USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Digital Trend

01 Mart 2023 12:14

‘Modern radyo' podcast'te reklam rekabeti kızışıyor

Podcast'in dinleyici sayısının 2025'te 800 milyona, küresel pazar değerinin ise 2030'da 150 milyar dolara çıkması bekleniyor. Podcast odaklı pazarlama çalışmalarının 2 milyar doları aştığı bugünlerde, Türkçe podcast dünyasındaki ciddi yükselişi fark eden yatırımcılar, pastadan pay alabilmek için çalışmalarını hızlandırdı.

‘Modern radyo' podcast'te reklam rekabeti kızışıyor

Değişimin çok hızlı gerçekleştiği günümüzde dönem dönem farklı medya platformları ön plana çıkıyor. Video içeriklerin oldukça rağbet gördüğü bugünlerde, görsellik dezavantajlarına rağmen podcast de yükselişini sürdürüyor. Araba kullanırken, çalışırken ya da bir işle uğraşırken rahatlıkla dinlenebiliyor olması, zamanın bu kadar değerli olduğu günümüzde podcast'i diğer birçok platformdan ayırıyor.

TÜRKÇE PODCAST'LER 15'İNCİ SIRADA

'Modern radyo' olarak tanımlanan podcast'te bilimden kültür sanata, komediden haberlere, spordan gündelik sohbetlere kadar her konudan içerik bulunabiliyor. Dünyanın neresinde olursak olalım, internet erişimi olduğu sürece podcast yayınlarını dinlemek mümkün. Kendi podcast'imizi oluşturmak için de bir mikrofon ve cep telefonu yetiyor. Dünyada 500 milyon civarında olan podcast dinleyici sayısının 2025 yılında yaklaşık 800 milyona çıkabileceği tahmin ediliyor. En fazla podcast üretilen dil sıralamasında Türkçe 15'inci sırada yer alıyor. İlk sıralarda sürpriz olmayacak şekilde İngilizce, İspanyolca ve Portekizce bulunuyor. Podcast rüzgârı açısından dünyada Türkiye, MENA, Latin Amerika ve Güneydoğu Asya'da ciddi yükseliş sürüyor.

KÜRESEL PAZAR DEĞERİ 149 MİLYAR DOLARA YAKLAŞACAK

Sektör 2022'de 13.7 milyar dolar seviyesine ulaşmıştı. Polaris Market Research şirketi tarafından hazırlanan Podcast Pazar Analizi Raporu'na göre, podcast küresel pazar değeri 2030'a kadar 149.3 milyar dolara ulaşacak.

PODCAST PAZARLAMASI 2 MİLYAR DOLARI GEÇTİ

Birçok platformda ücretsiz olarak dinlenebilen podcast'ler; Spotify, Apple Podcasts, iTunes, YouTube, SoundCloud, iHeartRadio, Castbox, Amazon music, Deezer, Podcast addict ve Google'dan bile takip edilebiliyor. Abonelik ve reklamlardan elde edilen geliri şimdilerde 2 milyar doları geçen podcast pazarından pay alabilmek için birçok şirket de bu alanda içeriklerini ve yatırımlarını artırıyor. Digital Exchange'e göre de 2023 pazarlama trendleri arasında yer alıyor.

CİROSUNU 4 KATINA ÇIKARDI

Türkiye'de son dikkat çeken yatırımlardan biri Podbee Media'ya yapıldı. Köprü yatırım turunu 3.5 milyon dolar değerleme ile kapatan Fularsız Entellik, Barış Özcan ile 111Hz, Dilozof ile Dünyaya Fırlatıldık gibi içeriklerin yaratıcısı şirketin yatırımcıları arasında iş insanı Faruk Eczacıbaşı da yer alıyor. Candost Bayraktar, Tülin Özen ve Tansu Biçer tarafından 2020'de kurulan şirket, böylece aynı sene içinde ikinci yatırımı aldı. Dinlenme rakamlarını 2021'e göre 3 katın üzerinde artıran şirket, cirosunu 4 katına, tekil dinleyici sayısını ise 2 katına çıkarmayı başardı.

"2021 SONUNDA TÜRKİYE'DE KULLANICI SAYISI 7.6 MİLYONDU"

Podbee Media Kurucusu Candost Bayraktar da dünyada ve Türkiye'de podcast'in yükselişini sürdürdüğünü söylüyor. Türkiye'de 2021 sonu itibarıyla 7.6 milyon podcast dinleyicisi olduğunu Ipsos ile birlikte gerçekleştirdikleri araştırmalar sonucunda öğrendiklerini anlatan Bayraktar, "2023, bu sayının yine artacağı bir yıl olacak. Bununla birlikte yeni yaratıcıları ve podcast şovlarını da dinleyicilerimizle buluşturacağız. Bunun markaların mecraya yatırım iştahını daha da artıracağı düşüncesindeyiz. Ülkemizde çok iyi hikâyeler ve yaratıcılar var. Bu hikâyeleri, temelini radyo tiyatrosundan alan 'podcast dizileri' sayesinde farklı dillere çevirme ve o pazarlarda faaliyet gösterme isteğindeyiz" diyor.

