
ToptanTR'nin üretici ile esnaf arasında aracılar olmadan geliştirdiği alışveriş modeli büyük ilgi topluyor. Bakkaldaki sakızdan tutun da hastanelerde kullanılan plastik eldivene, ofislerde tüketilen Türk kahvesine, lokantalardaki peçetelere kadar esnaflar ihtiyaç duyukları tüm ürünleri, arada aracı olmadan avantajlı fiyatlara tek tuşla online kanal üzerinden alabiliyorlar. İster siparişinizi Şırnak'ın ücra köşesindeki köy bakkalından verin, isterseniz Ankara'nın Çankaya ilçesindeki eczaneden ya da İstanbul Bakırköy'deki kuaför dükkanınızdan. ToptanTR sayesinde esnaf tek tuşla ihtiyacı olan ürünleri sipariş verebiliyor ve 3 gün içinde ürünler adresine geliyor.
VATANDAŞ DAHA UCUZA ÜRÜN ALIYOR
2018 yılından bu yana faaliyet gösteren ToptanTR üzerinden 2 bini aşkın üretici, 80 bin ürün çeşidini Türkiye'nin 81 ili ve 922 ilçesindeki 150 bini aşkın esnafa ulaştırabiliyor. Bu sayede esnaf da daha uygun maliyetlerle ürün tedarik ederek rekabet gücünü artırırken, vatandaş da ürünlere daha uygun fiyatlarla ulaşma imkanı bulabiliyor. Bu da enflasyonun daha fazla artmasına da engel oluyor.
ToptanTR CEO'su Sezgin Şener, ToptanTR'nin yalnızca bir ticaret platformu olmadığını, aynı zamanda yüzbinlerce esnafın faaliyet gösterdiği ve 1 trilyon TL'den fazla ticaretin döndüğü geleneksel ticaret kanalını dijitalleştiren güçlü bir ekosistem olduğunu ifade etti. ToptanTR CEO'su Sezgin Şener, düzenlediği basın toplantısında ToptanTR modelinin gelişimini ve hedeflerini anlattı. Şener, ToptanTR olarak aralarında bakkal, market, eczane, büfe, kırtasiye, kantin, hastane, tuhafiye, züccaciye, benzin istasyonu, restaurantın da olduğu birçok farklı meslek dalına hizmet verdiklerini dile getirdi.
500 BİN ESNAFA ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ
Üretici ile esnafı doğrudan buluşturduklarını, Türkiye genelinde yaygın dağıtım sağlayan ve ön ödemeli iş modeli ile güvenli ticaret imkanı sunduklarına dikkat çeken Sezgin Şener, "Şu anda ToptanTR'de 2 binin üzerinde satıcının, 80 binin üzerinde ürün çeşidi var.
150 bin esnaf bizim sistemimiz üzerinden sipariş veriyor. Kargo modelimizle bu ürünler Türkiye'nin 81 ili ve 922 ilçesine gidiyor. Eğer sipariş 1.000 liranın üzerindeyse tüm Türkiye'ye ücretsiz gönderebiliyoruz" diye konuştu.
ToptanTR'nin 2026 yılı ile ilgili hedeflerini de paylaşan Şener, yıl sonuna kadar 10 bin aktif satıcıya, 250 bin ürün çeşidine ve 500 bin esnafa ulaşmayı hedeflediklerini dile getirdi. Şener, "Hem üretici tarafında hem de esnaf tarafında gördüğümüz yoğun ilgi, bu hedeflere emin adımlarla ilerlediğimizi gösteriyor" dedi.
BAKKAL DA AYAKTA KALSIN
Şu anda Türkiye'de 2.5 milyona yakın esnaf bulunduğunu vurgulayan Şener, "Amacımız Türkiye'deki tüm işletmelere ulaşmak. Tüm üreticileri bu e-ticaret sistemiyle buluşturmak istiyoruz. Üretici de belli bir kanala mahkum kalmasın. Tamam süpermarket güçlensin ama mahalledeki bakkal da esnaf da ayakta kalsın diye uğraşıyoruz" ifadelerini kullandı.
50 BİN TL FAİZSİZ KREDİ İMKANI SUNACAĞIZ
ToptanTR modelinin nasıl çalıştığı ile ilgili de bilgi paylaşan Sezgin Şener şu ifadeleri kullandı: "Üreticiler için mağaza açılışları tamamen ücretsiz. Kayıt olan esnaflar için üyelik ücreti, sipariş ücreti gibi hiçbir bedel alınmıyor. Esnaflar tamamen ücretsiz üye olabiliyorlar. Şu anda esnaflarımızın en büyük sıkıntısı finansmana erişim. Biz tüm kartlara taksit imkanı sunuyoruz. Dijital ödeme altyapımız aktif. Çok yakında esnaflara özel 50 bin TL faizsiz ve 3 ay geri ödemesiz kredi avantajı sağlayacağız."
TAMAMEN YERLİ TEKNOLOJİ
Şener, ToptanTR'nin yazılım altyapısının tamamen yerli olduğuna dikkat çekerek, "20 kişilik bir yazılımcı ekibimiz var. Platformun tüm yazılım altyapısı, şirketimize ait yerli ve milli yazılım ekibi olan CommerceMinder bünyesinde geliştiriliyor. CommerceMinder ile dışa bağımlı olmayan, ölçeklenebilir ve sürdürülebilir bir teknoloji yapısı kurduk. Bu bizim en büyük stratejik gücümüz. Şimdi belli sektörlerin pazaryeri olabilmeleri için yazılım geliştiriyoruz. Şu anda kırtasiye sektörü için bir çalışmamız var, yıl sonuna kadar tamamlarız" diye konuştu.
Türkiye'de e-ticaret sektörünün büyük bölümünün yabancı yatırımcıların kontrolünde olduğunu anlatan Şener, ToptanTR'nin bugüne kadar herhangi bir yabancı yatırım almadan operasyonlarını tamamen yerli ve milli bir yapıyla sürdürdüğünü dile getirdi.

(ToptanTR CEO'su Sezgin Şener)