USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Şirketler

03 Mayıs 2021 16:57

Enplus, dijitalleşme ekseninde premium markalar ile büyüyor

Ana faaliyet alanı; premium ithal mutfak gereçleri, küçük ev aletleri ve aksesuarlar olan ve alanında 140 personel ve 60'ın üzerinde marka ile hizmet veren Enplus'ın COO'su Murat Hatipoğlu ile sektörde yaşanan dönüşümü ve Enplus'ın dijitalleşme ekseninde şekillenen gelecek projeksiyonunu konuştuk

Enplus, dijitalleşme ekseninde premium markalar ile büyüyor

Enplus olarak, dijitalleşme ve online kanallara yaptığınız yatırımlarınızdan ve bu alandaki hedeflerinizden bahsedebilir misiniz?

Enplus olarak, uzun yıllara dayanan geleneksel perakende deneyimimizi son 4 yılda dijital alanlardaki penetrasyonumuzla birleştirdik. Müşterilerimizin beklentilerinin de üzerinde kişiselleştirilmiş bir alışveriş deneyimi sunmak için hem fiziksel hem de online mağazalarımızda yatırımlarımız devam ediyor. En büyük değişimi ise omnichannel süreçlerinde yaptığımız optimizasyonlarda yaşıyoruz. CRM, ERP ve diğer entegrasyon kanalları arasındaki tüm veri akışının eş zamanlı bir şekilde çalışarak tüketicilerimizin beklentilerini karşılayacak düzeyde olması için çalışıyoruz. Pandemi döneminde yaşanan en büyük sıkıntılardan biri lojistik ve dağıtım hizmetlerinde meydana geldi. Biz, bu noktada lojistik alanındaki iş ortaklarımız ile farklı anlaşmalar yaparak ürünlerimizi 1 gün gibi kısa sürelerde tüketicilerimize ulaştırdık. Bunu bir adım öteye taşımak için yaz aylarında yazlık bölgelerde aynı gün içerisinde teslimat yapabileceğimiz şekilde bir çalışma planlıyoruz. Buna göre siparişler sistemimize ulaştığı anda fiziksel mağazalarımızın her biri bir depo mantığı ile çalışacak ve onmichannel otomasyon sistemi sayesinde aynı gün teslim edilebilecek. Dijitalleşme ile birlikte yaşayacağımız bir değişim de ödemelerde olacak. Fiziksel mağazalarımızda, herhangi bir kasaya gerek duymadan sadece SMS ile ödeme yapılabilen, temassız bir dünya yaratacağız. Mağazalarımıza gelen müşterilerimiz APK barkod okuma teknolojisi ile satış görevlilerine ihtiyaç duymadan istedikleri ürünün özelliklerine ve videolarına ulaşabilecekler.

"6 AY İÇERİSİNDE BÜNYEMİZE TOPLAM 5 YENİ MARKA DİSTRİBÜTÖRLÜĞÜ DAHA KATTIK"

*Toplamda kaç markanın distribütörlüğünü yürütüyorsunuz? Bu konuda önümüzdeki dönemde ajandanızda ne gibi hedefler var?

Bizi sektörde faaliyet gösteren diğer markalardan ayıran en önemli farkımız organize perakendecilerin pek çoğu gibi, kategori mağazacılığı yapmıyor oluşumuz. Biz çok net şekilde marka mağazacılığı yapıyoruz. Enplus konseptinin içerisinde her bir markanın kendine göre ayrı ve tanımlı bir alanı vardır. Bugün Sage, Caso, Sub-Zero/Wolf, Wüsthof, Pyrex, Steamone ve Bertazzoni gibi markaların distribütörlüğünü yürütürken WMF, Zwilling, Fissler, Jura ve Miele gibi markaların da en önemli perakende ve ticaret satış kanalını oluşturuyoruz. Ayrıca Leggno adında bir private label markamız var. Son 6 ay içerisinde bünyemize toplam 5 yeni marka distribütörlüğü daha kattık. Türkiye çapına yayılan mağazalarımızda kendi alanlarında uzman 140 personel ve 60'ın üzerinde marka ile hizmet veriyoruz. Ana faaliyet alanımız premium ithal mutfak gereçleri, küçük ev aletleri ve aksesuarlar. Uzman olduğumuz alandaki bilgi birikimi ve deneyimlerimizi her geçen gün artırıyoruz.

