USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

06 Ekim 2022 16:20

Erin Motor, 'Baykuş'la uçuşa geçti

Yüzde 100 Türk tasarımı ve üretimi yapan, Türkiye endüstriyel motor pazarının önemli oyuncularından Erin Motor, ürettiği Baykuş markalı motoruyla Türkiye'de İHA'lar için motor üreten yüzde 100 yerli sermayeli ilk özel firma oldu.

Erin Motor, 'Baykuş'la uçuşa geçti

Erin Motor; Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programında, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilk kademede desteklenen 20 firma arasında yer alıyor. Erin Motor, geliştirdiği Baykuş motoruyla Türkiye'de İnsansız Hava Araçları (İHA) için motor üreten yüzde 100 yerli sermayeli ilk özel firma olarak öne çıkıyor. Bayraktar DİHA'larda kullanılan Baykuş, ilk kez İstanbul TEKNOFEST 2021, SAHA EXPO ve SANAL EXPO Sanal Fuarı'nda görücüye çıkmıştı. Erin Motor'un SANTEZ (Sanayi-Üniversite İş Birliği) projesi kapsamında yaklaşık 15 yıllık bir Ar-Ge çalışmasının sonucu olduğunu hatırlatan Erin Motor Genel Müdürü Ersin Şahin, "Markamızın temellerini attığımız günden bu yana odağımız hep inovasyon oldu. Baykuş da bu inovasyonun sonucu. Biliyorsunuz İHA'lar, Türkiye'nin gururu ve yarının teknolojisi. Dünyada önemli bir yeri olan İHA'larımız için biz de bugüne kadar edindiğimiz bütün bilgi ve birikimle motor geliştirme konusunda adım attık. İHA için iki farklı güç grubunda motor geliştirdik. Bu konuda bizi cesaretlendiren ve bize güvenen Sayın Haluk Bayraktar ve Selçuk Bayraktar'a şükran borçluyuz" diyor.

(Erin Motor Genel Müdürü Ersin Şahin)

SERİ ÜRETİM AŞAMASINA GELİNDİ

İHA teknolojisinde Türkiye'nin dünyada öncü rol üstlendiğini, İHA motorlarını üretmekten gurur duyduklarını ve SAHA İstanbul'un bir parçası olduklarını söyleyen Şahin, Baykuş motorun teknolojik özellikleri hakkında ise şu açıklamalarda bulunuyor: "Baykuş serisinde şuan için 6 beygir, diğeri 12 beygir gücünde olmak üzere iki farklı motorumuz var. 17 beygir gücündeki motorumuz da geliştirme aşamasında. Hedefimiz, öncelikle yerli pazar olsa da uygun bulduğumuz firmalara ihracat da yapacağız. Savunma sanayinde fiyat avantajından çok yurt dışına bağımlı olmamak önemli ancak fiyat konusunda da dünyayla rekabet edebilecek düzeydeyiz. Baykuş'un en önemli yanı yurt dışına bağımlı olmaması. Motorun en kritik ve en stratejik parçalarını Türkiye'de beraber çalıştığımız firmalar ile beraber geliştiriyoruz. Motor kontrol ünitesi, güç kontrol ünitesi, aynı zamanda marş motoru görevi gören alternatör gibi parçaların tamamı yerli imkanlarla geliştirilip üretildi. Seri üretim aşamasına geldik. Şu anda aynı motorların sivil kullanımı üzerine de çalışıyoruz."

30 yıldır otomotiv sanayisinin önemli oyuncularından Şahin Metal'in ikinci kuşak temsilcileri tarafından 2008 yılında SANTEZ projesi kapsamında kurulan Erin Motor; endüstriyel dizel motor, jeneratör, marin motor ve motopomp üretiyor.
EN ÇOK OKUNANLAR