USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji

14 Ocak 2019 16:44

Silikon Vadisi'ni keşfe çıktık

Dünyanın teknoloji merkezi silikon vadisi, bugün pek çok büyük firmanın doğduğu yer… San Francısco’dan San Jose’ye kadar geniş bir alana yayılan Silikon Vadisi’ni hep girişim hikayeleriyle takip ettik. Peki, Silikon Vadisi’nde nerede kalınır, ev kiraları ne kadardır, nerede ne yenir, hangi kafede hangi girişimciye rastlarsınız? Silikon Vadisi'ndeki Start-Uplara yatırım yapan Do Venture Partners'ın Kurucusu ve Yönetici Ortağı Duygu Öktem Clark ile vadiyi keşfe çıktık…

Silikon Vadisi'ni keşfe çıktık

Duygu Sayıner / [email protected]

Silikon Vadisi’ni keşfe çıkmadan önce biraz bugünlere geldiği noktayı hatırlamakta fayda var. Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde bulunan Silikon Vadisi’nin geçmişi 1800’lü yıllara dayanıyor. Eyalette bulunan Santa Clara Vadisi, o dönemin erikleri ve üzüm bağlarıyla meşhur olan bir bölgeydi. Sonrasında El Dorado bölgesi yakınlarında altın yatakları keşfedildi ve Kaliforniya altın eyaleti olarak anılmaya başladı. Nüfusu gittikçe artan bölgede Eski Kaliforniya Valisi Leland Stanford, 1891 yılında Stanford Üniversitesi’ni kurdu ve üniversitenin kurulmasıyla vadinin temelleri atılmaya başlandı. Bugün pek çok teknoloji devi şirketin sahibi Stanford Üniversitesi mezunu. Aradan geçen sürede bölge teknoloji şirketlerinin yakın markajı altına girdi ve bugünlere geldi. Şu anda Silikon Vadisi’nin ekonomik düzeyi, birçok dünya ülkesinden daha yüksek. Peki, dünyanın en merak edilen yerlerinden biri olan Silikon Vadisi’nde nerede kalırsınız, nerede güzel yemek yersiniz, hangi kafede kimlere rastlarsınız, gelin birlikte göz atalım…

EVLERİN ORTALAMA KİRASI  3 BİN 600 DOLAR

Silikon Vadisi, San Jose, Palo Alto, Menlo Park, Cupertino, Santa Clara, Mountain View ve Sunnyvale'i içeren bölgeye deniyor. Son yıllarda start-upların ve start-up yatırımcılarının ağırlıklı olarak San Francisco’da konumlanmaya başlamasıyla, artık Silikon Vadisi dediğimizde, San Francisco'dan San Jose'ye kadar olan tüm bölgeden bahsediyor oluyoruz. San Francisco, Amerika’nın yaşaması en pahalı şehirleri arasında başlarda yer alıyor. Bu nedenle hem kiralar hem de satılık evlerin fiyatları çok yüksek. Kasım 2018 itibariyle, bölgedeki ortalama ev kirası 3 bin 600 dolar. Duygu Öktem Clark, “Bu kira ile de ancak 1 odalı bir ev tutabilirsiniz maalesef…” diyor. 

OTELLERİ DE TERCİH EDEBİLİRSİNİZ

Silikon Vadisi, pek çok uluslararası konferansa da ev sahipliği yaptığı için bölgede çok sayıda otel var. San Francisco için, hem iş görüşmelerinin ağırlıklı yapıldığı Financial District'e hem de alışveriş bölgesi olan Union Square tarafına yakın olan Hotel Nikko ve Hyatt Regency San Francisco en iyi alternatifler. “Otelim bu bölgelere yakın olsun ama daha sakin bir muhitte olsun diyenler için önerim Fairmont San Francisco olur” diyen Duygu Öktem Clark, Palo Alto Bölgesi’nde konaklayacaklar için alternatiflerin daha sınırlı olduğunu söyleyerek orada da Four Seasons Hotel Silicon Valley’yi öneriyor.

NEREDE, KİMİ GÖREBİLİRSİNİZ?

Duygu Öktem Clark’a, vadide iş dünyasının en çok nerede yemek yediğini sorduğumuzda şu cevabı alıyoruz: “Burada girişimcilik dünyası ve iş dünyası şeklinde bir ayrım yapmak gerekiyor. Start-uplar ve yatırımcılar arasında ağır akşam yemeklerinden ziyade kahve eşliğinde yapılan toplantılar popüler. Özellikle yatırımcıların uzun uzun akşam yemeklerinde yatırım almak isteyen girişimcileri dinleyecek vakitleri yok. O nedenle, kısa ve öz kahve toplantıları makbul. Bunun için popüler mekanlar ise San Francisco için The Battery Club (717 Battery Street), Blue Bottle Coffee (115 Sansome Street ya da 66 Mint Street'tekini deneyebilirsiniz) ve Joe & The Juice (301 Howard St). Palo Alto için ise en popüler start-up-yatırımcı buluşma mekanı Coupa Cafe (538 Ramona St). Diğer popüler mekanlar, Buck's of Woodside (3062 Woodside Rd), Stanford Üniversitesi’nin hemen yakınındaki Joanie's Cafe (405 California Ave) ve pek çok start-up yatırımcısının ofisinin bulunduğu Sand Hill Road'daki Starbucks. Bu kafelere giderseniz mutlaka tanınmış bir yatırımcı ile bir girişimcinin yatırım toplantısına şahitlik edebilirsiniz. İş ve finans dünyası ise kısa kahve toplantılarından ziyade akşam yemeklerini tercih ediyor. Hakkasan (1 Kearny St), Waterfront Restaurant (7 The Embarcadero), Michelin yıldızlı Michael Mina (252 California St) ve Quince (470 Pacific Ave) en çok tercih edilen restoranlar arasında.”

EN ÇOK OKUNANLAR