(Podbee Media Kurucusu Candost Bayraktar)

ORİJİNAL İÇERİKLER GELİŞTİRİLİYOR

Bayraktar, "Dört adet podcast dizimiz var ve bunlar önemli yatırımlar. Ayrıca farklı insan hikâyelerini anlattığımız 'Sen Ben O' Podcast'imiz de 2022'nin önemli yatırımlarındandı. Bu seneyi de 'Dilozof ile Dünyaya Fırlatıldık' Podcast'inin 3 ay sürecek Hindistan, Nepal, Tayland, Japonya serilerine yatırım yaparak açtık. Yine bu sene içinde uluslararası yayılım anlamında fizibilite çalışmalarının da başlangıcını yapacağız" sözleriyle de orijinal içerikleri için düzenli olarak yatırım yaptıklarını belirtiyor.

"ZAMANI İYİ KULLANMAK İÇİN DEĞERLİ BİR ARAÇ"

Yollarda, hareket halindeyken, spor yaparken veya dinlenmek için dâhi artık ayrı medyalar olduğunu belirten Podbee Media'nın yeni yatırımcılarından Faruk Eczacıbaşı ise "Bunu hayata en iyi entegre edebildiğimiz medya podcast'ler. Podcast'ler zamanımızı iyi kullanmamız için değeri yükselen çok değerli bir araç. Biz de Podbee ile bu aracı ulaşabileceği en güzel noktalara getirebilmek için birlikte çalışacağız. Bunun yanında bu medya içerisinde bir yaratıcı olarak da yer alacağım. Ceren Zeytinoğlu ile hazırladığımız 'Daha Yeni Başlıyor' podcast'imiz de tüm podcast platformlarında yayında olacak" diyor.

(Podbee Media'nın yeni yatırımcılarından Faruk Eczacıbaşı)

"5 MİLYONUN ÜZERİNDE KANAL VAR"

Podcast ajansı Podfad'ın Genel Müdürü Tuğrul Koftar da Ocak 2023 itibarıyla dünya genelinde podcast kanalı sayısının 5 milyonun üzerinde olduğunu ve bu kanallarda 70 milyona yakın programın yayınlandığını ifade ediyor. Podcast'lerin en yaygın olduğu ülke olan ABD'de, aktif dinleyici sayısının 2023'te 100 milyonu aşacağı tahmin ediliyor. Türkiye'de podcast dinleyici profilinin, genç ve eğitimli olduğunu vurgulayan Koftar, "Statista verilerine göre 2022 yılında Türkiye'deki podcast dinleyici grubunun yüzde 50'den fazlası 18-34, yüzde 23'ü ise 35 ila 44 yaşları arasında. Dinleyici profilinin genç ve eğitimli olması sebebiyle markalar için cazip bir pazarlama aracı. Fakat podcast hazırladığımız kişi ve kurumlara her zaman söylediğimiz gibi, dijital pazarlama araçlarının hiçbiri tek başına her şeyi yapabilecek sihirli bir değnek değil. Birbirlerini destekleyen ve tamamlayan farklı iyi özelliklere sahipler. Dolayısıyla hazırladığınız podcast programları nitelik ve nicelik olarak ne kadar iyi olursa olsun, sosyal medya ağlarını kullanmadan yeterince geniş bir kitleye ulaşamazlar" açıklamasında bulunuyor. Podcast hazırlamak için fazla bir teknik donanıma ihtiyaç olmadığını ancak istikrarlı bir şekilde zaman ayırmayı gerektirdiğini söyleyen Koftar, bu nedenle pandemi döneminde başlayıp biten yüzlerce program olduğunu ekleyerek, "Podcaster olarak adlandırılan yapımcıların gelir modelleri (sponsorluk ve reklam, Patreon gibi platformlar ile pazarlama) artıyor, program çeşitliliği doğal olarak dinleyici sayısını etkileyecek" diyor.

(Podfad Genel Müdürü Tuğrul Koftar)

"DİNLEYİCİ, YAYIN DEVAM ETSİN DİYE REKLAMI KABUL EDİYOR"

Podcast yayınlarının niş bir kitleye ulaşmayı mümkün kıldığı için reklam verenlerin giderek daha fazla ilgisini çektiğinin de altını çizen Koftar, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Dinleyiciler, merak ettikleri bir konuda araştırıp buldukları ve dinlemekten büyük keyif aldıkları podcast programları devam etsin istiyorlar. Dolayısıyla reklam anlaşması yapmasını kabul edilir buluyorlar. Fakat anlaşılır bir beklentileri var: Reklamlar yayına iyi yerleştirilmiş olsun ve dinleme keyfini kaçıracak şekilde aşırıya kaçılmasın. Bu denge podcast yapımcısı, reklam veren ve podcast ajansının iş birliği ile kolayca sağlanabiliyor. Podcast ekosistemine uygun reklam stratejileri geliştirerek yayıncılar için düzenli bir gelir modeli oluşturmak, programların devamlılığını sağlamak ve içerik kalitesini artırmak mümkün."

