USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Kültür&Sanat

28 Ekim 2023 10:17

"Amerika ve Avrupa'da büyümeyi, Doğu'ya açılımımızı gerçekleştirdikten sonraya aldık"

Türkiye'nin ilk sanat danışmanlığı şirketini kuran ve önemli sanat koleksiyonlarına danışmanlık hizmeti sunan Sevil Dolmacı, yoğunlaşan yurt dışı yatırımlarını ve gelecek planlarını Platin'e anlattı.

"Amerika ve Avrupa'da büyümeyi, Doğu'ya açılımımızı gerçekleştirdikten sonraya aldık"

Çağdaş sanata olan ilginin hızla artması sonucu sektörde oluşan ihtiyaca cevap verecek profesyonel kadrolar oluşturma amacıyla ve 'çağdaş sanatla ilgili tüm sorunlara çözüm ortağı olma' vizyonuyla 2015 yılında kurulan Sevil Dolmacı Sanat Danışmanlığı, bugün 30 kişilik uzman ekibiyle Türkiye'nin ilk sanat danışmanlığı şirketi olarak hizmet vermeye devam ediyor.

Sanat danışmanlığı şirketine ek olarak 2020 yılında Beşiktaş, Abbasağa'daki 'Villa İpranosyan' binasının eklenmesiyle Sevil Dolmacı Sanat Galerisi de kuruldu.

Yine Abbasağa'daki 'Beyaz Ev' olarak adlandırılan tarihi Rum binası ise sanatçı profilinin oluşturulmasında destekleyici bir altyapı sağlayan 'Art Residency' programı bünyesinde sanatçıların konaklaması ve üretimleri için düzenlendi.

Kurulduğu 2015 yılından bu yana Sevil Dolmacı Danışmanlık Şirketi yapı, galeri ve rezidans programları ile sürekli büyüyen bir sanat kurumu olarak faaliyetlerini sürdürüyor ve uluslararası düzeyde hizmet veriyor.

Sevil Dolmacı ile 2017'de yaptığımız bir röportajda bu işe girme motivasyonunu sorduğumuzda "Sothbey's Müzayede evinin 85 milyon dolar vererek, Christie's Müzayede evinin başarılı uzmanı Amy Cappellazzo ve arkadaşları Allan Schartzman ile Adam Chinn'in kurduğu 22 aylık bir danışmanlık şirketi olan AAP'yi satın alması danışmanlık şirketi kurmamda beni oldukça motive etti" cevabını vermişti. Bugünse Sevil Dolmacı'dan bizlere Türkiye sanat piyasalarındaki son durumu, pandemi sonrası uluslararası piyasayı, son dönem yoğunlaşan yurt dışı yatırımlarını ve gelecek planlarını anlatmasını istedik.

DUBAİ'NİN KALBİ DESIGN DISTRICT'TE

* Son dönemde yurt dışı yatırımlarınızın yoğunlaştığını görüyoruz. Dubai'de şirket açıldı, Hollanda'da ise açılmak üzere; ayrıca Londra'da galeri açılıyor. Biraz bu süreçlerden bahsedebilir misiniz? Gelecek planlarınız arasında başka neler var?

Yurt dışı açılımımızı aslında çatı şirketimizi Hollanda'ya taşıyarak başladık. Hollanda merkezli galerimizin, İstanbul şubesi sonrası Dubai şubesi de ekim ayında açılıyor. Dubai şubesi ve Riyad ilişkilerimiz oturduktan sonra NY ve Londra şubeleri hayata geçecek.

Dünya sanat piyasasının Doğu'ya olan yönelimi ile birlikte Dubai, önemli bir sanat merkezi haline gelmişti. Keza bugünlerde Riyad, sanat konusunda bayrağı Dubai'den alma yolunda ilerliyor. Suudi Prens Selman bin Abdülaziz el-Suud, Doğu'nun yeni Avrupa olacağı iddiasıyla sanat projelerinde oldukça iddialı ve cömert bir strateji güdüyor. Dolayısıyla tüm Avrupa ve Amerika'nın gözünü Doğu'ya çevirdiği bir anda aksiyon planımızı biz de bu yönde geliştirdik. Kısaca, Dubai ile birlikte Riyad da gündemimizde olacak. Amerika ve Avrupa'da büyümeyi doğuya açılımımızı gerçekleştirdikten sonraya aldık.

Dubai galerimiz, Dubai'nin kalbi olan ve moda, sanat ve tasarımın buluştuğu Design District'te merkezi bir konuma sahip. Mekanımız büyük ölçekli sanat eserlerinin sergilenmesine izin verecek biçimde kurgulandı. 7 metre tavan yüksekliğine ve 300 metrekarelik geniş bir galeri alanına sahip olan Sevil Dolmacı Dubai, Amerika'dan ve Avrupa'dan çok önemli sanatçıları ağırlayacak. Galerimizin yıl boyunca 4 solo sergi ve bir grup sergisi olmak üzere toplam 5 sergi düzenlemeyi planladığı sanat sezonu, ekimden nisana kadar sürecek.

GLOBAL SANAT PAZARI 67.8 MİLYAR DOLAR BÜYÜDÜ

* Sanat piyasalarında son dönemi, özellikle 2023'ü, hem uluslararası alan hem de Türkiye açısından değerlendirmenizi istesek bize neler söylersiniz?

2022-2023 sezonu tüm dünyada ve Türkiye'de belli galeri ve sanatçılar çerçevesince gayet iyi bir grafik çizdi. NFT balonunun inmesiyle birlikte geleneksel diye tabir ettiğimiz sanat yapıtları yeniden odak noktası oldu. Art Basel 2022'de, global sanat pazarının 67.8 milyar dolar büyüdüğü açıklandı. Pandemi sonrası sanat pazarının büyümesi Türkiye'de de devam etti. 30-45 yaş grubunun aktif alıcı olması (eğitimli, teknolojiyi kullanan ve mobil) yabancı sanat eserlerinin satış grafiğini yükseltti. Türkiye'de belli galeriler güçlenerek yurt dışına açılma kararı aldı.

* Uluslararası sanat alım satımında Türkiye'nin durumu için neler söylersiniz? Bu alandaki enstrümanlar hakkında neler düşünüyorsunuz?

Türkiye uluslararası sanat piyasalarında yeniden yer almaya başladı. Hem Türk sanatçıların yurt dışına açılımı hem de yabancı sanatçıların Türkiye'de satışları bu durumu destekler nitelikte. Doğançay, Füsun Onur, Zeid ve Ekrem Yalçındağ gibi sanatçıların Avrupa sergileri, Orta Doğu'nun Türk sanatçılara ilgisi ve Amerikalı sanatçıların Türkiye'de ilgi görmesi karşılıklı etkileşimi artırdı.

* Pandemi döneminde piyasa inanılmaz hareketlenmişti. Bu süreçte neler yaşandı ve bugün nasıl devam ediyor?

Pandeminin sanat dünyasına en önemli katkısı sanatseverlerin sayısının artmasına aracılık etmesiydi. Bununla birlikte genç kuşağı aktif hale getirdi ve online satışlar ile alım hızını ateşledi. Bugün ise kurulan bu yapı gelişmekte ve pazar payını büyütmekte. Hem Türkiye'de hem de uluslararası platformda sanat eserlerinin fiyatları yükseldi, satışlar arttı ve pazar Riyad gibi yeni pazarlar sayesinde büyümeye devam ediyor.

Sevil Dolmacı Gallery 19. yüzyıl rokoko süslemeler ile ağırlıklı eklektik üsluba sahip Villa Ipranosyan binasında, Bosco Sodi'nin zamansız, doğal ve ham malzemelerine karşıtlıkla yakalanan benzersiz bir altyapı sunuyor

SEVİL DOLMACI İSTANBUL 2023 SEZONU BOSCO SODI SERGİSİ İLE AÇILIYOR

* Bu arada Meksikalı sanatçı Bosco Sodi, İstanbul'daki ilk kişisel sergisini sizinle açıyor. Biraz bahsedebilir miyiz?

Bosco Sodi'yi ilk olarak 2019 yılında Londra'da Blain|Southern galerisinde Heavens and the Earth isimli sergi açılışında yakından tanıma fırsatı bulmuştum. Çok etkileyici bir sergiydi. Bu tarihten sonra sanatçıyı yakın takibe aldım. 2022 yılında sanatçımız Robert Janitz vasıtasıyla tanıştık ve çalışmaya başladık. Türkiye, sanatçıyı çok sevdi, kısa sürede büyük koleksiyonlara girdi. 1 yıllık süreçte yoğun talep ile hem biz hem de sanatçı mutlu oldu. Bu nedenle, Sevil Dolmacı İstanbul'un 2023 sezonunu Bosco Sodi sergisi ile açmaya karar verdik. Bosco Sodi, tüm dünyada hem birincil hem de ikincil pazarda talebi olan ve oturmuş fiyat aralığına sahip iyi bir isim. Bu da satışlarımızın hem uluslararası olmasını sağlıyor hem de Türk sanatseverler için alımı kolaylaştıran bir durum oluşturuyor. Dünyanın önde gelen galerileri tarafından temsil edilen sanatçıyı İstanbul ve Dubai'de Sevil Dolmacı Galeri temsil ediyor. Bu da Orta Doğu pazarını bizim kontrol ettiğimiz ve edeceğimiz anlamına geliyor demek.