"TÜRKİYE'NİN 81 İLİNE DE HİZMET VEREN BİR PERAKENDE MARKASIYIZ"

*Mağaza sayınızı öğrenebilir miyiz? Büyüme planlarınızı paylaşır mısınız?

Bugün Türkiye'nin farklı bölgelerinde bulunan toplam 23 Enplus mağazası, 1 konsept mağaza ve 2 Miele Center'ımız var. Ayrıca Moskova'da bir ofisimiz ve showroom'umuz bulunuyor. Moskovo'da Sub-Zero/Wolf markasının, Rusya ve tüm CIS ülkelerini kapsayan distribütörlüğünü yürütüyoruz. Ancak, e-ticaret atılımımız ve yatırımımız ile bugün Türkiye'nin 81 iline de hizmet veren bir perakende markasıyız. Hedefimiz orta vadede mağaza sayımızı 30'a çıkarmak. Son 6 ay içerisinde farklı bölgelerde 5 yeni mağaza açtık. İstanbul'da Aqua Florya'da, Vadi İstanbul ve Göktürk'te mağaza açılışları gerçekleştirdik. İzmir'de ise Mavi Bahçe AVM'de hem bir Enplus mağazası hem de Miele Center açtık. Bu mağazaların hepsi Enplus'un yeni tasarım konseptleri ile hayata geçirildi. Bir sonraki hedefimiz ise Ankara. 2021 ve 2022 yıllarında bir yandan e-ticaretimize e-ihracat çalışmalarını da ekleyerek daha da geliştirmeyi ve Ankara'da 3 yeni mağaza açmayı planlıyoruz.

"2020 YILINI CİRODA YÜZDE 65 VE KÂRLILIKTA 12 PUAN BÜYÜME İLE KAPATTIK"

*Pandemi süreci yatırımlarınızı nasıl etkiledi?

Ocak 2020'de bütün ERP sistemimizi değiştirerek ve ayrıca entegrasyon altyapımızı özel yazılımlarla güçlendirerek perakende ve e-ticaret operasyonlarımızı gerçek bir omnichannel sistemine geçirebildik. Herkesin e-ticaret ve omnichannel süreçlerini konuştuğu bir dönemde biz perakendenin ve e-ticaretin entegre şekilde çalıştığı 'new commerce'e geçmiş olduk. Bu da bize birçok alanda ciddi başarılar ve büyüme rakamları getirdi. Türkiye'de e-ticaret hacmi 2020 sonu itibari ile bir önceki yıla göre yüzde 66 artış gösterirken, 2020'de e-ticaret hacmimiz yüzde 1100 büyüdü. Diğer taraftan Türkiye'de e-ticaretin genel ticarete oranı aynı dönemlerde yüzde 9,8'den yüzde 15,7'ye çıkarken; Enplus olarak biz de bu oran, şu anki toplam cironun yüzde 24,7'sine ulaştı. 2020 yılını ciroda yüzde 65 ve kârlılıkta 12 puan büyüme ile kapattık.

*Yatırımlarınızı belirlerken izlediğiniz yol haritasından ve öne çıkan başlıklardan bahsedebilir misiniz?

Çoklu marka yapısını müşterilerine sunan bir pazar yeri mantığında çalışıyoruz. Bugün dünyaya baktığınızda premium segmentte yer alan markaları, bu çoklu yapı içerisinde ama tek bir dil kullanarak anlatmak son derece zor bir iş. Marka olarak bu konuda oldukça başarılıyız. Yurt içinde yakaladığımız bu başarıyı yurt dışına da taşımak için çalışma ve yatırımlarımız bulunuyor. Sahip olduğumuz doğal pazar yeri yapısını markamıza özgü özelliklerimiz ile yurt dışına taşıyacak lojistik, fiziksel mağazalar ve dijital platformlara yatırımlar planlıyoruz. Türkiye'den yurt dışına açılmak isteyen premium butik markalar için bir köprü oluşturacağız. Bu yolla Enplus markasını yurt dışında da tüketicilerin hizmetine sunacağız.

EN ÇOK OKUNANLAR