USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sanat

21 Şubat 2021 13:10

Beynin gücünü keşfetmek isteyenlere

Nörobilim alanında yapılan çalışmalar dünya genelinde yakından takip ediliyor. Öğrenme, yaratma, bireysel farkındalık, duygular, zihinsel çıkmazlar, psikolojik tezahürler ve biyolojik değişikliklerin kökeni aslında beynimizin çalışma prensipleriyle yakından ilişkili... Beynin işlevlerini, sınırlarını, yapabileceklerini ve yapamayacaklarını analiz eden belgesel ve podcast'ler ile zihin koridorlarında farklı bir yolculuğa çıkmaya hazır mısınız?

Beynin gücünü keşfetmek isteyenlere

The MInd, Explained / Yönetmen: Ezra Klein-Yapım yılı: 2019

Beynimizle alakalı olarak hâlâ keşfedilmekte olan bilgileri Emma Stone’un anlatımıyla derleyen belgesel serisi; hafıza, rüyalar, anksiyete, farkındalık ve psikedelik maddeler üzerinden beynin işleyişini anlatıyor. Kendimize ve birbirimize nasıl yardımcı oluruz? Beynimiz ne zaman bize ihanet eder? gibi sorulara cevap bulacağınız belgeseli, Netflix’te izleyebilirsiniz.

NOVA: MysterIes of Sleep / Yönetmen: Terri Randall-Yapım yılı: 2020

‘Neden uyuruz?’ ‘Uykunun hafıza, travma ve duygular üzerindeki etkisi nedir?’ gibi sorulara cevap aranan belgesel serisinde, insan hayatının 1/3’ünü kaplayan bu savunmasız eylemin sebep ve sonuçları detaylı olarak anlatılıyor. Belgeselde ses; uyku kalitesine ve süresine nasıl etki eder? gibi soruların yanıtlarını farklı perspektiflerden analiz etme şansına sahipsiniz.

The CreatIve Brain / Yönetmen: Jennifer Beamish-Yapım yılı: 2019

Bir nörolog olan David Eagleman’ın projesi olan belgesel serisi, mucitlerin yaratıcılık serüvenini izleyiciye anlatıyor. Mimar Bjarke Ingels, okul müdürü Bobby Riley, oyuncu ve yönetmen Tim Robbins, müzisyen Nick Cave gibi dehalarla yapılan röportajlarda, yaratıcılığın nasıl hayata geçtiğini, bir şeyi yoktan var etmek olmadığını, basit ve çılgın fikir arasındaki dengenin nasıl bulunabileceğini dinleyebilirsiniz.

The Mind Field / Yönetmen: Michael Stevens-Yapım yılı: 2017

Michael Stevens’ın yönetmenliğini üstlendiği belgesel serisinde; dünyada meydana gelen gelişmeler, iş hayatındaki stres ve başarısızlık, aile problemleri, eğitim sorunları gibi faktörlerin beyin sağlığını nasıl etkiliyor sorusuna cevap aranıyor. Birçok zorlu deneyim ve uzmanlar eşliğinde yapılan röportajlar ile insan beyninin nasıl çalıştığına şahitlik edeceğiniz belgeseli YouTube Premium’da izleyebilirsiniz.

Better Brain Health: We Are What We Eat / Yönetmen: Raphael Hitier-Yapım yılı: 2019

Bilim insanları, yediklerimizin beyin fonksiyonları üzerindeki etkileri hakkında uzun zamanlardır çalışıyor. Bu araştırmaların neticelerinin derlendiği bu belgeselde, sürecin anne karnında başladığını görecek, insanların duygu ve davranışlarına (özellikle saldırganlığa) nasıl etki ettiğinin bilincine varacaksınız. Raphael Hitier tarafından yönetilen bu aydınlatıcı yapımda sinir bilimci ve diyetisyenler bir araya geliyor.

PODCAST ÖNERİLERİ

Kwik Brain

Kişisel hikayesi, yaşı, eğitim seviyesi ne olursa olsun, öğrenme serüvenini devam ettirmek isteyen herkes için bir formülü olan Jim Kwik, her hafta hafızayı güçlendirecek, öğrenme hızını artıracak, karar verme yeteneğini besleyecek modeller sunuyor. 'Parlak zihin, zeki hayat' mottosuyla App Store, Stitcher ve Spotify’da yayınlarına devam eden Jim Kwik’e zaman zaman dünyaca ünlü CEO’lar ve ünlüler de eşlik ediyor. Bu kısa ve eğlenceli kişisel gelişim podcast serilerinin bugüne kadar yayınlanmış 211 bölümü bulunuyor.

Hidden Brain

Dünyanın en çok indirilen podcast içeriklerinden olan Hidden Brain, bilim dünyasının karmaşık bilgilerini, anlaşılabilir ve hikaye tadında bir anlatımla dinleyicilerine aktarıyor. Her hafta düzenli olarak yayınlanan serilerde, bilinçli ya da bilinçsiz olarak verilen her kararın ya da sergilenen her tutumun ardındaki motivasyonu keşfedebilir ve bu davranışların günlük yaşamı nasıl etkilediğine şahitlik edebilirsiniz. App Store ve Stitcher’da bulabileceğiniz podcast serilerinin bugüne kadar yayınlanmış 250’nin üzerinde bölümü var.

 

EN ÇOK OKUNANLAR