USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Şirketler

07 Kasım 2023 13:11

“Kendi bebeğimiz için kullanmayacağımız hiçbir ürünü satışa sunmuyoruz”

E-ticarette markalarını öne çıkaran en önemli unsurun, bebeveynlerin ihtiyaçlarına ve davranışlarına odaklanmak olduğunu ifade eden ebebek Türkiye Genel Müdürü Can Karadeniz, markanın büyüme yolculuğunu Platin'e anlattı.

“Kendi bebeğimiz için kullanmayacağımız hiçbir ürünü satışa sunmuyoruz”

Hem fiziki mağazacılıkta hem de e-ticarette büyük bir başarı yakalayan ebebek'in kuruluş hikayesi 2000'li yılların başlarına dayanıyor. Grup CEO'su Halil Erdoğmuş tarafından 2000 yılında ailelere rehberlik edebilmek amacıyla bir içerik sitesi olarak bebek.com sitesi; 2001 yılının eylül ayında ise anne-babaların ve bebeklerin her türlü ihtiyacını bir arada bulabilecekleri ebebek e-ticaret sitesi kuruldu. O dönemde internetten alışveriş yeni bir kavramdı ve internetten bebek ürünleri satışı ise Türkiye için hayal gibiydi. Marka olarak çalışmalarına hız kesmeden devam edip 2003 senesinde de tüm dünyada az rastlanan 'click to brick' iş modelini uygulayan ebebek, fiziki mağazacılığa geçiş yaparak online ve fiziki mağazalar arasında bir köprü kurulumu gerçekleştirdi. İlk mağazası Kızıltoprak'ta 60 metrekarelik bir alandaydı, şu an ise 64 ilde 224 mağazası bulunuyor. Tüm bu yolculuğu, ebebek Türkiye Genel Müdürü Can Karadeniz ile konuştuk. Karadeniz, e-ticaretten fiziki mağazacılığa geçiş süreçlerine, markanın yakın zamanda halka arz olmasından 2030 yılı hedeflerine kadar pek çok konuda merak ettiklerimizi Platin Dergisi'nin kasım sayısı için yanıtladı.

"POTANSİYEL MAĞAZA ALANLARI İÇİN KEŞİFLER GERÇEKLEŞTİRİYORUZ"

* Şu anda birçok mağazanız var. Sahadaki operasyon nasıl sağlanıyor, mağaza açacağınız lokasyonları nasıl belirliyorsunuz?

Türkiye'deki 224 mağazamızın saha operasyonlarını, 2 bölge operasyon direktörü, 4 bölgeler grup müdürü, 34 bölge müdürümüz ve mağaza yöneticilerimizden oluşan güçlü bir ekip ile belirlemiş olduğumuz KPI'lar (temel performans göstergesi) çerçevesinde yönetiyoruz. Tabii ki diğer ekip arkadaşlarımızın da bu süreçlerde desteği, operasyonların başarılı yürütülmesi adına çok değerli. Mağaza geliştirme ekibimizin de sinerjisi ile potansiyel mağaza alanları için keşif gerçekleştiriyoruz. Mağaza açacağımız lokasyonları belirlerken, öncelikli olarak demografik verileri göz önünde bulunduruyoruz. İl toplam nüfusu, 0-4 yaş bebek nüfusu gibi kriterler, pazar araştırması ve fizibiliteler sonucunda lokasyon seçimimizi operasyon, mali işler, pazarlama gibi ilgili fonksiyonların katılımıyla oluşturduğumuz kurullarımızda ortak akıl ile gerçekleştiriyoruz. Özetle, lokasyon belirleme sürecimizin mevcut pazar verileri, müşteri davranışları ve demografik özellikler tarafından şekillendirilmekte olduğunu söyleyebiliriz. Bu dikkatli planlama ile sahadaki operasyonları etkin bir şekilde yönetmeyi hedefliyoruz. Yeni mağaza açılış kararlarımızı geriye dönük değerlendirdiğimizde hedeflerinden kayda değer şekilde sapmış, zarar gösteren hiçbir mağazamızın da bulunmadığını görüyoruz. Bu sonuçlar da karar alma mekanizmalarımızın ve kurullarımızın etkinliği noktasında bizleri mutlu ediyor.

