USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Tarım 4.0

08 Nisan 2021 16:54
Emrah İnce

Emrah İnce: Tarım 4.0'da başarılı olabilmek için sektör dinamikleri bir araya gelmeli

DEİK/Türkiye-Danimarka İş Konseyi Başkanı Emrah İnce "Tarım 4.0'da başarılı olabilmek için farklı sektör dinamiklerinin bir araya getirilmesi, kurumlar arası entegrasyonun sağlayacak platformların oluşturulması elzem hale gelmiş durumda" dedi.

Emrah İnce: Tarım 4.0'da başarılı olabilmek için sektör dinamikleri bir araya gelmeli

Türkiye'nin Tarım 4.0 sürecine entegrasyonu için gerekli olan ekosistem unsurlarının belirlenmesi, uygulanması ve yaygınlaştırılmasına yönelik politika önerilerinin geliştirilmesi oldukça önemli. Tarım 4.0'da başarılı olabilmek için farklı sektör dinamiklerinin bir araya getirilmesi, kurumlar arası entegrasyonun sağlayacak platformların oluşturulması elzem hale gelmiş durumda. Gıda, tarım ve beslenme zincirinde tarıma odaklanacak teknoloji paydaşlarının da eklenmesi ile oluşturulacak ekosistem kamu aracılığıyla veya bağımsız platformlarla oluşturulabilir.

Kârlılık sorunu için kooperatif ve çiftçi örgütleri devreye girmeli

Tarımda yatırımların geri dönüşünün zaman alması ve kâr marjlarının nispeten düşük kalması küçük arazi sahipleri içi sorun teşkil ediyor. Bu sorun, kooperatif ve doğru yapılanmış çiftçi örgütleri ile desteklenerek çözülebilir. Böylece akıllı tarım uygulamalarının yaygınlaşması sağlanabilir. Aynı zamanda tarımda rol alan her bir kuruluş içerisinde de yeni yaklaşımları getirecek farklı disiplinlerden beşeri sermayenin ve çeşitliliğin sağlanması en önemli adımlardan biri.

EN ÇOK OKUNANLAR