USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

1.01.2022 10:11:00

2022, 2023 için hazırlık yılı olacak

Neredeyse iki yıldır süren pandemiyi henüz tam atlatamadık. Büyük ihtimalle 2022 de bu açıdan rahat bir yıl olmayacak. Pandemi, yeni varyantlarla ve ara ara yükselecek bulaş oranları ile neredeyse yıl boyu dünyayı tedirgin etmeyi, can yakmayı sürdürecek. Kısacası Covid-19 kendini bu yıl da unutturmayacak, henüz çekip gitmeyecek gibi duruyor. Ancak bu huzursuz, tekinsiz gidişat, dünyanın hem toparlanma çabalarının hem de ülkelerin güç savaşlarının önünü kesemeyecek. 2022, her şeye rağmen hızlı, "Ya yine olursa!" diye endişeler duyulan, heyecanlar çekilen bir toparlanmaya çalışma yılı olacak.

İcatlar yolu

2022'de yükselecekler; blokchain, merkeziyetsiz finans, kripto paralar, dijital dünya vatandaşlığı yolunda ilerlemek üzere dijital kimlik kullanımının yaygınlaşması, 5G, yapay zeka, robotlar, 3 boyutlu teknolojiler, metaverse, NFT, dikey tarım, laboratuvar etleri, otonom araçlar, yeşil ekonomi ve uzay olacak. Süper bilgisayarlar ve kuantum bilişimi hakkında önceki yıllardan daha sıcak, daha büyük ve umut verici gelişmeler duyacağız. Teknolojik icatlarda deyim yerinde ise patlama yaşanacak. Buluşlar, daha çok nano teknoloji, genetik ve uzay çalışmalarından gelecek. Kısacası 2022'de çığır açacak icatlara merhaba diyeceğiz. Tabii ki küresel ısınma, doğal afetler, biyolojik silahlar, Amerika-Çin-RusyaAvrupa arasındaki güç savaşları, yeni oyun kurguları, yeni göç dalgaları gibi konular; dünyanın ekonomik, politik, sosyolojik ateşini hiç düşürmeyecek.

Miadı dolanlar raflardan inecek, yenilikçiler kazanacak

2022, miadı dolmak üzere olanların, inatla eskiyi sürdürme gayretleri nedeniyle karman çorman geçecek. Dünya bir taraftan sömürü düzeninin ve kapitalist sistemin tatlı kazanç olanaklarıyla oluşturulmuş iktidarlarını kaybetmek istemeyen gelenekselciler; öte yandan dünyayı yapay zeka ile yönetmek isteyen; kapitalizmi blockchain, kripto para ve sosyal kredi sistemi ile ehlileştirip, sürdürülebilir kapitalizm diyebileceğimiz bir ara geçiş modeli oluşturmayı isteyen yenilikçiler tarafından çekiştirilecek. Sonunda tabii ki ikinci ekip, yani yenilikçiler kazanacak. 2022, 2023'e hazırlıkla geçecek. 2023'te "Nasıl yani kurtulduk mu?" diyecek ancak bu sefer de yepyeni sistemler kurmanın acemilik ve şaşkınlığını yaşayacağız.

2022'de hangi alanlara dikkat edilmeli?

A'dan Z'ye tüm süreçler, bölümler ve faaliyetler buluta taşınmalı. Blockchain, e-ticaret, kripto para, NFT, metaverse, 3D, VRAR uygulamaları ve entegrasyonu en önemli konular olmalı. Yapay zekâ, bot, cobot, robot kullanımı maksimumda zorlanmalı. Hibrid ve tamamen uzaktan çalışma ile ilgili düzenekler kurulmalı. İş sürekliliği uzmanları ile planlamalar yapılarak şirketin her katmandaki kriz; 'dayanıklılık, yılmazlık-rezilyans' gücü artırılmalı. Artık dünyanın hiçbir yerinde sürdürülebilirlik ilkelerine aykırı hiçbir fikrin ya da uygulamanın yaşaması mümkün değil. Bu yüzden dekarbonizasyon, yenilenebilir enerjiye geçiş, karbon ayak izinin ölçülmesi ve azaltılması, Yeşil Mutabakat için gerekli sertifikasyonların alınması, dış ticaret yapabilmek için gerekli kriterlere uygunluk sağlanması ve nihayetinde atık kontrolüne ve döngüsel ekonomiye uygun sistemlerin kurulması gibi konular öncelik listelerinin en başına yazılmalı.

DİĞER YAZILARI