"BEBEVEYNLERİN İHTİYAÇLARINA VE DAVRANIŞLARINA ODAKLIYIZ"

* Aynı zamanda e-ticaret konusunda öne çıkan markalardan biri olmaya devam ediyorsunuz. İnternet ortamında izlediğiniz ticaret konusunda özellikle dikkat ettiğiniz noktalar nedir?

E-ticarette markamızı en öne çıkaran unsurlardan belki de en önemlisi, bebeveynlerin ihtiyaçlarına ve davranışlarına odaklanmış olmamız. 2001 yılından itibaren ebebek.com ile anne bebek sektöründe hizmet vermeye başladık ve bu süreç içerisinde e-ticaret algoritmalarını kullanarak, bebeveyn davranışlarını derinlemesine analiz etmeye gayret ettik. Ürün önerileri, fiyatlandırma stratejileri ve stok yönetimi gibi iş kararlarını optimize etmek için bu verileri kullanıyoruz. Ürün çekimlerimizde bebeveynlerin ürünleri detaylı bir şekilde görmeleri için yumuşak ışıklar kullanarak en az 7 farklı açıdan çekim yapıyor ve ürün özelliklerini içeren videolar hazırlıyoruz. Bununla beraber geri bildirimler sayesinde geliştirmemiz gereken noktaları belirliyor ve hızlı bir şekilde aksiyon alıyoruz. Kendi bebeğimiz için kullanmayacağımız hiçbir ürünü satışa sunmuyoruz. Bu ilke, e-ticaret stratejimizin ve marka kimliğimizin temelini oluşturuyor. 2023 yılı üçüncü çeyrek raporumuz da bu emeklerimizin karşılığını bize yansıtmış oldu. 2023 yılının üçüncü çeyreğinde Türkiye'de ebebek mağazaları ve e-ticaret kanalından satılan toplam ürün adedi 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 9 artışla 20.874.793 olarak gerçekleşirken, 2023 yılının ilk 9 ayında ise bu adet 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 17 artışla 60.761.934 olarak gerçekleşti. 2023 yılının üçüncü çeyreğinde e-ticaret kanallarından satılan toplam ürün adedi 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 49 artışla 2.855.419 olarak gerçekleşirken, 2023 yılının ilk 9 ayında ise bu adet 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 30 artışla 8.518.522 olarak gerçekleşti.

"KİMLİĞİMİZ GÜVENİLİRLİK VE İNOVASYON ÜZERİNE KURULU"

* Peki ebebek'i marka kimliği olarak nasıl tanımlarsınız?

ebebek'in marka kimliği, güvenilirlik, inovasyon ve müşteri odaklılık üzerine kurulu. Ailelerin en kritik dönemlerinde yanlarında olmak için yola çıktık ve bu misyon etrafında bir ekosistem oluşturduk. Anne-babalar ve bebekler için her türlü ihtiyacı karşılayabilecekleri 'tek durak' olmayı hedefledik, hedefliyoruz. Online ve fiziki mağazalar arasında bir köprü kurarak, müşterilerimize farklı alışveriş deneyimleri sunuyoruz. 'Click-to-brick' iş modeliyle, online dünyanın erişilebilirliğini ve konforunu fiziki mağazaların deneyimleme fırsatı ile birleştiriyoruz. Özetle, marka kimliğimizi 'her an, her yerde güvenilir bir rehber' olarak tanımlayabiliriz. Hem ürün yelpazesi hem de sunduğumuz hizmetlerle ailelere 360 derece destek olmayı amaçlıyor, sektördeki liderliğimizi inovasyon ve müşteri memnuniyeti ile pekiştiriyoruz.

"Ailelerin en kritik dönemlerinde yanlarında olmak için yola çıktık ve bu misyon etrafında bir ekosistem oluşturduk. Anne-babalar ve bebekler için her türlü ihtiyacı karşılayabilecekleri 'tek durak' olmayı hedefledik"

"HALKA ARZIMIZA TOPLAM TAHSİSAT TUTARIMIZIN 7,7 KATI TALEP GELDİ"

* Halka arz sürecine nasıl karar verildi? Dönüşler nasıl oldu, şu anki durum nedir?

Halka arz sürecimizi 9 Mayıs 2023 tarihinde SPK'ya başvurarak başlattık. 7 Eylül 2023 tarihinde halka arz gongumuzu çalarak Borsa İstanbul'da işlem görmeye başladık. ebebek olarak halka açılmayla güçlü temelimizi daha da genişletmeyi, yeni pazarlara girişi hızlandırmayı ve yatırımcılarımızla değer yaratmayı hedeflemiştik. Yatırımcılarımızın bize gösterdiği ilgi ile bu hedefe bir adım daha yaklaşmış olmaktan çok mutlu ve gururlu olduğumuzu belirtmek isterim. Ünlü Menkul konsorsiyum liderliğinde gerçekleşen halka arzımıza toplam tahsisat tutarımızın 7,7 katı talep geldi. Halka arz büyüklüğümüz 1.860.000.000 TL oldu. Halka arzımıza toplamda 3 milyon 917 bin 194 başvuru yapıldı ve bunların 3 milyon 804 bin 835'ine dağıtım gerçekleşti. Yabancı kurumsal yatırımcıya ise 465 milyon TL tutarında satış yapıldı. Yani artık yolumuza bize güvenen tüm yatırımcılarımızın sorumluluğunu da omuzlarımıza alarak devam edeceğiz. Halka arzımızla 23 yıldır bir şekilde hayatlarına dokunduğumuz, birlikte büyüdüğümüz bebeveynlerimizle ilk alışverişlerini yaptıkları andan itibaren aramızda özel bir güven bağının oluştuğunu söyleyebiliriz. Bu bağın bugün rekor halka arz katılımıyla yeni bir seviyeye ulaşmış olmasını, aramızdaki duygusal bağın aslında eşsiz bir yansıması olarak görüyoruz. Hep birlikte yazdığımız bu başarı hikayesi, çok daha fazlasını müjdeliyor. Artık Türkiye nüfusunun yüzde 4,52'si bizim ortağımız yani neredeyse her 20 kişiden biri ebebek hissesi sahibi. Onlardan da aldığımız güçle çok daha sağlam çok daha hızlı adımlar atmaya devam edeceğiz. Halka arzla birlikte, Türkiye'de yazdığımız başarı hikayesinin küresel arenada daha fazla duyulmasını sağlamak için çok daha güçlü adımlar atacağız.

"2030 YILINA KADAR 6 KITADA FAALİYET GÖSTERMEYİ HEDEFLİYORUZ"

* ebebek adına gelecek projelerinizden bahseder misiniz?

Vizyonumuzu, 'anne-bebek sektöründe sürekli gelişim ruhundan alınan ilham ile dünyanın sektöre yön veren lider perakende markası olmak' şeklinde tanımlayabiliriz. Hizmet ve ürün kalitesiyle tüketicinin birinci tercihi olarak sürekliliği sağlamak ve sürdürülebilir enerji yatırımları ile çevre ve yaşam değerlerine saygılı gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir dünya bırakmayı da eklemek isterim. ebebek olarak yurt dışında da önemli bir konum elde etmek ve Türkiye'deki hacmimizle yarışır hale getirmek amacındayız. İngiltere'de faaliyetlerimizi hızlandırdık, özel internet sitemiz bu sene itibariyle ikinci faza geçti ve aynı gün kargoya teslimat yapabilecek operasyon altyapımızı da oluşturduk. Bebeveynlerimizin ürünleri mağazada da deneyimlemek istemeleri doğrultusunda, İngiltere'de mağazalar açmayı da planlıyoruz. 2030 yılına kadar 6 kıtada faaliyet göstermeyi hedefleyen bir marka olmak üzere çalışıyoruz. İngiltere ve Almanya başta olmak üzere, globalleşme yolunda önemli adımlar atıyoruz. İngiltere'de kendi platformumuzdan e-ticaret faaliyetlerine devam ediyoruz. Almanya'da da kurduğumuz şirket aracılığıyla pazaryeri denemelerini gerçekleştiriyoruz. Ayrıca, Körfez ülkeleri gibi diğer potansiyel pazarlar için de değerlendirmelerimiz devam ediyor. Bu stratejik ve dikkatli planlamayla, ebebek'in sürdürülebilir büyümesini sağlarken yatırımcılarımıza da değer katacağımızı düşünüyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR