USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Portre

02 Ağustos 2021 14:31

Oğuz Uçanlar: Milli Takım sponsorluğuna skor odaklı yaklaşmıyoruz

McDonald's Türkiye Genel Müdürü Oğuz Uçanlar, ve A Milli Erkek ve Kadın Futbol Takımları sponsorluğu ile ilgili Platinonline.com'a konuştu. Uçanlar "Pandemi nedeniyle birlik ve beraberliğe daha önce hiç olmadığı kadar ihtiyaç duyduğumuz bir dönemdi ve bu iş birliğinin hem milli takımlarımıza hem de markamıza güç vereceğine inanarak bu yola girdik ve iyi ki girmişiz. McDonald's Türkiye olarak bu sponsorluğa sadece skor odaklı yaklaşmıyoruz" dedi.

Oğuz Uçanlar: Milli Takım sponsorluğuna skor odaklı yaklaşmıyoruz


McDonald's dünyanın en büyük hızlı servis restoran zinciri. 34 bini aşkın restoran ve 1,6 milyonu geçen çalışanımızla günde ortalama 100 milyon kişiye hizmet veriyoruz. Türkiye'ye 1986 yılında girdik. 2005 yılından bu yana Anadolu Grubu çatısı altında faaliyet gösteriyoruz ve yüzde 100 Türk sermayesi ile yönetiliyoruz. Satın alma hacmimizin yüzde 98'ini oluşturan ürünleri Türkiye'den temin ediyoruz. Kaliteli, lezzetli ve doyurucu ürünleri uygun fiyatlarla tüketiciye sunuyoruz. Her yerde olmaya çalışmak yerine doğru yerde, doğru lokasyonda olmaya önem veriyoruz. Türkiye'de yılda yaklaşık 100 milyon kişiye hizmet veriyoruz. 6 bin kişiye istihdam sağlıyoruz, bu sayı tedarikçilerimizle birlikte 15 bini buluyor.

Pandemide McDonald's nasıl bir performans gösterdiniz? İstihdam planlarınızdan bahseder misiniz?

Gerek dünyada gerek Türkiye'de her geçen gün artan bir performans gösteriyoruz. Kalite, lezzet ve hizmet standartlarımızın yanı sıra müşteri beklentilerini ve taleplerini sürekli takip ediyor, buna göre ürün ve hizmetlerimizde yenilikler yapıyoruz. Söz konusu McDonald's olunca kalitesine, hijyenine güvenen çok geniş bir kitle var. Bunu pandemi döneminde de çok iyi gördük. Pandemiye rağmen iyi bir yıl geçirdik. Diğer taraftan, yaptıkları tercihlerle teknoloji pazarını en çok etkileyen grup gençler. Biz de McDonald's olarak gençlerle her daim yakın ilişki içindeyiz. Dijital alandaki yenilikleri yakından takip ediyor, ciddi yatırım yapıyoruz. Gençlere dokunan hizmetlerimiz, yenilikçi ürünlerimiz, eğlenceli ve yaratıcı kampanyalarımız tıpkı teknoloji devleri gibi bizi de en çok tercih edilen markalardan biri yapıyor.

Peki McDonald's'ın spora desteği ne boyutta? Bugüne kadar neler yaptınız?

McDonald's olarak 60 yıldan uzun süredir sporun içindeyiz. 1976'dan 2017 yılına kadar tam 41 yıl Olimpiyatlar'a destek verdik. 1994 yılından bu yana Dünya Kupası sponsorlarından biriyiz. Dünyanın hemen her yerinde devasa organizasyonların bir parçası olmaktan, bu organizasyonları takip eden milyonların heyecanını paylaşmaktan geri durmuyoruz. Oldukça ses getiren kampanyalar ile sporseverlere farklı deneyimler yaşatıyoruz. Anadolu Grubu'nun spora verdiği destek zaten çok büyük. Anadolu Efes'le gurur duyuyoruz. Futbolun dışında kayak sporuna destek oluyoruz. Yat sporuna bir süre destek verdik. Bir dönem A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın sponsoru olmuştuk. Spora destek vermek, izleyicisiyle en heyecan duydukları günlerde temas halinde olmak bizi mutlu ediyor.

Geçen yıl A Milli Futbol Takımları'na sponsor oldunuz. Süreç nasıl başladı, ne zamana kadar sürecek bu sponsorluk?