'THE SILENCE OF FORM'

Sevil Dolmacı Gallery, Meksikalı sanatçı Bosco SodI'nin Türkiye'deki ilk kişisel sergisine 28 Ekim 2023 tarihine kadar ev sahipliği yapmaya devam edecek. sergi, sanatçının Meksika, Amerika ve Avrupa'daki atölyelerinde gerçekleştirdiği üretimlerinden oluşuyor

Meksikalı sanatçı Bosco Sodi; Meksika, Amerika ve Avrupa'da dünyaca ünlü mimarlar tarafından tasarlanan atölyelerinde gerçekleştirdiği eserlerinde, bu ülkelerin kültürel zenginliklerinden, felsefelerinden ve coğrafyaların sunduğu malzeme olanaklarından yararlanıyor. Örneğin; sanatçının üretimlerinin temelini oluşturan kil, Amerika kıtasının eski uygarlıklarında çokça kullanılan bir malzeme olma özelliği taşıyor. Sanatçı, kendi coğrafyasının geçmişine indiğinde keşfettiği selüloz, talaş ve doğal pigmentleri kile karıştırarak rastlantısallığa dayalı benzersiz işler ortaya çıkarıyor. Sodi kili, pratiğinin temeline oturturken, referansını aynı zamanda özgünlüğe saygı duyan ve doğallığı benimseyen Japon Wabi-Sabi felsefesinden alıyor.

SODI'NİN DOĞA İLE OLAN İŞ BİRLİĞİ TAMAMEN TESADÜFE DAYALI

Sanatçı, genellikle tuval ve heykelden oluşan eserlerini, doğal malzemelerden oluşturduğu karışımı katmanlar halinde elle uygulayarak, yaratıcı sezgi ve raslantısallığa dayanan meditatif bir süreç ile meydana getiriyor. Bu sürecin başında ıslak olan malzeme kurumaya ve üzerinde yarıklar, çatlaklar oluşmaya başladığında, sanatçı doğaya süreci tamamlaması için izin veriyor. Böylelikle Sodi'nin doğa ile olan iş birliği tamamen tesadüfe dayalı ve öngörülemez eserlere dönüşüyor.

SEVİL DOLMACI KİMDİR?

Akademik bir geçmişe sahip olan Sevil Dolmacı, sanat tarihi üzerine yüksek lisans ve doktora çalışmalarını tamamlamış ve Londra'daki Royal Academy of Arts'ta çağdaş sanat üzerine derslere katılmıştır. Londra'da Saatchi Galerisi ve Tate Modern Müzesi gibi çeşitli kurumlarda çalıştı.

2004-2008 yılları arasında Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışan Dolmacı, 2008 yılında İstanbul'a taşınarak önce Kabakçı Koleksiyonu'nda ardından DEMSA Koleksiyonu'nda sanat danışmanlığı yapmaya devam etti. Bu süre zarfında İstanbul'da Kültür Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi'nde sanat tarihi ve çağdaş sanat dersleri verdi, çağdaş sanat akımlarına odaklanan makaleler yayınladı, ulusal ve uluslararası konferans ve sempozyumlarda konuşmalar yaptı.

Uzun yıllardır Türkiye'nin önemli sanat koleksiyonlarına danışmanlık hizmeti veren Sevil Dolmacı, DEMSA Grubu Sanat Danışmanlığı ve Müze Projesi, St Regis Otel Projesi, Demirören Grubu Sanat Danışmanlığı, Kemer Country Golf Kulübü Heykel Park Projesi ve Kabakçı Koleksiyonu Sanat Danışmanlığı gibi önemli projelere imza attı. Sevil Dolmacı ayrıca özel koleksiyonlara, galerilere ve sanatçılara danışmanlık hizmeti vermeye devam ediyor.

EN ÇOK OKUNANLAR