USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Havacılık

02 Temmuz 2019 15:55

Bunları biliyor muydunuz?

Havacılık sektörüyle ilgili ilginç bilgiler, sizi çok şaşırtacak! İşte sektöre dair bilinmeyen detaylardan bazıları...

Bunları biliyor muydunuz?

-Amerika hava sahasının yüzde 80’inden fazlası sivil uçuşlara açıkken, Çin hava sahasının yalnızca yüzde 30’u uçuşlara açık… Bu yüzden Çin’e gitmek isteyen yolcular, sürekli rötar ve uçuş iptaline maruz kalıyor. 

-Meksika’daki Tijuana Havalimanı, Amerika ve Meksika arasındaki sınırda bulunuyor. Hem Amerika topraklarında hem de Meksika topraklarında terminalleri bulunan Tijuana Uluslararası Havalimanı, dünyada, iki ülkede terminali bulunan tek havalimanı olma özelliği taşıyor.

-İngiltere’deki en büyük 10 havalimanından 4’ünde, piste küçük bir uçağın 24 saat park etmesi, bir aracın otoparkta gece boyunca kalmasından daha ucuza geliyor.

-İtalya'nın meşhur makarna sosu pestonun anavatanı Cenova'da, bu sosu evlerine götürmek isteyen turistler için bir ayrıcalık yapılıyor. Cenova Havalimanı’nında, yalnızca Cenova’da üretilen pestoyu el bagajlarında taşıyan yolcular, sıvı sınırlamasına tabi tutulmuyor. 

-Dünyadaki havalimanlarının 3’te 1’i Amerika’da bulunuyor.

-161 bin metrekare alışveriş alanıyla dünyanın en geniş duty free’sine sahip olan Dubai Havalimanı, 2017 yılında 1.85 milyar dolar gelir elde etti. 

-Neden bazı havalimanı kodlarının ‘X’ harfiyle bittiğini hiç düşündünüz mü? Havalimanı kodlarına 3 harfli olma zorunluluğu getirilmeden önce bazı havalimanları kodları 2 harfliydi. Bulundukları şehirleri 2 harfli olarak kısaltan bu havalimanları daha sonra kodlarını 3 harfe çıkarmak için son harf yerine ‘X’ koymak zorunda kaldı. Bu güncellemeye örnek vermek gerekirse, Phoenix Sky Harbor Uluslararası Havalimanı’nın yeni kodu ‘PHX’ ve Los Angeles Uluslararası Havalimanı’nın yeni kodu ise ‘LAX’ oldu.

-Dünyanın en uzun asfalt pisti, Çin’in Qamdo Bamba Havalimanı’nda bulunuyor. Pistin uzunluğu yaklaşık 5.4 kilometre.

EN ÇOK OKUNANLAR