USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Kültür&Sanat

13 Aralık 2022 14:52

“Sıradanlıktan uzak durmak kültürümüzün bir parçası”

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, “Ülkemiz tarih ve kültür açısından dünyanın sayılı havzalarından biri konumunda. Sanatsal değeri ve potansiyeli de çok yüksek. Türkiye'nin dünya çapında sanatsal olarak daha fazla ses getirmesi, sanatçılarımızın başarılarını küresel ölçekte sergileyebilmesi için destekte bulunmak, böylelikle kültürel mirasımıza katkı sunmak için yeni çalışmalar hayata geçireceğiz” diyor.

“Sıradanlıktan uzak durmak kültürümüzün bir parçası”

Geçtiğimiz ekim ayında gerçekleşen Mamut Art Project 2022'nin ana sponsoru Ege Yapı oldu. Bu proje, Türkiye'nin farklı yerlerinden katılan 49 sanatçının disiplinlerarası eserlerinden oluşan kapsamlı bir seçkiyi, Yapı Kredi Bomontiada'da ve çevrimiçi platformunda eş zamanlı olarak sanatseverlerle buluşturdu. Ege Yapı'nın kültür mirasına büyük bir katkı sağlayan Mamut Art Project'in sponsorluğunu üstlenmesi, şirketin sanata destek hedefinde yeni bir sayfa niteliği taşıyor. Gerçekleştirdiği ya da içerisinde yer aldığı projelerde sıradanlığın dışına çıkan Ege Yapı, iş birliği kapsamında sanatın yaratıcı çekim gücüyle daha fazla sanatsevere ulaşmayı amaçlıyor. Ege Yapı ve Mamut Art Project iş birliğinin, sergi sonrasında farklı projelerle devam edeceğini belirten Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı ile bu sponsorluk için yola çıkış motivasyonlarını ve gelecek planlarını konuştuk.

* 26-30 Ekim tarihleri arasında Bomontiada'da gerçekleşen Mamut Art Project 2022'nin ana sponsoru Ege Yapı oldu. 10. yılını gerçekleştiren Mamut Art Project hakkındaki düşüncelerinizi alabilir miyiz. Bu projeyi desteklerken motivasyonunuz neydi? Ve sonuçtan memnun musunuz?

Ülkemizin örnek gösterilen, nadide sanatsal olaylarından biri olan Mamut Art Project; geçtiğimiz 10 yılda çok önemli ilerlemeler kaydetti, büyüdü, sanat alanında adından çok söz ettirdi.

Güncel sanatta içinde bulunduğumuz dönemin dikkat çeken ve umut vadeden sanatçıları için benzersiz bir keşif alanı olarak da önem taşıyan Mamur Art Project'te; sanat kariyerinin başında olan bağımsız yeteneklerin çalışmalarıyla koleksiyonerlere, küratörlere, galerilere, kültür-sanat kurumlarına ve sanatseverlere ulaşması bizim için son derece değerli.

Ülkemizin kültür ve sanat alanındaki değerlerine önemli katkılar sağlayan Mamut Art'a sponsor olarak katkıda bulunarak, sanatı destekleme yolunda önemli bir aşama daha kaydetmiş olduk. Ezber bozan, şaşırtıcı ve gelişmeye açık projelerde yer almak, sanatın doğası gereği sıradanlıktan uzak durmak bizim kültürümüzün de bir parçası. Bu bağlamda da Mamut Art Project, içeriğiyle bize bu yaklaşımı sağlıyor. Sanatın yaratıcı çekim gücüyle daha fazla sanatsevere ulaşmayı hedeflediğimiz Mamut Art Project'le önümüzdeki dönemde destek işbirliğimizi sürdürmeyi istiyoruz.

(Mamut Art Project)

HEDEF DAHA FAZLA SANATÇIYA ULAŞMAK

* Bu sponsorluk Ege Yapı'nın sanata desteğinin ilk örneği değil. Önceki projelerden biraz bahsedebilir miyiz?

Ege Yapı için kültüre ve sanata olan yatırım; geleceğimize ve yeni nesillere yatırım anlamına geliyor. Geçmiş dönemlerde de bizi çok mutlu eden çalışmalarımız oldu. Mamut Art dışında Gala Modern, Devrim Erbil Sergisi, İsmet Doğan Sergisi, Artweeks Akaretler, Step İstanbul ve Art.İst Sauna gibi projelerin de sponsorluğunu üstlendik.

Bunlar haricinde "Sanata Yön Verenler" kitabında; sanatın yedi ana dalını oluşturan müzik, sinema- fotoğraf, dans, tiyatro, resim-heykel, edebiyat ve mimarlık dallarının dünyaca ünlü sanatçılarını tek bir projede bir araya getirdik. Kültür mirasımıza büyük bir katkı olduğuna inandığımız bu proje ile gelecek nesillere başucu eseri niteliğindedir eser bıraktığımız için gurur duyuyoruz.

Ayrıca Emlak Konut güvencesiyle Tarihi Yarımada'da, Yedikule Hisarı'nın yanı başında inşa ettiğimiz Cer İstanbul projesi kapsamında, Türkiye'nin önde gelen heykeltıraşlarından Tuğrul Selçuk ile özel bir işbirliği gerçekleştirdik. Ulusal ve uluslararası düzeyde kişisel ve karma olmak üzere birçok sergide eserleri yer alan, farklı kurum ve STK'lardan 'Başarı Ödüllerine' layık görülen heykeltıraş Tuğrul Selçuk, Cer İstanbul'un dokusunu ve tarihi yapısını inceleyerek endüstriyel parçaların duvar heykellerine dönüştüğü çok özel iki adet eser üretti.

Kültür alanında da çok değerli bir proje olan "81 İl Türkiye Gizem Dolu Anadolu" kitabına sponsor olduk. Anadolu'nun tüm güzellikleri tek bir kitapta bir araya getiren bu eser, kültür mirasımıza büyük bir katkı sağlamış oldu. Kültür- sanat konularına olan hassasiyetimiz gereği ana sponsoru olduğumuz "81 İl Türkiye Gizem Dolu Anadolu" kitabı şehirlerimizin kendine has tarihi, doğal, kültürel güzelliklerin yer aldığı bir eser oldu.

(Emir Uzun / 'Unutursan Darılmam' Serisi / Fotoğraf, Fine Art Baskı)

SANAT ÜRETİMİNE KATKI

* Atölye Cer'e ayrıca değinebilir miyiz? Neler oluyor, nasıl bir çalışma yürütülüyor?

İyilik İçin Sanat Derneği işbirliğiyle hayata geçirdiğimiz Atölye Cer, genç ve yetenekli sanatçıların çalışmalarına ev sahipliği yapma hedefimizin önemli bir parçası olarak ortaya çıktı. Emlak Konut güvencesiyle Tarihi Yarımada'da, Yedikule Hisarı'nın yanı başında geliştirdiğimiz Cer İstanbul projesinde amacımız, seçkin sanatçıların bir araya gelerek sanat eserleri üretebilmeleri için gerekli mekanın sunulmasıydı ve bunu başardığımız için çok mutlu ve gururluyum.

Tahsis ettiğimiz bu mekan, pek çok sanatçımızın sanatsal üretimleri için gerekli olan atölye ihtiyacını karşılıyor. "Atölye Cer" adıyla faaliyet gösteren merkezimizde şu anda 14 sanatçı yer alıyor. Sanatçıların üretimine katkı sağlamak amacıyla oluşturduğumuz, tarihle iç içe geçmiş bu atölye isteyen herkesin ziyaretine açık olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

Atölye Cer projesi, sanatçıların üretim için mekan ihtiyacını karşılayarak tamamen modern ve özgür bir çalışma alanı sağlıyor. Sanatçılara iki yıl boyunca atölye olanağı sunan proje kapsamında her sanatçı birer adet eserini Ege Yapı ve İyilik İçin Sanat Derneği koleksiyonuna bırakıyor. Atölye Cer faaliyetleri kapsamında üretilen eserlerden karma sergiler açılarak, bu üretimleri sanatseverlerle buluşmaya da devam edeceğiz.

(Göknur Avcı / 'Karga' / Keçe İğneleme, Kıtık ve Keçe)

* Sanırız başta Mamut Art olmak üzere sanat ve kültür alanına desteğiniz devam edecek. Şekillenen projeler var mı? Önümüzdeki dönem için neler söyleyebilirsiniz?

Sanat, sabırla ve uzun soluklu çabalarla ancak yolunu bulup amaçlarlarına ulaşabilir. Ege Yapı olarak sanatı desteklemeyi, bir ağacı büyütmek gibi görüyoruz. Sanatın yeşerdiği her alanda var olmaya gayret ediyoruz. Bağımsız yetenekleri desteklemek de bu amacımızın çok önemli bir parçası. Bu sayede çeşitliliğe de önemli bir katkı sağladığımıza inanıyorum.

Ülkemiz tarih ve kültür açısından dünyanın sayılı havzalarından biri konumunda. Sanatsal değeri ve potansiyeli de çok yüksek. Türkiye'nin dünya çapında sanatsal olarak daha fazla ses getirmesi, sanatçılarımızın başarılarını küresel ölçekte sergileyebilmesi için destekte bulunmak, böylelikle kültürel mirasımıza katkı sunmak için önümüzdeki dönemde de hem mevcut projelerimizi sürdüreceğiz, hem yeni çalışmalar hayata geçireceğiz.

Sanatsal faaliyetler açısından verimli bir yıl bekliyoruz. Sanat; toplumun kültürü ve kültürel zekasının gelişimi için çok önemli; bu konuda atılan pek çok adım, hayata geçen pek çok proje var. Bu projelere 2023'te yenilerinin de ekleneceğine inanıyoruz. Mamut Art Project'la bu değerli işbirliğimizi sergi sonrasında farklı projelerle devam ettirmeyi planlıyoruz.

"Sanat alanındaki çalışmalarımız iş yaşamımızın en renkli parçası"

İnsanların yaşamlarını kolaylaştıran ve daha iyi bir hayat kalitesi sunan ayrıcalıklı projeler geliştirmeyi kendimize görev edindik. Gerçekleştirdiğimiz projeler ve içerisinde yer aldığımız işlerde sıradanlığın dışına çıkarak, gerek mimari gerekse teknolojik olanaklardan yararlanıyoruz. İnsanların modern ve huzurlu bir yaşam sürmelerini, çağın gerektiği koşullarda yaşamalarını sağlayacak tüm projelerin içerisinde yer alıyoruz. Sanat alanındaki çalışmalarımız da bizim iş yaşamımızın çok renkli ve güzel bir parçası. Bu projelerde yer almak, işimizdeki sanatçı yönümüzü de besleyip büyütüyor. Bu değerli işlerin ortaya çıkmasına emeği geçen herkese ve özellikle de sanatçılarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.

EN ÇOK OKUNANLAR