USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Seyahat

03 Haziran 2023 11:41

Orta Asya'nın modern başkenti: Bişkek

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek, her iki yanında ağaçların ve çok sayıda küçük parkların yer aldığı tarihi sokaklarda gezmek isteyenlerin en önemli duraklarından… Orta Asya'nın modern başkentlerinden olan Bişkek, Orta Asya ve Kırgız kültürünü merak eden, enfes yerel lezzetleri tatmak isteyenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerden biri.

Orta Asya'nın modern başkenti: Bişkek

Meydanları, görkemli anıtları, şehir parkları ve müzeleri ile Sovyetler Birliği döneminin izlerini taşıyan Bişkek, gezip görülecek birçok alternatifi bir arada sunmasıyla ünlü. İklim koşullarına göre, şehri keyifle gezmek isteyenler için en uygun aylar Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları. Yaklaşık 25 km mesafede bulunan Manas Uluslararası Havalimanı'ndan şehir merkezine rahatlıkla ulaşım sağlanabiliyor.

TARİH VE SANAT İLE İÇ İÇE

Yıl içinde birçok etkinliğe ev sahipliği yapan kentin ana meydanı Ala-Too, neo klasik mimari tarzın önemli örneklerinden biri olan, Beyaz Saray olarak da bilinen Parlamento Binası ve tam 2 bin 500 kişi kapasitesine sahip Asya'nın en büyük Ortodoks kilisesi olan Rum Ortodoks Kilisesi, şehirde mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında geliyor.

DOĞADA HUZURUN SESİ

Tanrı Dağları'nın yüksek yerlerinde, 194 km arazi üzerinde kurulan Ala Arça Milli Parkı; 600'den fazla bitki, 70 ağaç, 50 şifalı bitki, 26 yaban hayvanı, 100 kuş türünü barındırıyor. Aynı zamanda kampçıların, piknikçilerin, yürüyüşçülerin, kayakçıların ve tırmanışçıların favori yerlerindendir. 1 Mayıs'ta kamp ve dağcılık festivali düzenlenir. Oldukça sevilen eğlence ve dinlenme merkezi Panfilov Parkı da şehrin en turistik bölgelerindendir. Devasa ağaçların gölgesinde dinlenebilir, oyun alanında doyasıya eğlenebilirsiniz.

JAZZ'IN BİŞKEK HALİ

Jazz müzikseverler için Bişkek'te her yıl Nisan ayında düzenlenen Bişkek Jazz Festivali unutulmaz anlar yaşatıyor. Birçok farklı ülkeden gelen sanatçılar ve gruplar, festivalde sahne alıyor.

KÜLTÜRLERİN BULUŞTUĞU MUTFAK

Yöresel lezzetler peşindeyseniz, Bişkek size aradığınızı fazlasıyla sunuyor. Rus, Özbek, Kore ve Çin mutfağının özelliklerini taşıyan Kırgız mutfağında özellikle Kırgız pilavı, kullama, akidil salatası, beş parmak, kırgız mantısı, kıztıbey kuzimek, samsı ve kuurdak yemeklerinin tadına bakmadan Bişkek'ten dönülmemeli.

AÇIK HAVADA ALIŞVERİŞ KEYFİ

Kırgızistan'da alışveriş yapmak isteyenler için de çeşitli alternatifler bulunuyor. En taze ürünlerin bulunduğu Osh Bazaar'ın güney bölümünde bulunan giyim kısmından kendinize ve sevdiklerinize geleneksel Kırgız kıyafetleri, kalpaklar hediye alabilirsiniz. Asya'nın en büyük ve ilgi çeken açık pazarlarından biri olan Dordoy Bazaar'da ise ithal ürünlerin yanı sıra ikinci el ürün de bulmak mümkün oluyor. AVM gezmeyi sevenlerdenseniz şehrin en büyük alışveriş merkezleri Bişkek Park ve Tsum Center'da dolaşabilirsiniz.

EN ÇOK OKUNANLAR