USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

03 Şubat 2022 15:08
Platin Dergisi

İSTANBUL'DAKİ YATIRIMLAR ÇORLU'YA KAYDI

Son iki yılda sanayi ve ticaret merkezlerinin üretimi üzerine yoğunlaşan kervancı inşaat, 2022'de yatırımda hız kesmeyecek. “özellikle istanbul'da faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli firmalar, faaliyetlerini çorlu bölgesine taşımak istiyor. Biz de bu taleplere dönük projeler geliştiriyoruz” diyen şirketin yönetim kurulu üyesi aydın kervancı, fiyat yerine lokasyonun önemine işaret ediyor

İSTANBUL'DAKİ YATIRIMLAR ÇORLU'YA KAYDI

2020'de yurt dışında üstlendiği 15.2 milyar dolarlık toplam proje bedelini, 2021 yılı sonu itibariyle yaklaşık iki katına çıkarak 29.3 milyar dolara ulaştıran inşaat sektörü, Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörleri arasında yer alıyor. Önümüzdeki dönem için yurt dışında fırsat kollayan Kervancı İnşaat, bu yıl iç pazarda da yatırımlarda hız kesmeyecek. Son iki yılda sanayi ve ticaret merkezleri üretimi üzerine yoğunlaşacaklarını belirten Kervancı İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Kervancı, "Özellikle İstanbul'da faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli firmalar, faaliyetlerini Çorlu bölgesine taşımak istiyor. Biz de bu taleplere dönük projeler geliştiriyoruz" diyor. Kervancı ile önümüzdeki dönemde uygulayacakları yatırım stratejisi ve sektörün geleceğine ilişkin hedefleri hakkında konuştuk.

"BURADAKİ POTANSİYEL BİZİ ÇEKTİ"

* Şirketinizden ve yaptığınız işlerden bahseder misiniz?

Kervancı İnşaat olarak şirket kökenimiz, 1990'lı yıllarla 2000'li yıllar arasında İstanbul'da birbiri ardına hayata geçirdiğimiz başarılı projelere dayanıyor. 2000'lerin başında ise İstanbul'a olan coğrafi yakınlığı, içerisinde bulunduğumuz bugünlere dönük vaat ettiği ticari ve lojistik potansiyelini öngörerek, yatırımlarımızı Çorlu'ya taşımaya karar verdik. Kervancı Ailesi olarak asıl büyük atılımımızı da Trakya'da yaşayan vatandaşlarımızın da teveccühüyle bu bölgede gerçekleştirmiş olduk. Bugüne kadar özellikle Çorlu bölgesinde hayata geçirdiğimiz binlerce konut, ofis ve ticari üniteyi teslim ederken sevincimize ortak olan ailelerimizin, iş insanlarımızın ve esnafımızın yüzünde gördüğümüz mutluluk ise en büyük motivasyonumuz oldu.

KOMŞU ÜLKELER DE HEDEF KİTLE ARASINDA

Yatırımlarımızda önceliğimiz, bölge insanımızın barınma ve ticari ihtiyaçları ile ekonomik gerçeklerini henüz proje aşamasındayken ortak akılla istişare etmek oluyor. Her bir projemiz için segmentasyon aşamasında ve iş geliştirme sürecinde temel barınma ihtiyacını veyahut ticari bir ünite sahibi olarak kazanç sağlama talebini hem fiziksel hem de ekonomik anlamda 'hedef kitlemize en konforlu ve kolay şekilde nasıl ulaştırırız?' diyerek kelimenin tam anlamıyla bir mühendislik çalışması yapıyoruz. Hedef kitlemizi ise yine öncelikli olarak başarımızı bugünlere taşımamıza ortak olan 7'den 70'e bölge insanımız, iş insanlarımız, esnafımız ve son dönemlerde yatırımcı portföyümüzde ağırlık kazanmaya başlayan başta İstanbul ve hinterlandı ile yakın sınır komşularımız olan Bulgaristan hatta Yunanistan'dan gelen yatırımcı profili oluşturuyor. Özellikle artık 'ailemiz' diye kodladığımız yerel hedef kitlemiz dışında İstanbul ağırlıklı ve yurt dışından gelmeye başlayan gurbetçiler hedef kitlemizi, vizyon sahibi yatırımcımız olarak kabul etmiş durumdayız.

