USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Tarım 4.0

12 Ekim 2022 13:45

Bu kez Konya'daki çiftçiler desteklendi

Yudum ile Tohum Derneği'nin geçen yıl Trakya'da başlattığı yerli ayçiçeği tohumu geliştirme ve çiftçi destekleme projesi, ikinci yılında Konya'da devam ediyor. Proje kapsamında ekilen ürünler hasat edildi.

Bu kez Konya'daki çiftçiler desteklendi

Yudum'un, Tohum Derneği iş birliğinde geçen yıl Trakya'da başlattığı ve ikinci yılında Konya'da devam eden Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi'nde hasat yapıldı. Proje; Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (TTAE), Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknik destekleri ve Karatay Ziraat Odası'nın katkıları ile yürütülüyor. Bu yıl Konya'da altı farklı köyde uygulanan projenin hasat töreni, Tohum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Musa Kaya ve Savola Gıda Türkiye Genel Müdürü Houmer Balazadeh'in ev sahipliğinde TAGEM Genel Müdürü Dr. Metin Türker, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Ercan Türktemel, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker ve Konyalı çiftçilerin katılımıyla gerçekleşti. Değerlendirmeler sonucunda en yüksek performansa sahip beş çeşit belirlendi. Verim ve yağ oranlarına göre ilk beş sırada SUN 2259, M98CL88, ROSETA, IMI1810 ve TR 2242CL çeşidi yer aldı. Bölgede kabul görmüş ortalamaların üzerinde performansı olan bu beş çeşit ile bu yıl geliştirilen yeni beş çeşit, bu yılki deneme çalışmasına dahil edildi. Bu kapsamda bu yıl da Konya'da Yağlıbayat, Yenikent, Göçü, Ovakavağı, Yarma ve Karakaya köylerinde toplam 10 çeşit yerli ayçiçek tohumu ekimi yapıldı.

KADIN VE GENÇ ÇİFTÇİLER ÖNCELİKLENDİRİLDİ

Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi kapsamında geçen yıl Trakyalı ve bu yıl da Konyalı çiftçilerin dahil edildiği, 300'e yakın çiftçinin katılımı ile bir çiftçi ağı kuruldu. Çiftçi ağında yer alan çiftçilere bu yılın mart ayında tohum desteği verildi. Tohum desteği verilen 70 çiftçi kura ile seçilirken kadınlara, gençlere ve ihtiyaç sahiplerine öncelik sağlandı. Ayrıca çiftçilere proje süresince yüz yüze eğitim ve teknik uygulama desteği verildi. Projenin sosyolojik boyutu da öne çıkan özelliklerinden biri... Proje kapsamında kadın ve genç çiftçilerin desteklenmesine öncelik veriliyor.

(Savola Gıda Türkiye Genel Müdürü Houmer Balazadeh)

"Trakya'da başlattığımız projeyi Türkiye'nin en önemli tarım merkezlerinden olan Konya'daki çiftçilerimiz ile sürdürmekten dolayı mutluyuz. Gelecek yıl, bu projeyi Türkiye'nin bir başka önemli tarım merkezi Adana Çukurova'ya taşıma planımız var."

HEM KURU HEM DE SULU TARIM KOŞULLARINA UYGUN TOHUMLAR

Proje kapsamında ekimi yapılan tohum türlerinin tamamı yerli, hem kuru hem de sulu tarım koşullarında verim kapasitesine sahip. Yaygın hastalıklara karşı dirençli ve kuş zararları ile güneş yanıklarına da dayanıklı olan tohumların yağ oranları yüzde 35'in üzerinde... Projenin bir sonraki aşamasında verim açısından ilk beş sırada yer alan yerli tohum çeşitleri kullanılarak yeni demonstrasyon alanlarında deneme ekimleri ve tohum desteği çalışmaları gerçekleştirilecek. Projenin üçüncü yılındaki denemeler de sona erdiğinde yapılacak testler ve değerlendirmeler ile en verimli tohumlar belirlenecek. Ardından Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Tarım Tescil ve Sertifikasyon Müdürlüğü'ne müracaat edilecek ve tescil süreci başlatılacak.

"ÇİFTÇİLERİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Savola Gıda Türkiye Genel Müdürü Houmer Balazadeh, hasat törenindeki konuşmasında Tohum Derneği iş birliğinde bu yıl Konya'daki çiftçiler ile yaptıkları ekimin sonuçlarından memnun olduğunu belirtti. Bu projenin Türkiye'de yüksek verimli yerli tohum geliştirilmesi ve çeşitliliğin artırılması noktasında dönüm noktası olacağına dikkat çeken Balazadeh, "Trakya'da başlattığımız projeyi Türkiye'nin en önemli tarım merkezlerinden olan Konya'da çiftçilerimiz ile sürdürmekten dolayı mutluyuz, gururluyuz. Kıymetli çiftçilerimiz, bu projede yer alarak Türk tarımı ve ayçiçek üretimi için çok önemli bir adım atmış oldu. Gelecek yıl bu projeyi Türkiye'nin bir başka önemli tarım merkezi Adana Çukurova'ya taşıma planımız var. Sonraki senelerde de Türkiye'nin diğer bölgelerine de taşıyor olacağız" yorumunda bulundu.

VERİMLİLİĞİ KANITLANAN YERLİ TOHUMLAR TESCİLLENECEK

Projede yerli tohumlarla yerli üretimi artıracak ve çiftçileri her anlamda destekleyecek şekilde sürdürülebilirlik esas alındı. Tohum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Musa Kaya, hasat töreninde geçen yıl yapılan ekimin sonuçlarını da aktararak şunları söyledi: "Tohum Derneği olarak doğayı, tarımı ve çiftçileri destekleyen projeler geliştirip uygulamaya çalışıyoruz. Bu sene bu beş çeşide ek olarak geliştirilen yeni beş çeşit ile Konya'da önder çiftçilerimizin de desteği ile demonstrasyon ekimleri gerçekleştirildi. Hasat sonrasında da deneme yapılan çeşitlere verimlilik analizi uygulanacak. Verimliliği kanıtlanan yerli tohumlar tescillenerek yerli üretimimize kazandırılacak."

EN ÇOK OKUNANLAR