USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

04 Mart 2022 17:20

Başarının sırrı sonuç odaklı olmak

Teknolojinin son yıllarda büyük bir dönüşüme girdiğini söyleyen Mikrolink Genel Müdür Yardımcısı Beste Uçak, "özellikle erkeklerin yoğun olduğu sektörlerde kadın istihdamının artması, fark yaratan bir unsur" diyor

Başarının sırrı sonuç odaklı olmak

Açık Holding'in 22 yıl önce kurulan ilk şirketi olan yurt içi ve yurt dışında faaliyet gösteren Mikrolink, hayatı kolaylaştıran iletişim çözümleri sunuyor. Global bir sistem entegratörü ve telekom ürün tedarikçisi olmasının yanı sıra; telekom çözümleri, fiber optik altyapı şebekesi, veri merkezi planlama, tasarım ve kurulumu, özel iletişim ağları, BT çözümleri, akıllı teknoloji çözümleriyle ağ ve veri güvenliği konularında uzmanlaşmıştır. Küresel bir teknoloji firması olan Mikrolink'in Genel Müdür Yardımcısı Beste Uçak, teknolojinin çok hızlı gelişen bir alan olduğu için sıkı takip edilmesi gerektiğini savunuyor. İşte bu noktada kadın-erkek rekabetinin arttığına da dikkat çeken Uçak, son yıllarda bu konuda değişim sürecine girildiğini gözlemlemiş. Verilen mesajlarda, yapılan etkinliklerde hatta reklamlarda bile kadın varlığının teknoloji sektöründe öne çıkmaya başladığını vurguluyor. Beste Uçak ile telekomünikasyon ve bilişim sektöründe kadın olmanın avantajlarını ve dezavantajlarını konuştuk.

"İŞİME DEĞER KATTIM"

* Bir kadın olarak çalışma hayatında ne gibi zorluklarla karşılaştınız, üstesinden nasıl geliyorsunuz?

Sizlere örnek verebileceğim ciddi bir zorluk yaşamadım. Ancak bugün bile sektör farkı gözetmeksizin şirketlerin üst yönetimlerine bakıldığında kadın yöneticilerin, bir elin parmaklarını geçmediğini görüyoruz. Benim, ailemin ve çevremin bu yönde sınırlayıcı bir algısı olmasa da toplumun, bu konuya bakış açısı belli. Belki de birebir engel yaşamama sebebim; iş yapış biçimim ve sonuç odaklı yapım olabilir. İyi bir öğrencilik dönemi geçirdim ve iş hayatımda tecrübe olarak üzerine kattığım her şeyde, fayda üretmeye odaklandım. İş hayatına telekom sektörüyle başladım ve hiçbir zaman cinsiyetim sebebiyle ayrıştığımı düşünmedim. Her zaman iyi bir gözlemci oldum, sektörü doğru analiz etmeye özen gösterdim. Kadın olmanın detaycılığını, sosyal zekasını işime artı değer olarak kattım. Sanıyorum ki bu şekilde olası zorlukların önüne geçtim ve keyifli bir kariyer süreci geçirdim.

Mikrolink'ın gelecek anlayışının temelinde, verimlilik ve sürdürülebilir çözümler üretmek var. Beste Uçak, "işimizi yaparken dünyaya zarar vermeden çalışmayı önemsiyor ve büyük küçük demeden her projemizde verimlilik odaklı çözümler geliştiriyoruz" diyor

CESARET VE TUTKU ÖNEMLİ

* Çalışmalarınızda bugüne kadar hangi disiplin ve çalışma prensipleriyle fark yaratıyorsunuz?

