Bir şirketin kurum içi girişimcilik süreçlerini doğru bir şekilde hayata geçirebilmesi için öncelikle bir yol haritası oluşturması ve çalışmalarını da bu doğrultuda şekillendirmesi gerekiyor.
Çağı yakalamak, nitelikli çalışanları elde tutmak ve verimliliği artırmak için çalışanların iş ortamında sürekli öğrenme ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri zaman dilimleri ve eğitim fırsatları oluşturmalıyız.
Sektörün gelecek senaryolarını incelediğimizde, enerji alanında kariyer hedefi olanların hangi alanlara yoğunlaşmaları gerektiğini açık bir şekilde görüyoruz
Sektörün uluslararası alandaki ihracat potansiyeli her geçen gün daha çok artıyor. Ekonomik alandaki gelişmeler ve düşük üretim maliyetleri Türkiye'nin üretim merkezi olmasına olanak sağlıyor.
Mevcut şartlarda maksimum verimliliğe ulaşacak üretim teknikleri, yeni teknolojiler, yapay zeka destekli çözümler geliştirmenin, bu alanda Ar-Ge çalışmaları yapan şirketlere yatırım yapmanın, genç yetenekleri keşfetmenin önemi giderek daha çok artıyor.
Günümüz müşteri davranışlarını incelediğimiz zaman; müşterinin alacağı ürün ya da hizmet ne olursa olsun, satın alma davranışı öncesinde konuyla ilgili araştırma yaptığını, farklı ürün-modelleri karşılaştırdığını, bir olumsuzluk yaşaması halinde haklarının ne olduğunu ve sürecin nasıl işleyeceğini bildiklerini gözlemliyoruz.
Fikri hayata geçirirken sadece fiziki koşulları değil, bölgenin nitelikli iş gücü potansiyelini de birincil etken olarak dikkate almak hayati önem taşıyor.
Yapay zeka ile büyük verinin önem kazandığı ve giderek hayatımızın her alanında yer aldığı bu dönemde, dijital teknolojiler sağlık sektöründe de önemli rol oynamaya başlamıştır.
Perakende sektöründe hizmet veren şirketlerin nitelikli çalışanları istihdam etmenin yanında çalışanları elde tutmak için yeni uygulamaları hayata geçirmesi gerekiyor.
Bugün birçok şirket, uzman ve kritik personel istihdamına yönelik adımlar atmaya başladı. Kilit roldeki çalışanlarını şirkette tutmak için yeni uygulamaları hayata geçirdi.
Bugün fiziksel altyapısını devlet eliyle güçlendiren kulüpler başta olmak üzere tarama faaliyetlerine başlanmalı, özel eğitim programları oluşturulmalı ve sporun her alanında ihtisaslaşmış yapılar kurulmalıdır.
Dijital altyapısı güçlü, iş süreçlerinin tamamını dijitale aktarabilen, online çalışma araçlarını deneyimlemiş şirketler ve teknolojik araçları kullanabilen çalışanlar bu sürece çok hızlı bir şekilde uyum sağladı.
Alarko Şirketler Topluluğu, kadın girişimcilere desteğini sürdürüyor
11 Ekim - Girişimcilik
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak ve mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak içintıklayınız.