USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Şirketler

11 Eylül 2021 12:24

Aynes, ‘Anadolu Tadında' kimliği ile global marka olma yolunda

Aynes için hem yurtiçinde hem de yurtdışında markalaşmanın öncelikli alan olduğuna dikkat çeken Aynes CEO'su Murat Hocalar, Anadolu Tadında süt ürünleriyle başta Türkiye'ye, ardından tüm dünyaya iyilik ve sağlık taşıyan öncü ve ilham veren global bir marka olma hedefine odaklandıklarını dile getirdi

Aynes, ‘Anadolu Tadında' kimliği ile global marka olma yolunda

Geçtiğimiz beş yıl içinde önemli bir değişim ve dönüşüm geçiren Aynes, süt ürünleri sektöründe sunduğu yeniliklerle markalaşma hamlesine daha büyük bir ivme kazandırmaya çalışıyor. Biz de bu süreci, yurtiçi ve yurtdışı pazar hedeflerini Aynes CEO'su Murat Hocalar ile konuştuk.

* Aynes'in yeni ürün ailesi AYNES KOLAJEN hakkında bilgi verebilir misiniz? Bu ürün grubunda neleri hedefliyorsunuz?

Son yılların en trend takviyelerinden olan Kolajen ile süt ürünlerini birleştiren Aynes'in yeni ürün ailesi AYNES KOLAJEN oldu. Sofralarla buluşturduğu tüm ürünlerinde Anadolu'dan ilham alan Aynes'in, bir sene süren titiz Ar-Ge çalışmaları sonucu ortaya çıkardığı Kolajen ailesi sütlü içecek, yoğurt ve ayran çeşitlerinden oluşuyor. Çilekli, orman meyveli, çikolatalı ve naneli çeşitleriyle piyasaya çıkan Kolajen ürünlerinin, kısa sürede tüketicilerin gözdesi olmasını bekliyoruz. Aynes Kolajen, eklem sağlığınızı korumanıza yardım ederken, vücudunuzdaki kemik üretiminin artmasını destekliyor. Sağlıklı bağırsaklar ve mikrobiyota'ya sahip olmak, kalp sağlığını korumak, saçların, cildin daha sağlıklı olması için oldukça önemli olan Kolajenin, süt ve süt ürünleri ile beraber kullanıldığında kas ve kemiklerinize olan etkisi artar.Erken yaşlardan itibaren Kolajen takviyesi almak, ilerleyen yaşlarda yaşanacak kayıpların önüne geçer. Türkiye'de bir ilki gerçekleştiren Aynes'in amacı, piyasadaki muadilleri yüksek bedellere satılan ve sınırlı sayıda insanın ulaşabildiği Kolajeni ulaşılabilir kılmak, her eve, her buzdolabına taşımak. Kolajen ürünleri, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Yazıhan danışmanlığıyla geliştirildi.

* Aynes için 2020 yılı sonuçlarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu sonuçlarda pandeminin etkisi ne oranda oldu?

Tesiste 2016 yılında günde ortalama 528 ton süt işlenirken 2021 mayıs ayında bu oran büyüyerek günlük ortalama 1.090 ton seviyelerine çıkartıldı. 2017'de 773 milyon lira olan ciro 2021 yılında 1 milyar 425 milyon liraya yükseldi. Bu yıl için 2 milyar 168 milyon liralık ciro hedefimiz var. Tüm bu ekonomik performans sonucu şirketin aktif büyüklüğü 4 yılda 494 milyon liradan 665 milyon lira seviyesine çıktı ve yüzde 35 büyüme sağlandı. Şirketi devraldığımızda istihdamımız 900 kişi civarındaydı. Çalışan sayısını 2021 yılında 1.060'a ulaştı. Bu alanda sektörümüzde büyümeye devam edeceğiz. Şirketimiz gerek süt gerekse yem iş ünitelerinde, satın almalardan kaynaklanan kur riskini, etkin satın alma yöntemleri ve ürün fiyat geçişleri ile yönetmeye çalışıyor. Türkiye süt pazarının lider şirketi olma hedefiyle çalışmalara devam ediyoruz. Pandemi döneminde ev dışı tüketimde yaşanan daralmaya paralel olarak parakende kanalda satışlarımız artmıştır.

