USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

28 Şubat 2023 10:51

General Mobile, 5G ekosistemiyle global pazarda büyük oyuncu olmayı hedefliyor

Yerli mobil ürün markası General Mobile, yeni teknoloji yatırımlarıyla ihracatta büyümeyi hedeflerken yeni ürünlerini kullanıcılarla buluşturuyor. General Mobile'ın çalışmalarını ve global pazar hedeflerini General Mobile Strateji ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlkay Cihaner ile konuştuk.

General Mobile, 5G ekosistemiyle global pazarda büyük oyuncu olmayı hedefliyor

2022 yılını Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye Programı'nda 'Big Stars' ödülünü kazanıp prestijini pekiştirerek kapatan General Mobile, 2023 yılına büyük hedeflerle başladı. Yerli mobil ürün üreticisi General Mobile'ın özellikle global pazardaki büyüme hedefleri dikkat çekiyor. General Mobile Strateji ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlkay Cihaner, markanın yeni teknoloji girişimlerini ve global pazardaki atılımlarını Platin okurlarına aktardı.

· Tüm Türkiye'yi derinden yaralayan Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında ülke olarak depremden etkilenen vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için seferber olduk. General Mobile'ın deprem bölgesindeki çalışmalarından bahsetmek ister misiniz?

Öncelikle hepimizin başı sağ olsun. Yaralarımızın en kısa sürede sarılmasını diliyoruz. Bu zor günleri hep birlikte aşacağız. Biz General Mobile olarak depremin ilk gününden itibaren desteklerimize başladık. Bölgede enerji sıkıntısı olduğu için akıllı telefon, powerbank ve kablo gibi enerji aksesuarları hazırlayarak afet bölgelerine ulaştırdık. Bölgede görevli ekipler ile iletişimde kalmaya devam ve desteklerimizi ulaştırmaya devam ediyoruz.

"DÜNYANIN EN BÜYÜK ELEKTRONİK ÜRETİCİSİ FOXCONN İLE İŞ BİRLİĞİ YAPTIK"

· General Mobile'ın çalışmalarından bahsedebilir misiniz? Yerli akıllı telefon üretiminde son durum nedir?

General Mobile olarak en yeni teknolojileri müşterilerimize sunarak uluslararası bir marka yaratma fikriyle kurulduk. 30 yılı aşkın akıllı telefon pazarında elde ettiğimiz deneyim ve sürdürdüğümüz başarılı iş modellerimizi, pazar dinamikleri ve tüketici ihtiyaçları doğrultusunda geliştiriyoruz. Hedefimize akıllı telefonu merkeze alarak teknoloji ekosistemi yaratmayı koyarak, giyilebilir teknolojilere ve genişbant çözümlerine yatırımlarda bulunduk. Özellikle genişbant teknolojilerindeki çalışmalarımıza, merkezi Tayvan'da bulunan dünyanın en büyük elektronik üreticisi Foxconn ile stratejik iş birliğine imza atarak hız kazandırmış olduk. Yaptığımız işbirliği ile tüm dünyada General Mobile markasının geniş bant çözümlerini yüksek hızlı veri iletim teknolojisiyle sunmaya başladık. Foxconn'un tedarik zinciri, ürün geliştirme, proje yönetimi, ürün tasarım, test ve doğrulama süreçleri gibi kritik konularında iş birliği yaparak markamızın geniş bant alanındaki gelişimini sağlıyoruz.

Türkiye'nin öncü akıllı mobil ürünler geliştiren ve üreten markası olarak, 60 milyon dolar yatırım ile kurmuş olduğumuz yıllık 4.2 milyon üretim kapasitesine sahip son teknoloji üretim tesisimizde, geniş bant ürünlerimizin üretimi ve yerliliği konularında iddialı adımlar attık. Bu doğrultuda, WiFi 6 Home Gateway ürünümüzde yüzde 93 oranında yerlilik belgesini alarak, yüksek teknolojiye sahip katma değerli ürün üretimi konusunda ekonomimize fayda sağladık.

Geçtiğimiz yıl aldığımız yenileme yetki belgesi ile sürdürülebilirlik hedeflerimiz doğrultusunda önemli bir aksiyon aldık. Kullanım ömrünü tamamlamayan akıllı telefonları yenileyerek atık ve çevreye verilen zararı en aza indirirken, ömrünü tamamlamamış teknoloji ürünlerini yeniden ekonomiye kazandırıyoruz. Ayrıca sürdürülebilirlik hedeflerimiz kapsamında üretim tesisimizi yeşil enerjiye dönüştürerek Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarıyla mobil ürünler üreten ilk tesis olduk.

Yerli üretimden bahsedecek olursak şu an pazarın yaklaşık yüzde 60'ının yerli üretici olduğunu söylemek mümkün. Yerli üretim oranının bu seviyelerde kalacağını öngörüyoruz.

(GM İstanbul Üretim Tesisi)

· 2022 yılı değerlendirmesi ve 2023 yılı hedeflerinden bahsedebilir misiniz? Sektörün genel büyüme hızı içerisinde General Mobile'ın payı nedir?

2022 yılı verilerine baktığımızda globalde pazar %11 daralırken Türkiye pazarında %13'lük bir büyüme meydana geldi. Bunun sebeplerinden biri olarak tüketicilerin satın alma kararının biraz daha erkene çekilmesi olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca rekabette fiyatların yukarı doğru ivme kazanması ve bizim ürünlerimizin ulaşılabilir olması tüketicilerin bizi daha çok tercih etmesini sağlıyor.

Akıllı telefonda pazar payımız yüzde 5 seviyelerinde. Geçtiğimiz yıl için 90 milyon dolar ciro hedeflemiştik ve bunun yüzde 85'ini tamamladık. Gerçekleşen cironun yüzde 25'i ise yurt dışı ihracatımızdan geldi. Bu bağlamda Deloitte Teknoloji Fast 50 2022 Türkiye Programı'nda 'Büyükler Ligi' olarak adlandırılan ve gelirleri 50 milyon Euro ve üzerinde olan teknoloji şirketlerine verilen 'Big Stars' ödülünün sahibi olduk. Bu yıl için 170 milyon dolar ciro hedefiyle aynı başarıyı devam ettirmeyi amaçlıyoruz. İhracat gelir seviyesini ise yüzde 45 seviyesine çıkartmayı hedefliyoruz.

General Mobile olarak 2023 hedefimiz; iç pazarda dengeli büyümeyi sürdürüp, özellikle 5G ekosistemiyle birlikte ihracatta büyümeyi sağlamak. 5G özelinde yeni teknoloji yatırımlarımız olacak, Turquality üyesi mobil ürünler geliştiren yerli bir marka olarak destekleri de verimli kullanarak hedef pazarlarımızda büyümeyi devam ettireceğiz.

· Markanızın satış rakamlarını aktarabilir misiniz?

General Mobile olarak 2022 yılında hedeflerimiz doğrultusunda 400 bin adet akıllı telefon ve globalde 650 bini aşkın modem satışı gerçekleştirdik.

"ALMANYA'YI PİLOT BÖLGE OLARAK BELİRLEDİK"

· Yerli mobil ürün markası General Mobile'ı global pazarda daha fazla görebilecek miyiz?

Kesinlikle birçok kategoride global pazarlarda büyük bir oyuncu olmayı planlıyoruz. Kuzey Amerika, Almanya, Hollanda, İtalya, Hindistan ve Doğu Afrika şu an odağımızda. Avrupa pazarı için Amazon ile çalışmalara başladık ve Almanya'yı pilot bölge olarak belirledik. Avrupa'nın sekiz ülkesinde yer alan depo ve lojistik hizmetlerini kullanarak, yirmi yedi ülkeye ihracat potansiyelinden faydalanmayı hedefliyoruz.

Aynı şekilde, Afrika'da da yer alan pazar yerleri ile de benzer metotlarla ilerleyeceğiz. Ek olarak, sektörel fuar ve etkinliklere de katılım sağlayarak global pazarlarda marka stratejimizi aktarıyoruz. Özellikle, Afrika pazarı gibi gelişmekte olan pazarları ve akıllı telefon penetrasyonu düşük pazarları gündemimize aldık.

"2023 SÜRPRİZLERLE DOLU BİR YIL OLACAK"

· Kullanıcıların merakla beklediği GM 23 model telefonu bu yıl satışa sunacak mısınız? Yeni ürünlerinizden bahsedebilir misiniz?

Evet bu yıl GM 23 ailesini tanıtacağız. Ama bununla kalmayacak ve 2023 yılı tüketicilerimiz için sürprizlerle dolu bir yıl olacak. General Mobile ürünleri hayatın her alanında yer alarak tüketicilerimizin gündelik yaşamlarını kolaylaştıracak ve hayat kalitesini artıracak. Tüm bunların yanında sağlık, güvenlik, sürdürülebilirlik, eğlence ve tasarruf sağlayacak. Bizi takipte kalın!

EN ÇOK OKUNANLAR