Üniversitelerin petrol ve doğal gaz mühendisliği, jeofizik mühendisliği, jeoloji mühendisliği ve çevre mühendisliği programlarına yerleşen, öğrencilere 6 bin TL eğitim bursu verilecek.

CEVHERİMİZ SENSİN PROJESİ

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) ve Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği'nden (DKİB) oluşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) iş birliğinde gerçekleştirilen Cevherimiz Sensin burs projesi şartlarına göre, İstanbul ile Ankara'daki üniversitelerin maden, jeoloji, jeofizik ve cevher hazırlama bölümlerinden birini kazanan öğrencilere öğrenim süreleri boyunca burs veriliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR