USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Enerji Haberleri

16 Ağustos 2021 13:10

Yaşar Arslan: Pandemide kesintisiz enerji arzı için 7/24 özveriyle çalıştık

Aksa Doğalgaz Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan, pandemi sürecindeki enerji arzı ve yeni yatırımlarını Platinonline.com'a anlattı. Arslan "Bu süreçte, abonelerimize her koşulda kesintisiz hizmet sunmak ve ülke ekonomisine katkı sağlamak adına Covid-19 salgını kapsamında alınan önlemlere uyarak kesintisiz enerji arzı için 7/24 özveriyle çalıştık" dedi.

Yaşar Arslan: Pandemide kesintisiz enerji arzı için 7/24 özveriyle çalıştık

Aksa Doğalgaz olarak, Türkiye genelinde 27 il, 188 ilçe ve beldede yaklaşık 3,6 milyon aboneye hizmet sunuyoruz. Özellikle Covid-19 salgını döneminde, ekiplerimiz en zor sorumluluklardan birini üstlendi ve milyonlara kesintisiz doğal gaz hizmeti sunmak için kahramanca çalıştı. Şirketimiz, abonelerin ihtiyaç duyduğu her an yanlarında oldu, ülke ekonomisi için yükselişini sürdürdü. 2020 yılı ciromuzu bir önceki yıla göre yüzde 19 artırarak 7,12 milyar TL'ye yükselttik ve 474 milyon TL kâr elde ettik. Öz kaynaklarımızı ise yüzde 77 artışla 1,21 milyar TL'ye ulaştırmayı başardık. Şebeke uzunluğumuzu, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 10 artırdık. 2020 yılında 7 yeni yerleşim yerine doğal gaz ulaştırarak, toplamda 318 bin insanımızı daha Aksa Doğalgaz hizmet kalitesi ve ayrıcalığıyla tanıştırdık. Salgının yarattığı olumsuz etkiyi tüm boyutlarıyla ele alarak mevcut durumda başarılı bir kriz yönetimi gerçekleştirdik.

2020 yılında yaptığımız 573 milyon TL'lik yeni yatırım ile faaliyetlerimize başladığımız 2002 yılından bu yana gerçekleştirdiğimiz yatırımların bugünkü değeri 1,25 milyar dolara ulaştı. Salgının yarattığı endişe ve belirsizlik ortamına rağmen uzun vadeli stratejiler izleyerek planlı yatırımlarımıza ara vermeden devam ettik ve toplam şebeke uzunluğumuzu 31.787 km'ye ulaştırdık. Kısacası, salgına rağmen hem finansal hem de hizmet anlamında büyümeyi başardık.

Bu süreçte, abonelerimize her koşulda kesintisiz hizmet sunmak ve ülke ekonomisine katkı sağlamak adına Covid-19 salgını kapsamında alınan önlemlere uyarak kesintisiz enerji arzı için 7/24 özveriyle çalıştık. Öyle ki hiçbir sektör, Covid-19 sebebiyle karantinada bulunması gereken bireylere hizmet sunamazken; biz abonelerimizin ihtiyaçları doğrultusunda çalışanlarımız için gerekli yüksek önlemleri alarak hanelerde tesisat kontrolü dahil kesintisiz hizmet sunmaya devam ettik. Türkiye'nin çevre uzunluğunun üç katına denk gelen şebekemizi her zaman faal tutarak, abonelerimizin "Evde Kal" çağrılarına uyabilmesi için online işlem kanallarında yapılabilen işlemleri daha da genişleterek 3 milyon online işlem gerçekleştirdik.

-2021 yılıyla geçtiğimiz yılı sektörel anlamda kıyaslar mısınız?

Pandemi, toplumsal ve ekonomik yaşamı durma noktasına getirirken, tüm sektörler gibi faaliyet alanımız enerji sektörünün görünümünü de şekillendirdi. Salgının yayılmasını önleme amacıyla alınan tedbirlerin ekonomiyi yavaşlatması, enerjiye olan talebi uzun zamandır görülmemiş şekilde daralttı. Özellikle bazı fabrika, ticari işletmeler ve eğitimin durması nedeniyle endüstriyel alanda ve kısıtlamalarla birlikte ticaret sektöründe doğal gaz talebi de baskılandı. 2020 sonunda gelen aşılama haberleriyle birlikte 2021 yılına daha iyimser başladık.

Doğal gaz tüketiminde Mayıs 2021'de bir önceki yıla göre %61, 2019 yılının aynı dönemine göre %24 artış olduğunu görüyoruz. Sektörel olarak ise; konutlarda tüketilen doğal gaz miktarı 2020 yılı Mayıs ayına kıyasla %13, 2019 yılının aynı ayına göre %8 azalış gösterdi. Sanayide tüketilen doğal gaz miktarı 2019 yılı Mayıs ayına kıyasla %13, 2020 yılının aynı ayına göre %42 arttı ve elektrik üretiminde tüketilen doğal gaz miktarı 2019 yılı Mayıs ayına göre %106, 2020 yılının aynı ayına kıyasla %268 yükseldi. 2021 Mayıs ayı itibarıyla Türkiye'de doğal gaz abone sayısı ise 2020 yılının aynı ayına göre 996.870 artarak 17,7 milyona ulaştı.

-2021 yılı hedefleriniz nelerdir? Sizce sektör yılı nasıl kapatacak?

Türkiye'nin en büyük özel doğal gaz dağıtımcısı olarak, güvenli, çevre dostu ve ekonomik enerji kaynağı olan doğal gazın yaygınlaşması için 2021 yıl sonu itibarıyla 213 ilçe ve beldede hizmet vermeyi ve 5,7 milyon potansiyel aboneye ulaşmayı hedefliyoruz. Bununla birlikte, uygun teknik ve hukuki koşulların sağlanmasıyla 2026 yıl sonuna kadar 128 yeni ilçe ve beldeye doğal gaz arzı sağlamayı arzu etmekteyiz.

Ar-Ge yatırımları anlamında da hız kesmiyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen hidrojenin alternatif bir yakıt olarak ısınma amaçlı kullanılabilmesi için sektördeki diğer doğal gaz dağıtım şirketleriyle birlikte "Yenilenebilir Doğal Gaz Üretimi-Power to Gas" Ar-Ge projesine başladık. GAZBİR-GAZMER bünyesinde, Yıldız Teknik Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen bu önemli projeyle arz güvenliği ve enerji verimliliğinin sağlanmasının yanı sıra karbon emisyonunun düşürülmesi yönünde çalışmalar yürütmekteyiz. Bunu daha da ileriye taşıyarak, yenilenebilir hidrojen üretimi konusunda yatırımlarda bulunduk. Sürdürmekte olduğumuz Ar-Ge projesi ulusal ve uluslararası ölçekte büyük ilgi gördü. İleriki dönemlerde hidrojeni yakıt olarak şebekeye sunma noktasında ciddi adımlar atmayı hedefliyoruz. Bu sayede fosil yakıtlar içerisinde en çevreci olan doğal gazı farklı bir boyuta taşıyarak yenilenebilir enerjiye çevireceğiz.

Ayrıca sürdürülebilirlik Aksa Doğalgaz olarak tüm iş modellerimizin, faaliyet çıktılarımızın ve kurum kültürümüzün merkezinde yer alıyor. Hizmet bölgelerimizde yaklaşık 16 milyon insanımızın, düşük karbon salımıyla hava kirliliğinin önüne geçen, çevreye duyarlı bir enerji kaynağı olan doğal gaz sayesinde nefes alan şehirlerde yaşamaları için çalışıyoruz. Tüm çevreci teknolojileri takip ediyor, uyguluyor ve abonelerimizle paylaşıyoruz; doğal gazın kullanımını Türkiye genelinde yaygınlaştırma ve vatandaşları karbon yoğun yakıtların çevresel etkileri konusunda bilinçlendirme çalışmalarına aralıksız devam ediyoruz. Dağıtım bölgelerimizde kömür yerine doğal gaz kullanılmasıyla sadece bir yılda 7 milyon ton daha az karbon salımı gerçekleşti. Bu rakam, 300 milyon yetişkin ağaçtan oluşan yaklaşık 4,3 milyon kilometrekarelik bir ormanın temizleyebileceği miktara eş değer olmasıyla büyük önem taşıyor.

-Sizce sektör yılı nasıl kapatacak?

Doğal gaz dağıtım sektörü, Türkiye'nin 81 ilindeki 594 yerleşim yerine hizmet veriyor. Yıl içerisinde 39 yeni yerleşim merkezinde yaşayan 1,5 milyon insanımıza daha doğal gaz ulaştırılırken, gerçekleştirilen altyapı ve şebeke yatırımlarının toplamı 53 milyar TL'yi aştı. 2020'de inşa edilen 9.500 km yeni şebekeyle ise ülkemizdeki toplam şebeke uzunluğu 157 bin km'yi aştı. Sektör, yatırım ve doğal gaz arzı anlamında oldukça başarılı. 2021 yılında da sektör oyuncuları olarak doğal gazı daha fazla aboneyle buluşturmak için çalışmaya devam ediyoruz.

Geçtiğimiz günlerde biri CNG pazarında, diğeri doğal gaz sektöründen iki tane şirketin halka arzını yaşadık. Oldukça başarılı geçen ve yatırımcıların ilgisini toplamayı başaran bu girişimler sektör için çok olumlu oldu. Gelecek günlerde bunlara yenilerinin ekleneceğini düşünüyorum.

- Sektör kaç kişiye istihdam sağlıyor? Riskli bir grupta bulunuyorsunuz. Eğitim süreçleri nasıl işliyor?

Doğal gaz dağıtım sektöründe 18 bini aşkın kişi istihdam ediliyor ve bunun beşte birinden fazlasını Aksa Doğalgaz olarak biz sağlıyoruz. Sürdürülebilir büyümeye ve insan odaklı çalışmalara önem veriyoruz. Covid-19 salgınına rağmen çalışan sayımızı bir önceki yıla göre yüzde 10 artırdık. Sektördeki insan kaynağının yüzde 21,3'üne doğrudan; 20 binden fazla kişiye ise dolaylı olarak istihdam sağlıyoruz.

Nitelikli insan kaynağı için faaliyete başladığımız ilk günden bu yana çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2020 yılında gerçekleştirdiğimiz 43 bin 616 saatlik iş sağlığı ve güvenliği ile 12 bin 516 saatlik mesleki eğitim süreleriyle sektörümüzde öncü konumda bulunuyoruz.

-Son olarak yatırımlarınızla ilgili bilgi verir misiniz?

Faaliyetlerimizin tümünde insana, doğaya ve sosyal yaşama saygı anlayışıyla çalışıyoruz. Türkiye için inşa ediyor ve hizmet sağlıyor, Türkiye'nin en büyük 51'inci şirketi konumunda bulunuyor ve bu başarımızı yurt dışı doğal gaz dağıtım projeleri ile büyütmeyi hedefliyoruz.

Aksa Doğalgaz olarak, yatırımlarımızı hizmet bölgemizdeki her noktaya ulaştırmak için her yıl üzerine ekleyerek ilerliyoruz. Bununla birlikte, genişleyen dağıtım bölgeleri ve yatırımlarımızla ülke ekonomisine katkıda bulunmaya devam edeceğiz.

EN ÇOK OKUNANLAR