* Şu ana kadar yaptığınız tüm projelerde ne kadarlık bir cirosal büyüklüğe ulaştınız?

30 yıla yaklaşan serüvenimizde ulaştığımız ticari başarının rakamsal boyutu yerine temas ettiğimiz insanımızın yüzünde bıraktığımız tebessümün karşılığı bizim için çok daha önemli... O nedenle bu sorunun cevabını 2022 yılı takvimimizde yer alacak projelerin detaylarından bahsederken sizin tahminlerinize bırakalım.

GELEN TALEPLERLE YENİ PROJELER ÜRETİLDİ

* 2021 yılı şirket ve sektörünüz açısından nasıl geçti?

Pandemi, çoğu sektörü olumsuz etkilediği gibi bizleri de kısmen de olsa etkiledi. Fakat ilk çeyrekte devam eden projelerimizin tamamlanması için göstermiş olduğumuz büyük gayretin meyvelerini yaz ayları itibariyle toplamaya başladık. Bu olağan dışı günlerde şirket olarak iyi bir duruş sergiledik ve talepler doğrultusunda yeni projeler geliştirmeye devam ettik. Konut sektöründe taleplerin arttığını ve bölgede en fazla talep gören firma olduğumuzu görmek ise bizi ayrıca memnun etti. Yılların bize getirdiği sorumluluk duygusu ve tecrübe ile göstermiş olduğumuz refleks, bu handikaplı durumdan hem firmamızın hem de yatırımcımızın zarar görmeden üstelik artı değer katarak sıyrılmasını sağladı.

"FİYATA DEĞİL, LOKASYONA BAKILMALI"

Pandemide artan konut fiyatlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Aydın Kervancı, "Fiyatların her zaman tüketici nezdinde kabul sınırında ve yatırım yapılabilir seviyelerde olmasını temenni ediyoruz. Kervancı İnşaat olarak fiyatlandırma politikamızda da bu sınırlar, temel stratejimizi oluşturuyor" diyor." Ancak her ne kadar iyimser olmak istesek de arsa gibi arzı sınırlı bir kaynak üzerine yine gün geçtikçe maliyeti artan hammaddelerle üretim yapıyor olmak, fiyatların beklendiği üzere gevşemeyeceğini görmek açısından güçlü bir argüman olarak karşımızda duruyor" diyen Kervancı, yine de konuya konutta fiyatlar gevşer mi beklentisi yerine 'hangi bölgede hangi yatırımı yaparsam yatırımımın geri dönüşü daha kısa vadede olur' perspektifinde bakılmasının daha verimli olacağına inanıyor.

TİCARET MERKEZLERİNE ODAKLANILDI

* Bu yıl nasıl bir yatırım stratejisi uygulayacaksınız? Yeni yatırım planlarınız, projeleriniz ve hedeflerinizden bahsedebilir misiniz?

Geride bıraktığımız son iki yılda sanayi ve ticaret merkezleri üretimi üzerine yoğunlaşmış durumdayız. Özellikle İstanbul'da faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli firmalar, faaliyetlerini Çorlu bölgesine taşımak istiyor. Biz de bu taleplere dönük projeler geliştiriyoruz. Şu anda yapımında son aşamaya geldiğimiz Kervancı Oto Center, Kervancı Sanayi Sitesi 2. Etap, Velimeşe Ticaret ve Sanayi Merkezi (OSB) ve bölgenin en büyük ticaret merkezi olan Kervancı Ticaret Merkezi'ni hayata geçiriyoruz. Bu saydığımız projeler, yüzde 80'i tamamlanmış ve satışları devam eden projelerdir. Aynı zamanda konut tarafında da Kervancı Park Orman Evleri 2. Etap ve Alaçatı Rezidans'ta yaşam başladı, satışlar da devam ediyor. Ayrıca yine bu yıl başlayacağımız üç farklı proje olacak. Bu projelerin toplamında ise 700 konutun yanı sıra 120 işyeri ve 80 sanayi tarzında dükkân olacak şekilde toplamda 200 ticari ünitenin yer alacağını söyleyebiliriz. İş geliştirme süreçlerimizde devam edip incelediğimiz ve yakın zamanda sonuçlandırmayı planladığımız dokuz proje var. Toplamda 2 bin konut ve 600 dükkanın olacağı bu projeler, bölgede fark yaratacak.

PAZAR ARAYIŞI SÜRÜYOR

* Yurt dışında yatırımlarınız var mı?

Şu an yurt dışında bir yatırımımız yok. Pandemi öncesi Asya ülkelerinden teklifler aldık. Bunun dışında Libya, Özbekistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Katar ve BAE gibi ülkeler ilgi alanımızda... Bu ülkeleri yerinde ziyaret ederek fikir alışverişinde bulunduk. En son Özbekistan pazarında görüşmelerimiz oldu fakat pandemi araya girince askıya almak zorunda kaldık. Pazar arayışlarımız devam ediyor. Yakın zamanda şirketimize uygun bir proje imzalamayı umuyoruz.

KATMA DEĞER SAĞLAYACAK PROJELER

* Projeleri inşa ederken ne gibi sürdürülebilirlik kriterlerini dikkate alıyorsunuz?

Bu soruya cevap vermeden önce, bir yapı inşa ederken sürdürülebilirlik kavramı bize ne çağrıştırıyor bunu düşünmek gerekiyor. Temelde sürdürülebilir inşaat için; çevresel kaygılarımıza çözüm sunarken, yaşam kalitesinin düşmediği, üstelik üretilen konutların da uygun fiyatlarda kaldığı bir model diyebilir miyiz? Kervancı olarak işte biz de optimumda bunu hedefleyerek yola çıkıyoruz her projemizde. Ancak günümüz şartlarında sürdürülebilirlik tek başına üretimi yapan firmaların değil, tüketici nezdinde inşa edilecek bu binalarda yaşayacak insanların talepleriyle de şekilleniyor. Günümüzde hangi tüketici çevre dostu olan ancak prim potansiyeli düşük veyahut işletim maliyeti yüksek 'yeşil' konseptte bir projeye sıcak bakıyor? Bu noktada temel mühendislik gerçeklikleri çerçevesinde bölgesel dinamikleri ve coğrafi unsurları da göz önünde bulundurarak katma değer sağlayacak projeleri hayata geçirmek düsturuyla işimizi yapıyoruz.

"TÜKETİCİ, YATIRIMINI SAĞLAMA ALIYOR

İnşaat sektörü Türkiye'nin gayri safi milli hasılasında önemli yer tutan, yapısı gereği birçok yan sektöre kaynak sağlayan başat sektörlerinden biri olarak öne çıkıyor. Aydın Kervancı, son birkaç yıldır özellikle metropol şehirlerde kimi zaman arz talep dengesizliğinden, kimi zaman stok fazlası ya da stok azlığı gibi nedenlerle sektörün büyüme trendinin arzu edildiği gibi istikrarlı gitmediğini söylüyor. "Yine aynı sebeplerden kaynaklanan konut fiyatlarında zaman zaman yaşanan dengesizlikler hem üreticiyi hem tüketiciyi maddi anlamda zorlamış hatta karşılıklı güven kayıplarına dahi sebep oldu" diyen Kervancı; bu noktada tüketicilerin, güvencesi bizzat devlet olan TOKİ ve Emlak Konut gibi projeler ile güvenilir firmaları tercih ederek, yatırımlarını sağlama aldıklarına dikkat çekiyor. Önümüzdeki dönem için de tüketicinin bu refleksinde majör bir değişiklik öngörmeyen Kervancı, "Tüketici tercihini yine halk dilinde sağlamdan yana yapacak. Burada biz firmalara düşen görev ise tüketiciye bu yolculuğunda eşlik etmek ve güvenini boşa çıkarmamak olmalı" diyor.

EN ÇOK OKUNANLAR