USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN ONS

-
-%

ALTIN GR

-
-%

AA

Yayın Tarihi:

04 Kasım 2026 18:42

Güncelleme Tarihi:

04 Kasım 2026 18:41

Güncelleme Tarihi:

04 Kasım 2026 18:41

Yayın Tarihi:

04 Kasım 2026 18:42

Yapay zekanın 'babasından' ürküten senaryo: Hiç geliştirilmese daha iyi olabilirdi

Nobel ödüllü bilim insanı Geoffrey Hinton, yapay zekanın kontrolsüz gelişmesinin insanlık için oluşturabileceği tehlikelere dikkat çekerek, teknolojinin hiç geliştirilmemiş olmasının daha iyi olabileceğini söyledi. Hinton, elektrik ve finans sistemlerini etkileyebilecek krizlerden kitlesel işsizliğe kadar uzanan risklere karşı uluslararası denetim ve bağlayıcı düzenlemeler çağrısı yaptı.

Yapay zekanın 'babasından' ürküten senaryo: Hiç geliştirilmese daha iyi olabilirdi

Nobel ödüllü bilim insanı Geoffrey Hinton, yapay zeka teknolojisinin kontrolsüz gelişiminin insanlık için ciddi tehditler oluşturabileceğini belirterek, "Yapay zeka hiç geliştirilmeseydi daha iyi olabilirdi." dedi.

'Yapay zekanın babalarından' biri olarak görülen ve yapay zeka teknolojisinin öncü isimleri arasında yer alan Nobel ödüllü bilgisayar bilimcisi Hinton, The Guardian gazetesine açıklamalarda bulundu.

Hinton, yapay zeka teknolojisinin bu yılın sonlarında veya 2027'de elektrik sistemlerinde geniş çaplı kesintilere, finans sistemlerinde ise ciddi aksamalara yol açabilecek bir krizi tetikleyebileceğini ileri sürdü.

Gelecekte yaşanabilecek yapay zeka kaynaklı krizleri "Çernobil"e benzeten Hinton, yapay zekanın kitlesel işsizliğe ve gelir eşitsizliğinin derinleşmesine neden olabileceğine de işaret etti.

Hinton'un verdiği örneklere göre, bu Çernobil benzeri olay nükleer bir olay olmayacak, bunun yerine elektrik üretim sistemine yapay zeka destekli bir saldırı sonucu "büyük bir elektrik kesintisi" veya finans sistemini bir hafta boyunca çökertecek bir olay olabilir.

Yapay zekanın kontrolsüz gelişiminin insanlık için ciddi tehditler oluşturabileceğini belirten Hinton,"Yapay zeka hiç geliştirilmeseydi daha iyi olabilirdi." dedi.

Hinton, yapay zeka modellerinin piyasaya sürülmeden önce bağımsız kuruluşlar tarafından denetlenmesi gerektiğini ifade ederek, uluslararası işbirliği ve bağlayıcı düzenlemeler yapılması çağrısında bulundu.

Bu arada, Hinton, eylülde yaptığı bir açıklamada da yapay zeka üzerinde "kontrolü tamamen kaybetmeden önce gerekli güvenlik önlemlerini hayata geçirmek için belki de sadece bir yılın kalmış olabileceğini" bildirmişti.

EN ÇOK OKUNANLAR