2020 yılının Ağustos ayında Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile iki yıllık bir anlaşma imzaladık ve A Milli Erkek ve Kadın Futbol Takımları'nın 'lezzet sponsoru' olduk. Pandemi nedeniyle birlik ve beraberliğe daha önce hiç olmadığı kadar ihtiyaç duyduğumuz bir dönemdi ve bu iş birliğinin hem milli takımlarımıza hem de markamıza güç vereceğine inanarak bu yola girdik ve iyi ki girmişiz. Sessiz bir sponsor olmadık. İlk günden bu yana yaptığımız iletişim çalışmaları ile sporcularımızın yanındayız. McDonald's Türkiye olarak bu sponsorluğa sadece skor odaklı yaklaşmıyoruz. Milli Takımımız her yönüyle gençlerimize örnek olabilecek, çocuklarımızın hayallerine ulaşmaları yolunda rol model görevini yerine getirebilecek sporculardan oluşuyor. Önümüzdeki dönemde de sporda elde edeceğimiz başarılara katkı sağlayacak, çocukların ve gençlerin gelişimini sporla desteklemek için çalışacağız.

Kadın Milli Takımı'na verdiğiniz desteği anlatabilir misiniz?

Kadınlar, futbolda da tıpkı hayatın diğer alanlarında olduğu gibi var olma mücadelesi veriyor. Milli Takımlar sponsorluğumuz kapsamında hem futbolda hem de hayatın her alanında cinsiyet ayrımcılığı ve ön yargılara karşı mücadele veren kadınları cesaretlendirmek, onlara ilham olmak istedik. Erkek egemen bir spor olan futbolda kadınlar daha fazla varlık gösterebilmeli. Futbolun kadınlara uygun olmadığı algısını değiştirmek, kadınlar da futbol oynar dedirtmek amacımız. Şu ana kadar en yüksek sesi kadın futbolcularımız için çıkardık. Kadın millilerimizin dört maçını canlı olarak ekrana getirdik. 'Kırmızı Beyaz Kadınlar' söylemi ile tüm kadınlara seslendik aslında. Yan yana duran, futbolda da başarı elde eden güçlü kadınları daha görünür kıldık. Araştırmalar bize futbol oynayan kızların toplum içinde kendilerini daha rahat ifade ettiğini, sosyalleşebildiğini, liderlik özelliklerinin gelişim gösterdiğini söylüyor. Futbolla ilgilenmek isteyen, başta ailelerinin olmak üzere toplumun ön yargılarını yıkmak, kendine futbolda alan açmak isteyen kızlara destek vereceğiz. Sadece futbolda değil sporun pek çok dalında başarı gösteren genç kızlarımız, kadınlarımız var. Bizim amacımız da bu örnek rol modellerin daha fazla görünür olmasını sağlamak, futbolla veya sporun başka bir dalıyla ilgilenmek isteyen genç kızlara "Ben de yapabilirim" dedirtmek.

Halihazırda devam eden Euro 2020'ye özel neler yaptınız? A Milli Futbol Takımı'nın şampiyonadan elenmesiyle ilgili neler söylemek istersiniz?

Futbolun heyecanı, umudu bambaşka. Benzersiz duygular yaşatıyor insana... Malum pandemiden ötürü tribünlerden, o ortamlarda yaşadığımız heyecandan uzak kaldık. Euro 2020 rekabet dolu, zevkli maçlar izlediğimiz bir şampiyona. Biz de bu döneme özel bir menü lanse ettik. Türk damak tadına özgü tatlar barındıran ürünümüzün ismini Milli Burger Menü olarak seçtik. Malzemelerinin yüzde 98'ini yerel tedarikçilerden temin eden bir marka olarak bu özel menünün içinde de yerli malzemeler kullanılıyor.

Milli Takım'ın şampiyondan elenmesi elbette biraz hayal kırıklığı yarattı ancak az önce de söylediğim gibi biz bu sponsorluğa skor odaklı yaklaşmıyoruz. Millilerimiz çok güzel değerleri temsil ediyor. Arkalarında çok güçlü kenetlenmiş bir toplum var. Sahada kazanmak da var kaybetmek de. Futboldaki klasik tabirle önümüzdeki maçlara, şampiyonalara bakacağız. Eylül ayında başlayacak Dünya Kupası Avrupa elemelerinde nefes kesen mücadeleler vereceklerine inanıyorum. Şimdiden yolları açık olsun.

EN ÇOK OKUNANLAR