KİM NE DİNLİYOR?

E-TOHUM YÖNETİCİ ORTAĞI ASLI BÜYÜKDEMİR: HARİKA İÇGÖRÜLER VE BAKIŞ AÇILARI SUNUYOR

İyi bir podcast dinleyicisi olduğuma inanıyorum. İlgi alanlarım girişimcilik, teknoloji ve psikoloji... Beyhan Budak, Nilay Örnek, Doğan Cüceloğlu, Evrim Ağacı ve Barış Özcan en sevdiğim isimlerden bazıları. Hepsi de Türkiye ekonomisi ve iş dünyasına dair harika içgörüler ve bakış açıları sunuyor. İnsana, insan psikolojisine, sosyolojisine, coğrafyaya, geçmişten getirdiğimiz geleneklerimize ve gelecekte karşımıza çıkabilecek zorluklarla baş etme metodlarına değinmeleri ortak noktaları. Ek olarak Chamath Palihapitiya, Jason Calacanis, David Sacks ve David Friedberg'in sunuculuğunu yaptığı ekonomi, teknoloji, politika ve sosyal konular gibi çok çeşitli konuları kapsayan All-In Podcast'i dinlemekten de keyif alıyorum. Değerli bulduğum bir diğer podcast, Joe Rogan'ın çok çeşitli konuklarla uzun süreli sohbetler yaptığı Joe Rogan Experience ve aynı zamanda Lex Fridman Podcast'i.

İYZİCO CEO'SU ORKUN SAİTOĞLU: ZİHİN AÇICI FARKLI BOYUTLARA YÖNLENDİRİYOR

Podcast içeriklerinin son derece öğretici olmasının özellikle entelektüel gelişime ciddi bir katkıda bulunduğunu düşünüyorum. Ben de zaman buldukça ilgimi çeken alanlarda podcast dinleyerek kendimi geliştirmeye ve güncel tutmaya çalışıyorum. Dinlemekten keyif aldığım podcast serileri içinde Fularsız Entellik, Swipeline, Dünya Trendleri, Reid Hoffman'ten Masters of Scale, Socrates, Barış Özcan ile 111 Hz yayınlarının yer aldığını söyleyebilirim. Podcastlerin genel hatlarıyla bir konuda ayrıntılı bilgiler vermesi, belirli bir alanı en ince detayına kadar anlatması ve zihin açıcı farklı boyutlara yönlendirmesi gibi sebeplerin podcast'leri ayrıcalıklı kıldığına inanıyorum. Bu yüzden podcast'lerin, gelişen bilgi ve teknoloji çağında yeniliğe ve farklı ilgi alanlarına sahip kişilere hitap ettiğini düşünüyorum.

FÜTÜRİSTLER DERNEĞİ YÜKSEK İSTİŞARE KURULU ÜYESİ MURAT ŞAHİN: TAZE BİLGİ VE DENEYİME ERİŞİYORUM

Podcast, son dönemde benim için kitapların yerini aldı. Kitaptan farklı olarak çok daha geniş bir yelpazede ve anında taptaze bilgi ve deneyime erişebiliyorum. Türkiye'den Nilay Örnek'in 'Nasıl olunur?' serisini takip ediyorum. Benzersiz deneyimleri ilk ağızdan duymak çok besleyici oluyor. Ayrıca, Future Fossils ve Idea Faktory'i geleceğe dair vizyonumu geliştirmek için takip ediyorum.

GİRİŞİMCİ VE TREND UZMANI ÖZGÜR ALAZ : DİKKATİMİ VEREREK, NOT ALARAK DİNLİYORUM

Podcastler, benim önemli bir bilgi tüketim kanalımdan biri oldu. Nilay Örnek ile 'Nasıl Olunur?', Evrim Kuran ile 3+3, Mete Yurtsever ile 'Değer Yaratmanın Formülü', Bilim Akademisinden 'Meraklısına Bilim', Pelin Dilara Çolak'dan 'Dilozof İle Dünyaya Fırlatıldık' podcast'lerini takip ediyorum. Bu dönem farklı perspektifler kazandığım, farklı mesleklerden farklı kişilerle tanıştığım yayınlar oldu. Podcast'leri dikkatimi vererek ve not alarak dinliyorum. Yürüyüşüme ve bekleme anlarıma eşlik etmesi hayatımı iyileştiriyor.

EN ÇOK OKUNANLAR