USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

07 Ekim 2022 14:29

Finansal raporlara otomatik okuma

2020'de Mehmet Eray ve Erdem Uzun tarafından ODTÜ Teknokent'te kurulan F-Ray, halka açık veya kapalı tüm şirketlerin anında algoritmik finansal analiz ve değerlendirmelerini yaparak finansal tablo yorumlayıcılarına zaman ve verimlilik kazandıran makine öğrenmesi yazılımları geliştiriyor

Finansal raporlara otomatik okuma

Bugün 12 kişiye istihdam sağlayan F-Ray, iki farklı ticarileşmiş ürüne sahip, ihracat yapan, müşterileri arasında kurumsal şirketler ve bankalar bulunan bir finansal teknoloji girişimi olarak öne çıkıyor. B2C ürünü frayscoring.com ile borsa yatırımcılarına hisse alım kararlarında ihtiyaç duyacakları teknik analiz setlerini sunuyor. B2B ürünleri JetScoring.com ise çok farklı bir noktaya ulaşmaya aday. Bankalar ve kurumsal şirketler tarafından kredi süreçlerinin otomatizasyonunda kullanılıyor.

TÜBİTAK DESTEK OLDU

F-Ray kurucularından Mehmet Eray, Türkiye'de birkaç yıl çalıştıktan sonra yüksek lisans için eşiyle birlikte İrlanda'ya taşınıyor. Eray; yaklaşık beş yıl kadar burada çalıştıktan sonra Türkiye'ye dönmekle İrlanda'da kalıcı olmak arasında bir yol ayrımında olduğunu hissediyor. F-Ray'in temellerini oluşturan fikirleri hayata geçirmek için bir arayış sürecine giren genç girişimci, TÜBİTAK Teknogirişim Sermaye Desteği'ne başvuruyor. Buradan destek almaya hak kazanıyor, sonrasında ise bu projesini liseden arkadaşı olan yazılımcı Erdem Uzun'a anlatıyor. İkilinin yolculuğu, 2020'de bu şekilde başlıyor.

MAKİNE ÖĞRENME PLATFORMU

JetScoring.com tüm finansal raporları otomatik okuyarak anında risk analiz raporu oluşturabilen bir makine öğrenmesi platformu. İngilizce, Türkçe, Arapça gibi farklı dillerdeki tüm finansal dokümanları okuma ve detaylı bir risk raporu üretme becerisine sahip. Müşterileri arasında Petkim, Socar, Akitfbank gibi yerli kurumsal şirketlerin yanında, Suudi Arabistan ve Malezya'dan da finansal kurumlar bulunuyor. Girişim, kısa süre önce Mindvest ve Startup Wise Guys'tan almış oldukları 1.7 milyon TL tohum yatırımlarla yurt dışı operasyonlarını da artırmayı hedefliyor.

İNSAN MÜDAHALESİ GEREKTİRMİYOR

JetScoring'in ilgi çekici bir diğer özelliği ise tüm bu hesaplama ve analizleri kullanarak hiç insan müdahalesi gerektirmeyen bir risk raporu yazabilmesi. Böylece analistlerin gözünden kaçabilecek noktalar raporlanıyor ve baştan uca tüm süreç JetScoring tarafından tamamlanıyor. JetScoring sayesinde elle veri girişinde yaşanan gecikmeler ve hatalar önlenirken, klasik finansal analiz teknikleriyle yakalanamayan riskler, makine öğrenmesi algoritmalarınca ortaya çıkartılabiliyor.

"2023 KRİTİK BİR YIL"

Pandemi ve global kriz ortamına rağmen, 2022'de birçok hedeflerine ulaştıklarını ifade eden Mehmet Eray, "F-Ray olarak hedefimiz, ilk günden beri globalde adımızı duyurabilmek... Bu sebeple yurt dışı hızlandırma programlarına katılıyoruz ve sürekli yurt dışı odaklı düşünüyoruz. Bunun ilk meyvelerini 2022'de almaya başladık; ancak asıl büyümemiz 2023 yılında gerçekleşecek" diyor. 2023'ü, F-Ray'in global sahneye çıkışı için çok kritik bir yıl olarak gören Eray, 2023'te Arap Yarımadası'nda önemli büyüme planlarının olduğunu söylüyor. Bunun yanı sıra Avrupa'da İrlanda ve İngiltere marketlerine açılacaklarını ve ABD için ilk denemeleri yapacaklarını kaydediyor.

ŞİRKET ADI: F-RAY

KURULUŞ YILI: 2020

DİL: İngilizce, Türkçe, Arapça+

KURUCULAR: MEHMET ERAY VE ERDEM UZUN

ÜRÜNLER: JetScoring.com

ALDIĞI DESTEK: TÜBİTAK Teknogirşim Sermaye Desteği

ALDIĞI YATIRIMLAR: Mindvest ve Startup Wise Guys

EN ÇOK OKUNANLAR