USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

06 Şubat 2020 19:38

Emine Sabancı Kamışlı: Gençlerin istihdamına yatırım

Esas Sosyal Kurucular Kurulu Başkanı Emine Sabancı Kamışlı, filantropi ile ilgili olarak Platin'e "Esas Sosyal, İlk Fırsat Programı ile az bilinen devlet üniversitelerinden yeni mezun gençlerin, Türkiye’nin önde gelen STK’larında 12 ay tam zamanlı ve maaşlı olarak çalışmalarını destekleyerek, ilk iş deneyimlerini edinmelerini sağlıyor" dedi

Emine Sabancı Kamışlı: Gençlerin istihdamına yatırım

Ailemizin süregelen hayırseverlik geleneğinin devamı olarak, 2015’te Şevket Sabancı önderliğinde sosyal yatırım birimimiz Esas Sosyal’i kurduk. Böylece sosyal faaliyetlerimizi ana iş kollarımızdan biri olarak konumlandırıyoruz. Amacımız, sürdürülebilir sosyal yatırımlar yaparak ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunmak. Bunu yaparken ekonomik değeri ve topluma geri dönüşü ölçülebilir etkiler yaratmak. Toplumlar geliştikçe, ‘geri verme’ kavramı da kabuk değiştiriyor. Sosyal etkisi ekonomik olarak ölçülebilen hayır işleri ve bunu benimseyen şirketler/şahıslar önem kazanıyor. Artık hayırseverlik başka bir yerde, sürdürülebilir sosyal yatırımlar başka bir yerde. Esas Sosyal ile yola çıkarken İpsos ile bir araştırma yaptık. Bu araştırmaya göre her 2 kişiden 1’i genç işsizliğini (üniversite mezunları) toplumun temel sorunu olarak görüyor. 22-27 yaş aralığındaki gençler, ilk işlerini bulmada büyük zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Böylece gençler ve istihdam konuları bir araya geldi ve yatırım alanımızı ‘gençlik ve istihdam’ olarak seçtik. 2018 TÜİK verilerine göre Türkiye’de üniversite eğitimi almış gençler arasında işsizlik oranı yüzde 31. Özellikle Anadolu’daki devlet üniversitelerinden yeni mezun gençler, ilk işlerini ararken daha fazla fırsat eşitsizliğiyle karşılaşıyor. Bu sorunun çözümüne katkı sağlamak adına strateji geliştirerek İlk Fırsat Programı’nı hayata geçirdik. 

GENÇ İŞ GÜCÜ

Gençlik ve istihdam alanına, 2015-2020 dönemi için 20 milyon TL ayırmaya karar verdik. 2016’da hayata geçirdiğimiz İlk Fırsat Programı ile az bilinen devlet üniversitelerinden yeni mezun gençlerin, Türkiye’nin önde gelen STK’larında 12 ay tam zamanlı ve maaşlı olarak çalışmalarını destekleyerek, ilk iş deneyimlerini edinmelerini sağlıyoruz. Bu sayede gençler ilk işlerini deneyimlerken, STK’lar da genç iş gücünden faydalanıyor. Gençlerin, ilişki yönetimi, takım çalışması, sonuç odaklılık gibi 21. yüzyıl becerilerini geliştirmeye yönelik eğitimler, İngilizce ve Office programları eğitimleri almalarını da sağlıyoruz. Bu program kapsamında gençlerin tam zamanlı bordrolu maaşlarını STK’lara hibe ediyor ve diğer tüm akademi masraflarını karşılıyoruz. Çalışmalarımız güzel sonuçlar veriyor. Katılımcıların program bitmeden iş teklifi alma oranı yüzde 82 iken, program sonrası 3 ay içinde işe girme oranı ise yüzde 94. Toplumumuz oldukça hayırsever ancak yapılan hayırseverlik ve yaratılan ekonomik değer maalesef ölçülmüyor. Dünyanın gittiği yönle paralel, ölçülebilir zeminlere oturtulmuş modeller ön plana çıkmalı. 

EN ÇOK OKUNANLAR