Hayatta her zaman fark yaratan temel unsurun cesaret olduğunu düşünmüşümdür. Cesaretinizi tutku ve uzmanlıkla birleştirdiğinizde değişim başlıyor işte. Teknoloji sektöründe çalışan kadın yönetici olarak, ekip arkadaşlarıma da cesareti aşılıyor ve şeffaf bir iş süreci geliştirmeye özen gösteriyorum. İş hayatında birçok noktada yıllardır süregelen kimsenin sorgulamadığı doğruları bir yana bırakıp, yeniliklere, farklı fikirlere açık bir yapı oluşturduğunuzda ses getiren ve fark yaratan işler de hemen arkasından geliyor. Cesaret ve değişim, rasyonel temeller üzerine oturtulduğunda ürettiğiniz iş bir adım öne geçiyor. Biz kadınlar olarak sosyal hayatımızda da birçok noktada cesaretle var olduğumuz için bunu iş hayatımızda uygulamak bizim için yeni bir şey değil.

DOĞRU YÖNETİM BAŞARI GETİRDİ

* Pandemi iş yapış stillerinizde ne gibi farklılıkları da beraberinde getirdi?

İçinde bulunduğumuz sektörler pandeminin getirdiği ihtiyaçlara da cevap veren sektörler olduğu için cirosal anlamda bir küçülme yaşamadık. Gerek geleceğin ihtiyaçlarını öngörerek, yatırımını yaptığımız yeni iş alanları gerekse de pandemiyle birlikte ortaya çıkan, veri iletişiminin ve dolayısıyla veri yükünün depolama ihtiyacı ile yeni veri merkezlerinin yapım süreçleri, işlerimizi daha da yoğunlaştırdı. Böylece pandemi sürecini ekip arkadaşlarımızın üstün gayreti sayesinde çok verimli geçirdik diyebiliriz. Uzaktan çalışma sisteminin sürekli hale gelmesiyle artan veri yükü ile dünyanın dört bir yanında yükselen veri merkezleri, bize iş alanlarımızın ne kadar doğru olduğunu bir kez daha gösterdi. Pandeminin getirdiği ihtiyaçlara çözüm üreten bir şirket olarak; sürecin projelerimizi ve istihdam oranımızı artırdığını, doğru yönetim uygulamalarımız sayesinde de ekiplerimizin motivasyonunu düşürmediğini söyleyebilirim.

YEŞİL VERİ MERKEZLERİ ÖN PLANA ÇIKACAK

* 2022 projeksiyonunuzu paylaşır mısınız?

Beni en çok heyecanlandıran projelerin başında geleceğin akıllı veri merkezleri geliyor. Dünyadaki duruma baktığımızda, veri merkezleri sayısı ve büyüklükleri özellikle gelişmiş batı ülkelerinde ciddi bir artış gösteriyor. Önümüzdeki yıllarda 'Hyperscale' olarak tarif edilen 40-50 bin metrekare büyüklükteki veri merkezi sayısının daha da artacağı tahmin edilmektedir. Hal böyle olunca bu denli büyüme ile enerji tüketimi de artacağından önümüzdeki dönemlerde yeşil veri merkezi kavramının oldukça ön plana çıkacağını söyleyebilirim.

Her zaman iyi bir gözlemci olduğunu ve sektörü analiz etmeye özen gösterdiğini belirten Beste Uçak, kadın olmanın iyi yanlarını değerlendirerek, keyifli bir kariyer süreci geçirdiğini söylüyor

MEKÂNDAN BAĞIMSIZ, UZAKTAN KONTROL

"Yeni teknolojiler, 5G ve IoT teknolojisinin yaygınlaşmasıyla birlikte ülkemizde de popüler hale gelen akıllı sistemler sayesinde artık her şeyi bulunduğumuz mekândan bağımsız, uzaktan kontrol edebilecek yapılar içinde yaşayacağız" diyen Mikrolink Genel Müdür Yardımcısı Beste Uçak, şirket olarak kendilerinin bu dönüşümün bir parçası olduklarını söylüyor. Mikrolink, 2022'de yapacağı çalışmalarla akıllı tesislere, akıllı çözümler sunarak farkını göstermeyi planlıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR