USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Kültür&Sanat

10 Aralık 2022 10:52

Balkanlardaki Osmanlı: Saraybosna

Çok sayıda ulusal tiyatro, şehir tiyatrosu, müze ve kültür kurumuyla birlikte ülkenin kültür haritasında önemli bir yer tutan Saraybosna, içinde bulunduğumuz dönemde, özellikle Avrupa ülkeleri için yaygınlaşan vize redlerine karşı vizesiz giriş yapılabilmesi özelliği ve uygun fiyatlarıyla öne çıkarken, sizlere kentin önemli sanat duraklarını derledik.

Balkanlardaki Osmanlı: Saraybosna

Fethedildiği 1463'ten 19'uncu yüzyıl sonlarına kadar 400 seneyi aşkın bir zaman dilimi boyunca bir Osmanlı kenti olan Saraybosna, imparatorluk coğrafyasındaki tarihi-kültürel dokusunu en çok koruyabilmiş merkezlerden biri. İstanbul için çok kullandığımız "Batı ile Doğu'nun buluştuğu yer" tanımlaması Saraybosna için de geçerli. Miljacka Nehri üzerinde kurulmuş olan kent eski bir yerleşim olmakla birlikte yükselişini Osmanlı hakimiyetine borçlu. 1992-1996 arasındaki kanlı iç savaşa rağmen Osmanlı şehircilik anlayışını ve Türk-İslam mimari yapısını Türkiye'deki birçok kentten daha çok koruyabilmiş bir Orta Avrupa kenti. Tarihi ve kültürel mekanların büyük oranda şehir merkezinde yoğunlaşması ve yürüme mesafesi yakınlığında olması Saraybosna'yı ayrıca çekici kılıyor.

Miljacka Nehri kıyısındaki şehir, her yıl uluslararası nitelikte bir dizi kültürel festivale de ev sahipliği yapıyor. En önemli festivaller ise Saraybosna Film Festivali (SFF), Saraybosna Caz Festivali, yaz kültür festivali 'Başçarşı Geceleri', yeni yapımların tiyatro festivali 'MESS', 'Saraybosna Kışı' ve Doğu Müziği Dünya Televizyon Festivali olarak öne çıkıyor.

SARAYBOSNA MÜZESİ

Diğer ismi ile Bursa Bezistanı (Museum of Sarajevo) 6 büyük kubbe ile örtülü Osmanlı dönemi pazarı Başçarşı'nın en tanınan yapılarından. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Sadrazam Rüstem Paşa tarafından inşa edilen Bursa Bezistanı tarihte şehrin önemli ticaret merkezlerinden biriydi. İsmini zamanında ipek ticaretinin yapıldığı Bursa'dan alan Bezistan'da Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'na ait eşyalar ile madeni para, kostüm, mezar taşı, çeşitli süsleme ve dekorasyon eşyaları sergileniyor.

BOSNA HERSEK TARİH MÜZESİ

Bosna Hersek'in kültürel ve tarihi mirasını toplamayı, korumayı, keşfetmeyi, sunmayı ve tanıtmayı amaçlamaktadır. 1945'teki kuruluşundan 1993'e kadar müze, tematik olarak II. Dünya Savaşı sırasındaki antifaşizm tarihine ve sosyalist devlet değerlerinin geliştirilmesine odaklandı. 1993 yılında 'Tarih Müzesi' adını alan müzenin tematik yapısı da değişmiştir. Müzenin amacı; Orta Çağ'dan günümüze Bosna-Hersek tarihini incelemek.

SVRZINA EVİ (SVRZO'S HOUSE)

Saraybosna'daki Avrupalılaşma sürecinden önceki dönemin kültür, yaşam tarzı ve felsefesini sembolize eden önemli yapılarından... 17'nci yüzyılda tipik bir Müslüman ailenin yaşadığı ev, günümüzde o dönemki eşyaların tamamının sergilendiği bir anı evi-müze şeklinde hizmet vermektedir. Müze pazar günleri hariç her gün 10.00 - 20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

OPTİK İLLÜZYONLAR MÜZESİ

Nesnel gerçekliğe meydan okuyan ve algınızla oynayan bir dünyaya hoş geldiniz. Çocuklara ve yetişkinlere yönelik 100'e yakın interaktif sergi, hem eğlendirici hem de eğitici nitelikte. Sergi, Bosna-Hersek'in zengin kültür ve geleneğini besliyor. Temsili karakterler ve etkileşimli enstalasyonlarla izleyiciler de sergiye dahil ediliyor.

ARS AEVİ

Saraybosna'nın modern sanat müzesi olan Ars Aevi (Ars Aevi Museum of Contemporary Art Sarajevo), Michelangelo Pistoletto, Jannis Kounellis, Joseph Beuys ve Joseph Kosuth gibi ünlü dünya sanatçılarının yaklaşık 130 eserini barındırıyor. Savaş sırasında kültür direnci oluşturmak amacıyla kurulan müze şu an geçici olarak kapalı. Renzo Piano tarafından tasarlanan yeni bir müze binasına taşınacak.

BOSNA HERSEK ULUSAL MÜZESİ

1888'de, ülkenin Avusturya-Macaristan yönetiminde olduğu yıllarda kurulan Bosna Hersek Ulusal Müzesi, Bosna-Hersek'in ulusal ve kültürel mirasının koruyucusu olarak kabul ediliyor. Saraybosna'da bulunan Arkeoloji, Etnoloji, Doğa Tarih ve Kütüphane olmak üzere dört bölümden oluşan müzenin 1909-1912 yılları arasında inşa edilen yeni binasında bir de Botanik Bahçesi yer alıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR