USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sağlık

20 Kasım 2023 15:46

40 yaş üstü sigara içen her insan akciğer kanseri riski taşıyor

Medicana Sağlık Grubu Göğüs Cerrahisi Bölümü'nden Prof. Dr. Levent Alpay, akciğer kanseri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

40 yaş üstü sigara içen her insan akciğer kanseri riski taşıyor

Ülkemizdeki sağlık sorunlarının en başında akciğer kanseri geliyor. Kadınlarda ve erkeklerde en sık görülen ve ölüm oranının en yüksek olduğu kanser türlerinde ilk sıralarda yer alan akciğer kanserinin en önemli nedeninin sigara olduğu biliniyor. Sigara içiminin her geçen gün artmasıyla birlikte akciğer kanserine yakalananların oranı da yükseliyor. Akciğer kanserinin erken evrede yakalanması yaşam süresini de doğrudan etkiliyor. Bu nedenle orta yaş ve üstü sigara içen bireylerin mutlaka göğüs hastalıkları uzmanlarına başvurmaları hayati önem taşıyor. Medicana Sağlık Grubu Göğüs Cerrahisi Bölümü'nden Prof. Dr. Levent Alpay, akciğer kanseri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Akciğer kanserinin toplumumuzun bir numaralı sorunlarından biri olduğunu söyleyen Medicana Ataköy Hastanesi Göğüs Cerrahisi Bölümü'nden Prof. Dr. Levent Alpay, "Akciğer kanseri, kadınlarda ve erkeklerde ölüm oranın en yüksek olduğu kanser türlerinden biridir. Özellikle sigara içiminin kadınlarda artmasıyla hastalıkda artmış bulunmaktadır. Sigara, akciğer kanserine yakalanma riskini beş kat artırmaktadır" dedi.

SİGARA İÇENLERİN RUTİN KONTROL EDİLMESİ GEREKİR

Erken teşhisin akciğer kanseri tedavisinde önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Levent Alpay, "Bazı belirtiler akciğer kanserinin erken evrede yakalanmasını sağlayabilir. Öksürük, göğüs ağrısı , nefes darlığı akciğer kanseri belirtilerinden olabilir. Bu belirtiler olsun olmasın 40 yaş üstü, sigara içen her bireyin mutlaka akciğer kontrolünü yaptırması gerekir. Akciğer kontrolünde fiziki muayenenin yanında radyolojik testler de yapılarak teşhis konulur. Gerektiğinde ileri girişimsel tetkikler de uygulanır" şeklinde konuştu.

TEDAVİ PLANLAMASI MULTİDİSİPLİNER OLMALI

Akciğer kanserinin farklı tiplerde olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Alpay, "Akciğer kanseri küçük hücre ve küçük hücre dışı diye ikiye ayrılmaktadır. Evreleme de klinik ve patolojik evreleme olmak üzere ikiye ayrılır. Klinik evreleme ameliyat öncesi dönemde yapılan evrelemedir. Ameliyat sonrası ise patolojik evreleme dediğimiz evreleme yapılır. Evreleme sonrasında tedavi planlaması multidisipliner olarak yapılmalıdır" diye görüş verdi.

GÜNCEL YÖNTEM: VİDEOTORAKOSKOPİK CERRAHİ

Akciğer kanserinin cerrahi tedavisi genelde erken evre akciğer kanserinde faydalı olmakla birlikte iki tür yöntemin cerrahide yer aldığına değinen Prof. Dr. Alpay, şöyle devam etti: "Bunlardan biri açık cerrahi, diğeri videotorakoskopik cerrahi. Videotorakoskopik cerrahi günümüzde daha çok tercih edilen yöntemdir. Hastada ameliyat yapılacak bölgeye kamera portu ile girilip kapalı olarak yapılan ameliyatlardır. Eğer akciğer kanseri erken evredeyse öncelikle cerrahi yöntemler düşünülmektedir. Cerrahi sonrasında da yine evrelemeye göre hastalar, cerrah, medikal onkoloji ve radyasyon onkolojisiyle birlikte takip edilir."

EN ÇOK OKUNANLAR