USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Gastronomi

04 Temmuz 2023 14:29

Yemeksepeti, Türkiye'de en çok tüketilen tatlıları açıkladı

Yemeksepeti, 2019 yılından 2023 Mayıs ayına kadarki süreyi kapsayacak şekilde, ülkenin dört bir yanındaki on binlerce üye restoranı üzerinden elde ettiği satış verileriyle derlediği Türkiye'nin Tatlı Haritası'nı açıkladı.

Yemeksepeti, Türkiye'de en çok tüketilen tatlıları açıkladı

Yemeksepeti'nin açıkladığı Türkiye'nin Tatlı Haritası'nda dikkat çeken performansıyla Ekler, tam bir sürpriz zaferiyle, 2021'den itibaren 7. sıradan 4. sıraya yükselerek 2022 ve 2023'te zirvenin sahibi oldu.

Sütlaç, istikrarlı biçimde ikinci sırada yer alırken; Waffle, istikrarlı bir şekilde üçüncü sırada pozisyon elde etti ve bir zamanların lideri Sufle, 2022 ve 2023'te sırasıyla 4. ve 6. sıraya geriledi.

SIRALAMADA SÜRPRİZ DEĞİŞİMLER

Geleneksel lezzetlerden Baklava ise 2019'da 11. sıradan 2023'te 4. sıraya yükselerek çizgisini bozmayarak popülaritesini korudu. Çıkış yapanlar listesinde ise geleneksel tatlılar olarak Tulumba ve Güllaç yer aldı. Bu ikili, geleneksel tatları yeniden keşfeden tatlı severlerin ilgisini çekmeyi başarıyor.

Sabit kalmayı tercih eden Kazandibi ve Trileçe'nin sadık bir tüketici kitlesi olduğu anlaşılıyor. Ancak Mozaik Pasta ve Kemalpaşa Tatlısı gibi lezzetlere olan ilginin bir bölümü yeni tatlara kaymış gibi görünüyor. Bu hareketli tatlı arenası, çeşitlilik ve tüketicinin değişen damak zevklerinin bir yansıması olarak, gıda endüstrisi ve restoranlar için de, tüketicinin beğenisine göre hizmetlerini güncellemeleri adına büyük önem taşıyor.

Tatlı severlerin yeni tatları keşfetme yönelimi, önümüzdeki dönemde üst sıraları daha da zorlayacak gibi görünüyor.

ADANALILAR BAKLAVA'DAN EKLER'E GEÇTİ

Türkiye'nin tatlı tüketim haritasında şehirlerin tercihleri de ilgi çekici sonuçlar ortaya koydu. Adana'da Baklava'nın, koltuğunu Ekler'e kaptırdığı görülürken; Adıyaman'ın tatlı sıralamasında Sufle'nin, beklenmedik bir şekilde üçüncü sıraya oturmasına şahit oluyoruz. Ankara ve Antalya'da ise tatlı tercihlerinde devamlılık ve dengeli seçimler hakimken, Artvin'de Sufle'nin iki sıra birden atlayarak birinciliği kaptığına tanık oluyoruz.

Türkiye'nin birçok şehrinde tatlı severlerin damak zevki yeni tatlarla tanışıyor. Örneğin Batman'da İzmir Bomba gibi nadir tatlılar keşfediliyor. Künefe'nin popülaritesi değişmezken, bazı bölgelerdeki satış sıralamasında yukarı tırmanıyor. Baklava, popülaritesini korurken, Diyarbakır'da birincilik tahtını bırakıyor ve Ekler gibi yeni tatlılarla tahtını paylaşıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR