USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

30 Mart 2021 03:08

İsmail Uzelli: Akıllı önleyici güvenlik çözümleriyle riskleri gerçekleşmeden tespit ediyoruz

Güvenliği yönelik tehditlerin her geçen yıl giderek arttığını belirten Sensormatic CEO'su İsmail Uzelli, güvenlik teknolojileri, insanlı güvenlik, kontrol, uzaktan izleme, itfaiye ve danışmanlık hizmetleri olmak üzere 6 ana alanda tanımladıkları akıllı önleyici çözüm ve hizmetleriyle ideal güvenlik sağladıklarını söylüyor.

İsmail Uzelli: Akıllı önleyici güvenlik çözümleriyle riskleri gerçekleşmeden tespit ediyoruz

Uzelli, "Teknolojilerimiz sayesinde geçiş güvenliğinden yangına birçok konuda riskleri algılayıp saptıyoruz, ardından kurgulanmış senaryoları devreye alarak bir olay henüz oluşmadan önleyebiliyoruz" diyor.

Güvenlik ihtiyacı ne şekilde arttı? Pazar nasıl büyüyor ve akıllı, önleyici güvenlik sağlamada hangi teknolojilerden yararlanıyorsunuz?

Hepimiz için güvende olmak, hiç değişmeyen temel bir ihtiyaç. Güvenliğimize yönelik tehditler de maalesef ki her geçen yıl giderek artıyor. Pandemiyle birlikte oluşan yeni dünyada hem bireyler hem de kurumlar kendini daha fazla güvende hissetmek istiyor. Biz de dünyayı daha güvenli bir yer haline getirme amacımıza daha sıkı sarılarak akıllı önleyici güvenlik çözüm ortağı olmayı hedefliyoruz.

Inkwood Research, güvenlik ihtiyacının giderek artmasıyla global güvenlik teknolojileri pazarının 2024 yılına kadar yıllık ortalama yüzde 15,79 büyüyeceğini tahmin ediyor. Yapay zeka, makina öğrenimi, bulut, biyometrik teknolojilerle temassız geçiş kontrol sistemleri, güvenlik sektöründe adeta işin merkezine yerleşiyor. Artık güvenlikte tehditler ihtiyaç duyulan her noktada derin ve çok boyutlu analiz yeteneğine sahip sensörlerle takip ediliyor. Kameralar, video analiz özellikleriyle şüpheli unsurları belli mesafeden saptayıp uyarı sistemlerini devreye sokuyor. Uzaktan İzleme Çözümleri'nde kameralarla birlikle akıllı yazılımlar kullanılıyor. Bu şekilde operatörlerin gözden kaçırabileceği tüm detaylar yakalanıyor. Yetkisiz giriş, şüpheli paket ya da şüpheli şahıslar anında operatörlere bildiriliyor. Böylelikle olaylar gerçekleşmeden akıllı önleyici güvenlik sayesinde proaktif şekilde engellenebiliyor.

Akıllı önleyici güvenlik, teknolojinin geldiği son noktada nasıl sağlanıyor?

Akıllı önleyici güvenlik, birbirini destekleyen, kapsamlı bir çözüm karması gerektiriyor. Sensormatic olarak, bünyesinde yer aldığımız dünya lideri bir güvenlik şirket olan Securitas ile güvenlik teknolojileri, insanlı güvenlik, kontrol, uzaktan izleme, itfaiye ve danışmanlık hizmetleri olmak üzere 6 ana alanda tanımladığımız hizmetlerimizle ideal güvenlik sağlıyoruz. Bu 6 hizmeti dünyada verebilen tek kuruluşuz. Müşterinin tüm risklerini tespit edip ihtiyacı olan bütünleşik güvenlik altyapısını sunuyoruz. Bütün bu hizmetleri birbirine entegre ediyor, verimli ve uygun maliyetli çözümler sunabiliyoruz. Müşterimizi dinlerken sadece teknoloji değil bahsettiğimiz bu 6 farklı hizmet şapkasıyla bakabiliyoruz.

Sistem ve hizmet entegrasyonu güvenlikte en kritik konulardan biri. Teknoloji ve insanın bir arada olduğu tüm hizmetlerin birbiriyle çalıştığı ve konuştuğu yapılar tasarlamaya özen gösteriyoruz.

Bugün endüstriyel bir tesiste güvenlik önlemi almak isteyen her şirket fiziksel güvenlik hizmetini, teknolojiyi, uzaktan izleme hizmetini farklı yerlerden tedarik edebilir. Ama akıllı ve önleyici güvenlik sağlamak için ideal güvenlik kurgusunda risk danışmanlığıyla tüm kurgu bütünleşik olarak ele alınmalıdır. Tesise özel tasarlanan güvenlik kurgusu kapsamında akıllı teknolojilerle, güvenlik uzmanlarının, uzaktan izleme merkezinin ya da başka bir deyişle operasyon merkezinin birlikte çalışacağı bir sistem tasarlanır. Devam eden süreçte de değişen riskler sürekli analiz edilip sistem geliştirilir. Ancak bu şekilde akıllı ve önleyici güvenlikten söz edebiliriz.

İdeal akıllı önleyici güvenlik kurgusu nasıl olmalı?

Akıllı önleyici güvenlikte risk analizi çok önemli. Teknolojilerimiz sayesinde geçiş güvenliğinden yangına birçok konuda riskleri algılayıp saptıyoruz, ardından kurgulanmış senaryoları devreye alarak bir olay henüz oluşmadan önleyebiliryouz. Örneğin olası bir yangın anında henüz olay büyümeden algılıyoruz. İlgili dedektörün devreye girmesi sonrasında, çıkış kapı ve turnikelerinin otomatik olarak açılarak asansörlerin kullanıma kapanması gibi süreçler de entegrasyon sayesinde eş anlı olarak gerçekleşiyor. Üstelik tüm bu gelişmeler güvenlik görevlilerinin akıllı telefon ya da tabletlerine anlık olarak aktarılarak bilgilendirmeler gecikmeden yapılabiliyor.

İhtiyaç duyulan her yerde güvenliği sağlamak için risk analizi yaptıktan sonra akıllı güvenlik çözümlerini dışarıdan içeriye doğru katmanlı bir şekilde kurguluyoruz. Güvenlikte, caydırıcı olmak kritik bir öneme sahip. Hırsızlık ya da özel alan ihlali gibi durumlar söz konusu olduğunda imdada ilk olarak çevre güvenlik sistemleri yetişiyor. Akıllı kameralar hareketleri otomatik olarak algılayıp, alarm üretiyor ve potansiyel tehlikeleri güvenlik birimin ekranına gerçek zamanlı olarak aktarıyor. Böylece güvenlik görevlileri, oluşan riske dair bir ön bilgiye sahip oluyor. Bu noktada uzaktan sesli anons sistemiyle şüpheliye sözlü bir uyarı yapılabiliyor. Bu anons, oraya kazara girmiş olan bir kişinin oradan hızla uzaklaşmasını sağlarken, kötü niyetli kişi ya da gruplara ise 'Güvenlik güçlerinin sizden haberi var, müdahale etmeden burayı hemen terk edin' uyarısını yapıyor.

Özetle akıllı sistemler riskleri henüz gerçekleşmeden tespit edebiliyor ve önlenmesi için zaman kazandırıyor. Biz buna akıllı önleyici güvenlik kurgusu diyoruz.

2021'de sunduğunuz hizmetlerden hangileri daha ön plana çıkacak?

Değişen koşullara ve yeni ihtiyaçlara da akıllı önleyici güvenlik teknolojileriyle hızla yanıt veriyoruz. COVID-19 pandemisiyle birlikte, oluşan yeni riskleri saptamada öne çıkan bir şirket olduk.