* İhraç pazarlarınızda son durum nedir? Yeni pazar arayışlarınız var mı?

Geçmişte 5 ülkeye ürün gönderirken 2018-2020 döneminde 24 pazara girmeyi başardık. İhracatta 2021 yılının 5 ayında 2020 yılının aynı dönemine göre yüzde 110 büyüme sağladık. Yılın ilk çeyreğinde ulaştığımız 5,5 milyon dolarlık dış satımı yıl sonunda 16,3 milyon dolara çıkarmayı öngörüyoruz. AB ülkelerinin ardından Çin'e ihracat izni alınmasıyla ilk sevkiyat gerçekleştirildi. KKTC'de oluşturduğumuz bayilik ağı da rakamlara yansıdı. Bangladeş, Vietnam, Irak ve orta doğu ülkelerine toz grubu ve ıslak ürün ihracatlarımızla pazarda yerimizi güçlendirmek için çalışmalara devam ediyoruz.

* İç pazardaki rekabetçi konumunuzu değerlendirir misiniz? Önümüzdeki dönemde daha agresif bir pazarlama stratejisi uygulamayı düşünüyor musunuz?

Aynes Gıda, üretim, ciro, ihracat ve istihdamda hızlı büyümesiyle dikkati çekmeye başladı. Markalı ürün satış penetrasyonunu %75 oranında arttırmıştır. 13 bölgede yaygın dağıtım ağımız ile yaklaşık 45.000 noktaya ürünlerimiz satılmaktadır. Sütün doğduğu topraklar olan Anadolu'nun kültürel mirasını ve zanaatını, modern teknoloji ve üretim teknikleriyle birleştirerek, Anadolu Tadını sofralara ulaştırma misyonumuz var. Bu misyon bize çok önemli sorumluluklar yüklüyor. Geçmiş ve geleceğin kesişiminde Anadolu Tadında süt ürünleriyle başta ülkemiz, ardından tüm dünyaya iyilik ve sağlık taşıyan öncü ve ilham veren global bir marka olma hedefindeyiz. Bu tutku ve çalışma bizi zaten sektöründe haklı yere getirecektir.

* Tarımda üreticilerin zor bir süreçten geçtiğini gözlemliyoruz. Siz bu koşullarda tedarikçilerinizle ilişkilerinizi nasıl geliştiriyor, onlara ne tür destekler sağlıyorsunuz?

Sağladığı istihdam ve oluşturduğu ekonomik iklimle Aynes olarak 60 binden fazla haneye katkı sağlıyoruz. Bunun yanı sıra 250 km hinterlant da 25 bin üreticiden 207 süt toplam merkezi ile süt topluyoruz. Çiğ Süt Toplama, Yem ve Üretim iş birimlerimiz ile koordineli ve ortak amaca yönelik çalışmaları yapıyoruz. Aynes olarak sütünü aldığımız üreticilere; aynı zamanda yem vererek üretim kalitemizi güvence altına alıyoruz. Bu anlamda hem tedarikçi hem de satıcı konumundayız.

* 2021 yılı hedefleriniz ve beklentileriniz nelerdir?

Hem yurtiçinde hem de yurtdışında markalaşma sürecimiz Aynes için öncelikli alandır. Ana markamız ve alt markalarımız ile sektöründe tercih edilen marka olma hedefindeyiz. Marka ve kurumsal kimliğimiz, kategori; ürün stratejilerimiz ve kimliğe uygun ambalaj dönüşümleri, yeni ürünlerimiz ile aslında Aynes 2.0 dönemini açtık. Haziran 2021 ile de değişimi iletişime geçirdik. Yeni ürünümüz Aynes Kolajen için reklam filmimiz tüm medya da yayına girdi. 360 derece iletişim ile ürünümüzün lansmanı devam ediyor. Aynı zamanda iletişimi de satışa çevirmeye tüm ekibimiz ile büyük bir gayret içindeyiz.

EN ÇOK OKUNANLAR