USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Spor

19 Nisan 2021 03:34

Avrupa futbolunda 'ekonomik' çatlak: Avrupa Süper Ligi kuruldu

İngiltere, İspanya ve İtalya'dan 12 kulübün "Avrupa Süper Ligi" adıyla yeni bir turnuva düzenlenmesi konusunda anlaşmaya vardığı açıklandı. İngiltere'den Arsenal, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Tottenham Hotspur, İtalya'dan Milan, Inter ve Juventus, İspanya'dan Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid kulüplerinden yapılan ortak açıklamada Avrupa Süper Ligi'nin kurulmasına ilişkin karar duyuruldu.

Avrupa futbolunda 'ekonomik' çatlak: Avrupa Süper Ligi kuruldu

Avrupa Süper Ligi resmen kuruldu. Açıklamada, en kısa sürede başlaması planlanan Avrupa Süper Ligi'ne 3 takımın daha katılmasının beklendiği belirtildi.

KORONAVİRÜS İSTİKRARSIZLIĞI

Kurucu kulüplerin, yeni lig ve bir bütün olarak futbol adına en iyi sonucu elde etmek için UEFA ve FIFA yetkilileriyle görüşmeyi "dört gözle" beklediği kaydedilen açıklamada, Avrupa Süper Ligi'nin kuruluşunun, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Avrupa futbol ekonomisindeki istikrarsızlığı hızlandırdığı bir zamana denk geldiğine dikkat çekildi.

3,5 MİLYAR AVRO ÖDENECEK

Açıklamada, kurucu kulüplerin, birkaç yıldır Avrupa'daki müsabakaların kalitesini ve yoğunluğunu iyileştirme, en iyi kulüplere ve oyuncularına düzenli olarak rekabet etmelerini sağlayacak bir format oluşturma hedefinde olduğu aktarıldı. Ayrıca kurucu kulüplere toplam 3,5 milyar avro ödeneceği ifade edildi.

Turnuvanın detaylarına ilişkin bilgilerin de yer aldığı açıklamada, 15 kurucu kulüple birlikte toplamda 20 kulübün mücadele edeceği ligde, 5 takımın her sezon değişeceği kaydedildi.

Ağustosta başlayacak turnuvada takımların 10'arlı iki grupta yer alacağı ve grupları ilk 3'te bitirenlerin direkt çeyrek finale yükseleceği, ligi 4. ve 5. sırada tamamlayan takımların çeyrek finale yükselmek için play-off karşılaşması yapacağı bildirildi. Çeyrek finalin çift maç usulüne göre oynanacağı, final müsabakasının da mayıs ayında yapılacağı belirtildi.

REAL MADRID ÖNCÜLÜK EDİYOR

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Real Madrid Başkanı ve Avrupa Süper Ligi'nin ilk başkanı Florentino Perez, "Futbola her seviyede yardımcı olacağız ve onu hak ettiği yere götüreceğiz. Futbolun dünyada 4 milyardan fazla taraftarı var ve dünyadaki tek küresel spor. Büyük kulüpler olarak bizim sorumluluğumuz onların isteklerine cevap vermektir." ifadelerini kullandı.

"KENDİ DÜNYA KUPASI TURNUVAMIZI OLUŞTURURUZ"

UEFA ve FIFA'nın olası yaptırımları hakkında konuşan Perez, "Avrupa Süper Ligi, futbolu hak ettiği yere taşıyacak. Futbol, 4 milyar izleyicisi olan bir spor. Bu insanların ihtiyaçlarını karşılamak, futbolu hak ettiği yere taşımak bizim gibi büyük kulüplerin sorumluluğudur. Bu turnuvada forma giyen oyuncuların Dünya Kupası'nda oynamalarına izin verilmezse, biz de kendi Dünya Kupası turnuvamızı oluştururuz. Hiç problem değil." dedi.

FIFA'DAN AVRUPA SÜPER LİGİ AÇIKLAMASI

FIFA'dan gece yarısı yapılan açıklamada, "Uluslararası takvime ve değerlere karşı olan Avrupa'da kopuk ve kapalı bir lig düşüncesine karşıyız. FIFA, her zaman dünya futbolunda birliktelikten yanadır." denildi.

UEFA'DAN 'MEN EDERİZ' AÇIKLAMASI

UEFA'nın resmi sitesinden yapılan açıklamada, Avrupa Süper Ligi'ne ilişkin sert bir açıklama yayınlandı. Açıklamada UEFA ile birlikte, Premier Lig, La Liga ve Serie A yönetimlerinin karara imza attığı kaydedildi. Bu liglerin ülke federasyonlarının da karara destek verdiği ifade edildi.

"BİRKAÇ KULÜBÜN ÇIKARINA DAYANAN PROJE"

UEFA'dan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı, " UEFA, İngiltere Futbol Federasyonu, İspanya Kraliyet Futbol Federasyonu ve İtalya Futbol Federasyonu, birkaç İngiliz, İspanyol ve İtalyan kulübünün açıklamayı planladığı sözde Avrupa Süper Ligi planlarını öğrendi. Bu gerçekleşirse bizler, bunu durdurmak için çabalayacağız. Bu alaycı proje, birkaç kulübün çıkarına dayanmaktadır."

"TÜM ÖNLEMLERİ DEĞERLENDİRECEĞİZ"

Açıklamaya şöyle devam edildi, "Bunun gerçekleşmesini önlemek için adli ve sportif olmak üzere her düzeyde alabileceğimiz tüm önlemleri değerlendireceğiz. Futbol, sportif liyakate dayanır. Daha önce FIFA ve altı federasyon tarafından duyurulduğu gibi, ilgili kulüplerin yerel, Avrupa ve dünya üzerinde başka herhangi bir organizasyona katılması yasaklanacak ve oyuncularının milli takımlarına gitmeleri engellenecek. Bu projeye katılmayı reddeden diğer ülkelere teşekkür ediyoruz. Tüm futbol severleri, taraftarları ve politikacıları, ilan edilmesi halinde böyle bir projeye karşı mücadelede bize katılmaya çağırıyoruz."

KULÜPLER BİRLİĞİ'NDEN KARŞI AÇIKLAMA

Kulüpler Birliği Vakfı, kurulması planlanan "Avrupa Süper Ligi"nin Avrupa futbolunun birliğine darbe vuracağını savunarak, UEFA'ya destek verdi.

Vakfın Twitter hesabından İngilizce yapılan açıklamada, "Kulüpler Birliği Vakfı, son dönemde gelişen olaylar hakkında derin endişe duymaktadır. Sözde 'Avrupa Süper Ligi', Avrupa futbolunun bütünlüğüne düzeltilemez bir darbe vuracaktır. Futbol ailesinin tüm paydaşları için dayanışma ve iş birliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan bir zamanda, bazı kulüplerin kendi çıkarlarını Avrupa futbolunun ortak çıkarının önüne koyan ayrılık planlarını şiddetle kınıyoruz.

Türk Kulüpler Birliği Vakfı, kıtanın sportif değerini yaşatmak için UEFA'nın yanında yer almakta ve bütün paydaşları futbolun kalbini ve ruhunu yerle bir edecek bu talihsiz fikre karşı Avrupa futbolunu savunmaya çağırmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

GALATASARAY DA YER ALABİLİR

The Sun'ın haberine göre Avrupa Süper Ligi kuruluşunun Celtic, Galatasaray, Ajax ve hatta Kızılyıldız Belgrad gibi diğer kulüplere ilgisi bulunuyor.

İLK ADIM TÜRKİYE'DEN GELMİŞTİ

Galatasaray Eski Başkanı Ünal Aysal Londra'da Chelsea'nin ev sahipliğinde gerçekleşen 'Futbolun Liderleri 2013' zirvesinde yaptığı açıklamada "Önümüzdeki 5-6 yıl içinde Avrupa Süper Ligi kurmak istiyorum. İçinde Galatasaray'ın da olduğu 20 takımlı bir lig olacak" demişti.

Aysal'ın projesi, futbol patronlarının ilgisini çekerken, UEFA'nın o zamanlarda da bu düşünceye tepkili olduğu biliniyordu.

EN ÇOK OKUNANLAR