Türkiye'de ilk olarak pazara sunduğumuz Yoğunluk Ölçüm Çözümümüz üç boyutlu algılama yapan sensörler ve kameralarla mekanların yoğunluğunu gerçek zamanlı olarak analiz edebiliyor ve gerekli durumlarda uyarı yapabiliyor. Böylelikle insan trafiğinin yoğun olduğu bölgelerin kontrol altına alınmasına yardımcı oluyoruz. Bu çözümümüz, ofis ve AVM'lerde asansör bekleme lobisi, WC, yemek ve diğer dinlenme yerleri gibi alanlara yerleştirilen ekranla içeride kaç kişi olduğu, kaç kişinin girebileceği ve yaklaşık ne kadar süre bekleyeceği bilgilerini görsel olarak yansıtılabiliyor. Böylece sosyal mesafe kontrol altına alınmış oluyor.

Ateş ölçer termal kameralarımız da konumlandığı iç mekanlarda ısı ölçümü yapıyor, yüksek ateşe sahip kişileri tespit edip sesli ve görsel uyarı veriyor. İstenirse maske kullanmayan kişileri de algılayabiliyor.

İşyerlerinde giriş-çıkış kontrolleri temassız teknolojiler sayesinde güvenle gerçekleştirilebiliyor. Biyometrik geçiş kontrol sistemleri arasında yer alan iris ve yüz tanıma teknolojileri, temassız erişim özellikleriyle salgında en önemli sorunlardan biri haline gelen hijyen sorununa da çözüm oluyor. Çalışanlar ve ziyaretçiler daha önce sisteme tanıtılan yüz ve iris bilgileri sayesinde herhangi bir yere dokunmadan sadece birkaç saniyede giriş-çıkış yapabiliyor.

Koronavirüs ile mücadele kapsamında pek çok işyeri, ofis ve otellere girişte HES kodu sorgulaması yaygın olarak uygulanıyor. Passlogic personel devam takip yazılımımıza eklediğimiz HES (Hayat Eve Sığar) kodu sorgulama modülü ile bu süreci de kolaylaştırıyoruz. Çözümü kullanan kurumlar bu özellik sayesinde personel ve ziyaretçilerinin HES kodunu Passlogic üzerinden sorgulayabiliyor. Çözüm sayesinde çalışma alanlarına temaslı ve hasta kişiler giremiyor. Passlogic ayrıca ihtiyaca göre geliştirilebilme özelliği olan bir yazılım.

27 yıldır pek çok farklı sektöre güvenlik teknolojileri sağlıyoruz. Bugün 12 farklı sektörde hayata geçirdiğimiz 40 binden fazla uygulamamız mevcut. Elde ettiğimiz deneyimi insan, teknoloji ve bilgi ekseninde yeni projelere aktarıyoruz.

Proje tasarlarken nasıl bir bakış açısı ile hareket ediyorsunuz?

Securitas çatısı altında bizler 80 yıldır dünyayı korumanın verdiği tecrübe sayesinde farklı bakmayı öğrendik. Başkaları yalnızca baktığını görürken biz tecrübemiz ile görünenin ötesindeki olasılıkları ve potansiyelleri algılayabiliyoruz. Herkes soruna odaklanırken, biz çözüme ve gelişime odaklanıyoruz.

Sahip olduğumuz dürüst, dikkatli yardımsever değerlere ek olarak insancıl, cesur ve meraklıyız. Doğabilecek ihtiyaçları öngörebiliyor ve ideal güvenliğin nasıl sağlanacağını biliyoruz. Bu bakış açısı ile tasarladığımız projelerle yalnızca iş yerlerinin güvenliğini sağlamıyoruz. Aslında o iş yerinin sahip olduğu değerleri, çalışanlarının sahip olduğu tutkuyu, orda çalışmak isteyen bir öğrencinin hayalini, o iş yerinin verdiği hizmeti alan insanların güvenini koruyoruz.

Kısacası biz müşterilerimize baktığımızda herkesin gördüğünden çok daha farklı bir dünya görüyoruz. Bu bakış açısı ile dünyamızı daha güvenli bir yer yapmaya devam ediyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR