USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Digital Trend

13 Mart 2021 11:37

Markalardan Clubhouse'a ısınma turu

Financial Times'a göre değeri şimdiden 1 milyar $'ın üzerine çıkan sosyal medya platformu Clubhouse'un indirilme sayısı şubat ayında 8 milyonu geçti. Geçtiğimiz nisan ayında yayınlanan ancak son birkaç ay içinde hızlı bir şekilde popülerleşen uygulamada, şirketler kurumsal hesaplarıyla yer almaya başladı. Markalar peş peşe sohbet odalarında konuklarını ağırlarken, sohbeti dinleyen tüketiciler de birebir yorumda bulunarak markalarla bağlarını güçlü tutuyor

Markalardan Clubhouse'a  ısınma turu

Pandemi dönemiyle birlikte evde kaldığımız süre boyunca sosyal medya uygulamalarına olan ilgi giderek katlandı. Bu dönemde Podcast gibi dinleme ağırlıklı mecraların yanı sıra, Discord gibi sesli sohbet odaları ortaya çıktı. Şimdi ise Elon Musk'tan Refik Anadol'a kadar pek çok ünlü kişinin kullandığı, davetiyelerinin karaborsada satışa çıkarıldığı, yeni sosyal medya çılgınlığı Clubhouse dünya çapında hızla yayılıyor. Hatta şubat ayı içinde Elon Musk, Twitter üzerinden Rusya devlet başkanı Vlademir Putin'i Clubhouse'da sohbete davet etmiş, Kremlin'den yapılan açıklamada ise Putin'in sosyal medya hesaplarını kendisinin idare etmediği ve daha çok detaya ihtiyaç duydukları belirtilmişti. Şu an iPhone cep telefonlarında olan ve sadece sesli sohbet amacıyla kurulan uygulamanın, android işletim sistemi kullanan telefonlara da geleceği belirtiliyor. Platin Dergisi de Clubhouse'da hesap açan ilk mecralardan biri oldu. 2 bini aşkın kişinin dinlediği yayına İletişim Danışmanı Ali Saydam, Teknolojide Kadın Derneği Başkanı Zehra Öney ve Youth Holding CEO'su Emrah Kaya katıldı. PepsiCo Türkiye olarak Lipton Ice Tea sosyal platformu Clubhouse'ta yer alan ilk markalardan biri oldu. Lipton Ice Tea, Mücbir Sebepler'e katılarak Türkiye'de Clubhouse'da gerçekleşen ilk marka iş birliğine imza attı. Enza Home 'İç Mimari ve Dekorasyon Trendleri' konulu sohbeti gerçekleştirirken, Yapı Kredi ise 'code.yapıkredi ile Girişimcilik' sohbeti düzenledi. Ata Yatırım 'Finansal Okur Yazarlık ve Ata Yatırım' konulu yayınını, Hillside 'İyi Hissettirenler' sohbetini dinleyicilerle buluşturdu.

"Clubhouse'u yeni kitlelere ulaşmak adına önemli bir platform olarak görüyoruz"

Clubhouse'ta yer alan ilk markalardan biri olan PepsiCo Türkiye İçecek Kategorisi Pazarlama Direktörü Aslı Önder, "Pandemi sürecinde sosyal medya, en temel ihtiyacımız olan iletişimi karşılaması anlamında daha da önemli hale geldi. Pandemiyle birlikte alışkanlıklar farklı bir boyut kazandı. Markalar, 'dijitali daha etkin nasıl kullanabiliriz?' sorusuna yanıt ararken; 'tüketiciler de nasıl daha sosyal olabiliriz?' demeye başladılar. Clubhouse, insanların alternatif sosyal medya platformlarına yöneldiği bu dönemde farklı bir konseptle kullanıcıların karşısına çıktı. Hızla dönüşen dünyada, tüketicilerimiz neredeyse orada olmak bizler için çok önemli. Clubhouse'u yeni kitlelere ulaşmak için de önemli bir platform olarak görüyoruz" diyor. Önder "Clubhouse, bir sosyal ağın temel dinamiği olan insanların birbirini bulması ve etkileşimde bulunması için gerekli her şeye sahip görünüyor. Clubhouse, normalde ulaşamayacağımız insanlarla bağlantı kurmamızı sağlıyor" yorumunda bulunuyor.

"Clubhouse için şirketler farklı pazarlama stratejileri oluşturacak"

İletişim ve medya Danışmanı Barış Karaoğlan, şirketlerin artık Clubhouse içinde yer almaya başlamasının farklı pazarlama stratejilerini de beraberinde getireceğini, bu durumun da yeni senaryo ve içerikler üretilmesini tetikleyeceğini ifade ediyor. "Süreç; bir çay markasının 'Çay Sohbetleri adı altında oda kurması ile başlayıp sonrasında bir kek markasının 'Çayın Yanında Olmazsa Olmaz Kek' odası ile devam edebilir" diyen Karaoğlan sözlerine şöyle devam ediyor: "Bebek ürünleri satan bir marka, yeni anneleri odaya toplarken yeni çıkan bir otomobil markası da babaları yakalamanın peşinde koşabilir. Clubhouse canlı sohbetlerin yapıldığı özgün bir ortam olduğundan markaya zarar verebilecek durumların da oluşması muhtemel olacaktır. Bu durumlar dikkate alındığında markanın doğru konumlandırma yapabilmesi için hem doğru konu seçmesi hem de o konuyu doğru ele alacak doğru kişi ya da kişilerle hareket ediyor olması isabetli olacaktır. Clubhouse unutulan konuşma ve sohbet etme duygusunu tekrar hatırlatıyor."

"Kaliteli içeriklerle Clubhouse'da yer almaya devam edeceğiz"

Enza Home Marka Yöneticisi Dilek Toyga ise "Yenilikleri hızlı sahiplenen ve pek çok dijital kanalda varlık göstermeyi önemseyen bir marka olarak Clubhouse'u kendi sektörümüzde ilk kullanan şirket olduk. Hedefimiz; insanların ihtiyaç duydukları ev, dekorasyon ve yaşam konusunda kendilerini geliştirmelerine yardımcı olan, hedef kitlemize uygun kişilerle ve kaliteli içeriklerle Clubhouse'da yer almak" ifadelerini kullanıyor. Enza Home olarak Clubhouse'da kendi mağaza iç mimarlarını buluşturan bir sohbet organize etttiklerini belirten Toyga, "Clubhouse'da normalde karşılaşamayacağınız farklı kişilerle konuşma fırsatı yakalıyor, her konuda özgürce konuşabiliyorsunuz. Telefon ile kayıt yapıldığı için gerçek kullanıcıların olması bir avantaj, sahte hesaplar görmüyoruz. Kopyalanması ve taklitlerinin olması noktasında altyapısının ne kadar güçlü olduğunu bilemiyoruz fakat diğer sosyal medya platformlarına göre ses özelliğinin olması oldukça iddialı. Bu özelliklerinden dolayı üye sayısının gelecek dönemde artmaya devam edeceğini öngörüyoruz" diyor.

EN ÇOK OKUNANLAR